6 Δεκ 2019

Σὲ ποιοὺς καὶ τὶ ἀκριβῶς ἀναφέρεται ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Αλβανίας Ἀναστάσιος

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σὲ ποιοὺς καὶ τὶ ἀκριβῶς ἀναφέρεται ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Αλβανίας Ἀναστάσιος
To Βασίλειου Εὐσταθίου,Δρ. Φυσικοῦ, πτ. Θεολογίας (Τμ.Κοιν.Θ.ΕΚΠΑ) 
Ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀλβανίας Ἀναστάσιος, τοῦ ὁποίου τὶς θέσεις γιὰ το Οὐκρανικὸ ἔχουμε πολλάκις ἐπικροτήσει,  στὴν τελευταία δημοσίευσή του ''Απάντηση στην κακόβουλη διαστρέβλωση των απόψεων και των προτάσεών μου'' γράφει: «Είναι λυπηρό ότι για ένα τόσο κρίσιμο θέμα έχουν κινητοποιηθεί ανεύθυνα πρόσωπα, με σκοπό να λοιδορούν εκείνους που διατυπώνουν διαφορετικές εκτιμήσεις, κολακεύοντας συγχρόνως όσους υποστηρίζουν. Αποκαλύπτεται ένας συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός. Ορισμένοι χρησιμοποιούν την κοινωνική δικτύωση. Το κύριο φερέφωνό τους είναι κληρικός Μητροπόλεως της Κρήτης (καθοδηγούμενος και προστατευόμενος άνωθεν), ο οποίος με μία συγκεκριμένη «παρέα κρούσεως» ανέλαβαν τον ρόλο να ειρωνεύονται με κακεντρέχεια, να εκφοβίζουν και κατά τη φαντασία τους να τιμωρούν με ύβρεις, απειλές, μικρονοϊκά σοφίσματα, ακόμα και άθλιες βωμολοχίες όσους έχουν διαφορετικές προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσεως. 

