12 Δεκ 2019

Οικουμενικός Πατριάρχης: Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο κατεγράφη εις τας δέλτους της ιστορίας

Οικουμενικός Πατριάρχης: Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο κατεγράφη εις τας δέλτους της ιστορίας

Ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στην πανηγυρίζουσα Ι.Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος στη Χάλκη των Πριγκηποννήσων
«Για την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ήταν ιδιαίτερα σπουδαία αυτή η χρονιά γιατί αρχίζοντάς την είχαμε την ευλογία του Θεού να χορηγήσουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Τόμο Αυτοκεφαλίας εις την αδελφή, πλέον, Ορθόδοξον Εκκλησία της Ουκρανίας», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, στη Χάλκη.
«Όσο και αν αμφισβητήθηκε και αμφισβητείται από μερικούς», συνέχισε ο Παναγιώτατος, «δεν παύει να είναι πλέον ένα εκκλησιαστικόν γεγονός, το οποίο κατεγράφη εις τας δέλτους της ιστορίας, και αυτή η νεοτάτη αδελφή μας Εκκλησία προσετέθη εις την χορείαν των αυτοκεφάλων ορθοδόξων Εκκλησιών».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αφορμή τη σημερινή εορτή, αναφέρθηκε στον βίο του θαυματουργού Αγίου Σπυρίδωνος και ιδιαιτέρως στην απλότητα και ταπεινοφροσύνη του, λέγοντας ότι «εις την περίπτωσίν του εφηρμόσθη το Ευαγγελικόν ότι ο Θεός “ταπεινοίς δίδωσι χάριν».
Εν όψει της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων ευχήθηκε να εορτάσουμε όλοι «χριστιανοπρεπώς, εν υγεία και εν ειρήνη, μέσα μας και γύρω μας. Και ευχόμεθα για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, η οποία διαταράσσεται σε πολλές περιοχές του, σε πολλά μήκη και πλάτη της γης, και χύνεται αδίκως ανθρώπινο αίμα, αίμα νέων ανθρώπων, οι οποίοι πολεμούν, και πόσες μητέρες θρηνούν και οδύρονται μπροστά εις τον νεκρόν υιόν τους, πόσες νέες κοπέλες μένουν χήρες, πόσα παιδιά μένουν ορφανά. Κάθε ημέρα βλέπουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων αυτά τα δράματα και τις τραγωδίες του κόσμου. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας δεν θα παύσει να προσεύχεται υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου».
Αμέσως μετά ο Παναγιώτατος παρουσίασε τον παριστάμενο μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα και τον προέτρεψε να απευθύνει λόγους πνευματικής οικοδομής στο εκκλησίασμα.
Ο μητροπολίτης Παντελεήμων, ο οποίος ποιμαίνει μία εκ των Επαρχιών του Θρόνου, των λεγομένων «Νέων Χωρών», αναφέρθηκε στη σημερινή εορτή, αλλά και στη σημασία των δογμάτων στην Εκκλησία μας, τα οποία «δεν είναι απλές νομικές διατυπώσεις, αλλά έχουν σωτηριολογική διάσταση».
«Τα δόγματα έχουν μεγάλη αξία διότι διασώζουν την ορθή εικόνα, την ορθή αντίληψη περί Θεού», είπε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι «η παραμονή στους κόλπους της Εκκλησίας και η υπακοή των χριστιανών στον εκασταχού Επίσκοπό τους είναι προτιμότερο από οποιαδήποτε διαφοροποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι διαφοροποιήθηκαν και όσες εκκλησιαστικές κοινότητες απομακρύνθηκαν από τον κορμό της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας διασπάστηκαν ακολούθως σε αναρίθμητα κομμάτια, παραφυάδες. Θέλω να σας παρακαλέσω, Παναγιώτατε, να ευχηθείτε δια πρεσβειών του εν Αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, να βρισκόμαστε όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, ενωμένοι και πιστοί στην παράδοση της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, την οποία με ιδιαίτερη πιστότητα και αγωνιστικότητα περιφρουρεί η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, της οποίας το πηδάλιο στιβαρά κρατάτε».
Νωρίτερα, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μ.Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, ο οποίος και τέλεσε την Θεία Λειτουργία. Εκκλησιάστηκαν οι μητροπολίτες Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, Μύρων Χρυσόστομος, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων και ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, οι Βατοπαιδινοί Πατέρες Κυπριανός και Ελπίδιος, που διακονούν αυτή την περίοδο στην Ι.Μονή Αγίας Τριάδος, κληρικοί και μοναχοί, η κ. Αγνή Νικολαϊδου, πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Πριγκήπου και πλήθος προσκυνητών από τα άλλα νησιά, την Πόλη, αλλά και το εξωτερικό. Ακολούθησε δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Σκήτης και γεύμα στην Ι.Μονή Αγίας Τριάδος.
ethnos.gr,Μαρίνα Ζιώζιου,12.12.2019 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκηο ο κ. Βαρθολομαίος! Το Ουκρανικό κατεγράφη στην εκκλησιαστική ιστορία, όμως ως ένα από τα μεγαλύτερα κανονικά σκάνδαλα! Όλα τα καταγράφει η Ιστορία κ. Βαρθολομαίε! Καί τα μαρτύρια των Αγίων και τις προδοσίες των διωκτών τους! Εσύ πῆρες τη θέση σου στην Ιστορία και είναι απέναντι από την πλευρά των Αγίων!Η διατριβή σου περί των Κανόνων προμήνυε τι θα ακολουθήσεις, όπως και η μαθητεία στον Γέροντα σου μέγα οικουμενιστή επίσης προμήνυε την αντορθόδοξη οικουμενιστική σου πορεία.