Άλλοι χρησιμοποιούν τη σοβαροφάνεια δημοσιευμάτων, στα οποία επικαλούνται εκκλησιαστικές και πανεπιστημιακές πηγές, όπως το εν λόγω «ρεπορτάζ», όπου αλλοιώνονται τα πραγματικά δεδομένα και διαβάλλονται υπεύθυνες απόψεις ακόμα και Προκαθημένων και Συνόδων. Όσοι μετέχουν σε αυτόν τον σχεδιασμό, απερίφραστα ή με υπονοούμενα, επιχειρούν ανενδοίαστα να κολλήσουν ετικέτες εθνοφυλετικής εμπνεύσεως, με επιγραφές όπως «σλαβόφιλοι», «ρωσόφιλοι» και άλλα παρόμοια. Πρόκειται για κατάπτωση εκκλησιαστικής αντιπαραθέσεως, που εξαθλιώνει τον διορθόδοξο διάλογο σε μία κρίσιμη για την Ορθοδοξία εποχή».
Ὁ Μακαριώτατος δὲν ἀναφέρει ὀνόματα, γιατὶ λόγω τῆς ὑψηλῆς διάκρισης καὶ εὐαισθησίας ποὺ τὸν χαρακτηρίζει δὲν θέλει νὰ στιγματίσει πρόσωπα. Ὁ κληρικὸς Μητροπόλεως Κρήτης ποὺ ἀναφέρει, μᾶς «τίμησε» καὶ ἐμᾶς μὲ τὸ σχολιασμό του στὸ Facebook, μετὰ τὴν δημοσίευση τοῦ ἄρθρου μας «Ὁ Ἄρχων Ἀσηκρήτις καὶ ἡ ἐπιστολὴ τῶν τεσσάρων Μητροπολιτῶν». Χωρὶς νὰ ἀναφέρουμε ἐδῶ τὸ ὄνομά του, μᾶς ἔγραψε:
· «Αγαπητέ κ. “Βασίλειε Ευσταθίου, Δρ. Φυσικής, πτ. Θεολογίας (Τμ. Κοιν. Θ. ΕΚΠΑ)",
Επειδή η σπουδή και η εντεταλμένη γραφίδα οδηγεί σε γκάφες, κόψτε λίγο ταχύτητα και να ερευνάτε καλύτερα προτού δημοσιεύετε κείμενα τα οποία βρίθουν ανακριβειών (για να μην πω ψεύδους και απάτης).
Γράφετε, μεταξύ άλλων, και το εξής: "Στὴν συνέχεια ὁ κ.Βαβοῦσκος ἐκπλήσσει μὲ τὴν ἀναφορὰ του σὲ λόγους τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, χωρὶς νὰ δίνει τὴν πηγὴ ἀπὸ ὅπου τοὺς ἔλαβε καὶ ἐπομένως εἶναι ἀδύνατον νὰ ἐλεχθούν, γράφοντας μόνο «δήλωσε (κατά δημοσιεύματα)», μιὰ παντελῶς ἀντιδεολογικὴ ἐπιστημονικῶς πρακτική.
Αὐτοὺς τοὺς λόγους τοῦ Μητροπολίτη Ἰλαρίων που ἀναφέρει «ότι η Πανορθόδοξη για το Ουκρανικό δεν μπορεί να συγκληθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος δεν μπορεί και να μετέχει στη σύνθεσή της», πουθενὰ δὲν ἔχουμε καταφέρει νὰ βροῦμε, πέρα τῆς πρόσφατης δήλωσής του μετὰ τὴν ἐπίσκεψη τοῦ Πατριάρχη Ἱεροσολύμων Θεοφίλου, ἡ ὁποία τὸ μόνο ποὺ ἀναφέρει γιὰ τὸν Οἰκουμενικὸ Πατριάρχη εἶναι ὅτι δὲν θέλει τὸν διάλογο γιὰ τὸ Οὐκρανικό (βλέπε στὸ Παράρτημα στὸ τέλος αὐτούσια ὅλη τὴν δήλωση)." (Πηγή: https://www.romfea.gr/…/33526-o-arxon-asikritis-kai-i-epist…).
Οι σύμβουλοι-υποβολείς σας, σας εξέθεσαν ανεπανόρθωτα, αφού είτε λόγω μένους κατά του Οικουμενικού Θρόνου είτε λόγω κοινής ανοησίας, μάλλον προσπέρασαν με επιπολαιότητα τα σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία μάλιστα αναρτήθηκαν σε γνωστές ρωσικές πηγές και όχι σε κάποια "αντιρωσικά" μέσα. Ανοίξτε λοιπόν τους οφθαλμούς του σώματος (και του πνεύματος) και διαβάσετε με προσοχή το σχετικό ρεπορτάζ από το Ria Novosti:
"Οποιαδήποτε Σύναξη θα συγκληθεί από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης θα στοχεύσει στη νομιμοποίηση των πράξεών του στην Ουκρανία, με τις οποίες δεν συμφωνεί η Ρωσική Εκκλησία, δήλωσε το Σάββατο ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας του Βολοκολάμσκ, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
«Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ αποφασισμένος να υπερασπιστεί το δικαίωμά του, τον οποίο ο ίδιος προσέδωσε στον εαυτό του - να συγκαλεί πανορθόδοξες συναντήσεις. Αλλά σε μια κατάσταση όπου ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι ένοχος της διαφωνίας και του σχίσματος, κάθε συνάντηση που συγκαλεί αναπόφευκτα θα στοχεύσει στο να νομιμοποιήσει τις πράξεις του. Και δεν συμφωνούμε ακριβώς με τις ενέργειες που διέπραξε στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας στον αέρα του προγράμματος «Εκκλησία και Ειρήνη» στο κανάλι «Ρωσία 24».
Στα πλαίσια αυτά, θωρεί χρήσιμη την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ΄, ο οποίος στις 21 Νοεμβρίου προσκάλεσε όλους τους Προκαθημένους των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών να συγκεντρωθούν στην Ιορδανία για να συζητήσουν θέματα διατήρησης της πανορθόδοξης ενότητας." (Πηγή: https://ria.ru/20191130/1561783783.html).
Για τα υπόλοιπα που γράφετε στη νέα απέλπιδα προσπάθειά σας να απαντήσετε δήθεν στον έγκριτο και κατηρτισμένο όσο ελάχιστοι περί το Κανονικό Δίκαιο εντιμολ. κ. Αναστάσιο Βαβούσκο, Άρχοντα Ασηκρήτιν της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, δεν αξίζει καμία σοβαρή απάντηση, εκτός ίσως πολύ γέλως για την ανείπωτη βλασφημία σας να θεωρείτε τις εμμονικές επιστολές μιας θλιβερής (αναξίας λόγου) μειοψηφίας ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι τάχα εκφράζουν "τὴν ἐκκλησιαστικὴ παράδοση καὶ τὴν συνείδηση τοῦ λαοῦ..., ποὺ κινήθηκαν γιὰ νὰ τὴν γράψουν πάνω στὴν βάση τῶν ἱερῶν κανόνων καὶ τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας, καὶ ὄχι ἀντικανονικά, ἀντισυνοδικὰ καὶ μονομερῶς, ὅπως ἔκανε ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν, χωρὶς νὰ ὑπολογίσει τὴν πανορθόδοξες ἀντιδράσεις στὸ ὅλο θέμα, ἀκολουθῶντας τυφλὰ τὸν «Πατριάρχη τοῦ Γένους» στὴν διασάλευση τῆς ἑνότητας τοῦ ὀρθόδοξου κόσμου μὲ τὴν ἀνάμειξη στὰ ἐσωτερικὰ τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας ἐν Οὐκρανία, χρησιμοποιώντας πλασματικὰ ἱεροκανονικὰ ἐρείσματα"!!!
Τι να πει κανείς πια; Φυσικά και έχουν γραφτεί ακόμη πιο εξωφρενικές απόψεις από τα παραπάνω, αλλά απαντώνται μόνο σε περιθωριακά ιστολόγια "αποτειχισμένων" και λοιπών φανατικών παραεκκλησιαστικών στοιχείων. Λυπούμαι που αυτή η κραυγαλέα, αντικανονική και αντορθόδοξη τάχα "απάντηση" βρήκε πρόθυμο βήμα δημοσίευσης σε ευρείας επισκεψιμότητας εκκλησιαστική ιστοσελίδα, η οποία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχει σχέση με την Κανονική Εκκλησία... Εκτός και αν πίσω από το άγνωστο όνομα "Βασίλειος Ευσταθίου, Δρ. Φυσικής, πτ. Θεολογίας (Τμ. Κοιν. Θ. ΕΚΠΑ)" κρύβονται άλλοι που δεν έχουν το ανδρισμό να συκοφαντήσουν και να υβρίσουν ευθέως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ότι στο ζήτημα της αναγνωρίσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας κινήθηκε "ἀντικανονικά, ἀντισυνοδικὰ καὶ μονομερῶς"... Γιατί υπάρχουν... "κότες λειράτες" και ο αναγινώσκων νοείτω... — μαζί με Βαβούσκος Τάσος»
Ἡ ἀπάντηση ποὺ ἔλαβε ἦταν: «Αντε βρες λίγο σεβασμό στους γύρω σου, αν όχι σε μένα που δεν γνωρίζεις, τουλάχιστον στους Μητροπολίτες, απέναντι στους οποίους μιλάς αθεόφοβα, λες «πολύ γέλως για την ανείπωτη βλασφημία σας να θεωρείτε τις εμμονικές επιστολές μιας θλιβερής (αναξίας λόγου) μειοψηφίας ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος», και μετά έλα να συζητήσουμε.
Σαν δεν ντρέπεσαι, μου απευθύνεσαι χωρίς να με γνωρίζεις με τέτοιο προσβλητικό τρόπο, λες «εντεταλμένη γραφίδα», «κείμενα τα οποία βρίθουν ανακριβειών (για να μην πω ψεύδους και απάτης)» , « οι σύμβουλοι-υποβολείς σας, σας εξέθεσαν ανεπανόρθωτα, αφού είτε λόγω μένους κατά του Οικουμενικού Θρόνου είτε λόγω κοινής ανοησίας», επειδή δεν είδα τι έγραψε το «Ria Novosti», πράγμα που ήταν ευθύνη του Βαβούσκου να αναφέρει την πηγή που χρησιμοποίησε (άλλωστε από την πλευρά μου ποτέ δεν ενημερώνομαι από αυτό το ρωσικό πρακτορείο, αλλά από άλλες ρωσικούς ιστότοπους που δεν γράφουν τίποτα γι αυτό), και ενώ αυτά που γράφει ο κ. Βαβούσκος δεν ταυτίζονται με αυτά που είπε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλαρίων, αλλά τα μετάφερε όπως ήθελε.
Αυτά που είπες για μένα ότι το όνομα δεν είναι αληθινό ή ότι με βάζουν άλλοι, προφανώς κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, γιατί αν και δεν ξέρω εσένα, ξέρω το κ.Βαβούσκο, που πρόσφατα παρασημοφορήθηκε και με οφίκκιο για τις υπηρεσίες του,  είναι λόγια ψέματος και συκοφαντίας, που δείχνουν ότι έχεις άλλες προτεραιότητες από την σωτηρία της ψυχής σου. Αν όμως τον Αρχιμανδρίτη δεν τον ενδιαφέρει η ψυχή του, θα ενδιαφερθεί για την ψυχή των προβάτων;»
Βλέπουμε λοιπὸν τὸ ἤθος τῆς «ἄλλης» πλευρᾶς καὶ κρίνουμε. Γιατὶ τίποτα δὲν θὰ μείνει κρυφό, ποὺ δὲν θὰ φανερωθεῖ.
Δείτε σχετικά και:

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρχήν από γλώσσα Αρχιμανδρίτου όταν εκσφενδονίζονται "κότες τρίλειρες και μακροπουπουλάτες" προκειμένου να στηλιτεύσει ανθρώπους και απόψεις τους, μαζί και με ένα τσουβάλι ειρωνεία, εξουδένωση και αναπόδεικτη συκοφαντία σε ενυπόγραφα ονομαστικώς άρθρα, δεν μπορεί να προκαλέσει αξιοπιστία σε έναν νορμάλ αναγνώστη, ούτε πνευματικότητα.

Δεν θέλω να αντιλογήσω μία μία τις φράσεις που έγραψε γιατί θα γράψω βιβλίο που δεν θα θέλει να διαβάσει κανείς.

Θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία:
1. λέτε: "...τις εμμονικές επιστολές μιας θλιβερής (αναξίας λόγου) μειοψηφίας ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι τάχα εκφράζουν "τὴν ἐκκλησιαστικὴ παράδοση καὶ τὴν συνείδηση τοῦ λαοῦ" ".
Επ' αυτού Σεβαστέ Αρχιμανδρίτα,
α) ανοίξτε την Αποκαλύψη να διαβάσετε ποιοί θα σωθοῦν: "ένα λείμμα", μία ανάξια λόγου μειοψηφία (για εσάς, ἀλλά όχι για τον Κύριο) που προφανώς, όμως, θα εκφράζει την εκκλησιαστική παράδοση!
β) Η πλειοψηφία ζυγίζεται με βάρος την αλήθεια και όχι με βάρος των κιλών των οικουμενιστών, στο οποίο προφανώς ανήκετε.

2. Λέτε: "Φυσικά και έχουν γραφτεί ακόμη πιο εξωφρενικές απόψεις από τα παραπάνω, αλλά απαντώνται μόνο σε περιθωριακά ιστολόγια "αποτειχισμένων" και λοιπών φανατικών παραεκκλησιαστικών στοιχείων. Λυπούμαι που αυτή η κραυγαλέα, αντικανονική και αντορθόδοξη τάχα "απάντηση" βρήκε πρόθυμο βήμα δημοσίευσης σε ευρείας επισκεψιμότητας εκκλησιαστική ιστοσελίδα, η οποία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχει σχέση με την Κανονική Εκκλησία".
Επ' αυτού Σεβαστέ Αρχιμανδρίτα,
οι πιό εξωφρενικές απόψεις πιά, δυστυχώς, ακούγονται και γράφονται από πολλούς Οικουμενικούς Πατριάρχες, Επισκόπους, Αρχιμανδρίτες, Ηγουμένους και γενικώς ρασοφόρους που έχουν προσκυνήσει τον Οικουμενισμό, την αντικανονικότητα και το πνεύμα του Αντιχρίστου. Αυτοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με την Κανονική Εκκλησία κι ας μην έχουν καθαιρεθεί συνοδικά. Έχουν ήδη αποκοπεί οντολογικά και άρα ουσιαστικά από το Σώμα του Χριστού, όσο μάλιστα συνεχίζουν επίμονα εν αμετανοησίᾳ το καταστροφικό τους έργο στην Εκκλησία Του και στο ποίμνιο!
Η παρούσα ιστοσελίδα, δόξᾳ τῲ Θεῲ μιά χαρά σωστές τοποθετήσεις εκφράζει και τουναντίον βγάζει στην φόρα (όπως κι ένα σωρό άλλα ορθοδοξότατα ιστολόγια) τα φανατικά και παραεκκλησιαστικά στοιχεία που έχουν λοξοδρομήσει από την Ιερά Παράδοση και τους Αγίους Πατέρες και τρέχουν να ερωτοτροπούν ως πόρνοι και μοιχοί με Ουνίτες, Παπικούς, σχισματικούς, αθέους πολιτικούς κι ό,τι άλλο κατεβάζει η κούτρα του ψωριάρη.

Ηλιάδης Σάββας είπε...

Κε Ευσταθίου, συνέχισε το ευλογημένο σου έργο και μην κάμπτεσαι από αγενή οικουμενιστικά πλαγιοκοπήματα. Διακονείς την αλήθεια των αγίων της Εκκλησίας και δεν υπάρχει ανάγκη επιβεβαιώσεώς τους από εμάς, τους αμέτοχους του φωτός της θείας Χάριτος. Οι άγιοι, ως δοχεία καθαρά, μας ανοίγουν τα μάτια,για να δούμε κι εμείς "εν τω φωτί του Αγίου Πνεύματος", λίγο φως. Ο Κύριος θα δώσει την απάντηση.

Αναστάσιος (όχι ο Αλβανίας) είπε...

Άξιος! Απόλαυσα πραγματικά το σύντομο σχόλιό σας. Αξίζει όλοι μας να προσευχηθούμε για το ταλαίπωρο ποίμνιο του ρασοφόρου εκ της Κρήτης.

Ανώνυμος είπε...

Εὐχαριστῶ τὸν κ. Ἡλιάδη Σάββα, τὸν Ἀναστάσιο καὶ τὸν πρῶτο σχολιαστὴ, ὅπως καὶ τοὺς διαχειριστὲς τοῦ ἰστολογίου Ἀκτίνες.

Βασίλειος Εὐσταθίου

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com