Ανώνυμος είπε...

Επεκαλέσθη και την ευλογία του Θεού, ο αρχιτέκτονας του εκκλησιαστικού εν Ουκρανία εκκλησιαστικού πραξικοπήματος-δράματος, μνημονεύων της όλως αντικανονικής και διασπαστικής της πανορθοδόξου ενότητος, χορηγήσεως του ψευτο-αυτοκεφάλου, στους Ουκρανούς ψευδο-κληρικούς.
Ας δεηθούμε του Θείου Δομήτορος της Αγίας μας Εκκλησίας, να τον συγχωρήση για τη μεγίστη αυτή Ύβρι και να τον φωτίση να ανακρούση πρύμνα γενικότερα, γιατί η ολέθρια πατριαρχεία του έβλαψε και συνεχίζει να βλάπτει σε υπερθετικό βαθμό το καλώς εννοούμενο συμφέρον της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.
Όσον δε αφορά στο απόσπασμα του λόγου του μητροπολίτη Μαρωνείας "ενωμένοι και πιστοί στην παράδοση της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, την οποία με ιδιαίτερη πιστότητα και αγωνιστικότητα περιφρουρεί η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, της οποίας το πηδάλιο στιβαρά κρατάτε», θα μπορούσε να παρατηρήση κανείς ότι ο εν λόγω μητροπολίτης μάλλον μας ψυχαγώγησε, αλλά και μας έκανε ταυτοχρόνως να μελαγχολήσουμε, με τα όσα είπε.
Μετά το "αμίμητο", περί "λεβέντικης ιεραρχίας", που εξήλθε του έρκους των οδόντων του, κατά τη διάρκεια της αλήστου μνήμης συνεδριάσεως της ΙΣΙ,στην οποία "νομιμοποιήθηκαν" τα εν Ουκρανία μη επιδεχόμενα νομιμοποιήσεως, ο κ.Παντελεήμων, ανακάλυψε ότι το εσβεσμένο και καταπροδίδον εδώ και δεκαετίες την Ορθοδοξία Φανάρι, "περιφρουρεί με πιστότητα και αγωνιστικότητα, την παράδοση της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας"...
Τι να πει κανείς και τι να μολογήση!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Και η Σύνοδος της Φεράρας-Φλωρεντίας, καταγράφηκε στην Εκκλησιαστική ιστορία, αλλά σαν ένα σκοτεινό και πεσμένο σημείο της ιστορίας (εξαιρείται ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, που αντιστάθηκε σε εκείνη την προδοσία της Ορθόδοξης πίστης).

Ανώνυμος είπε...

Kαλα τα σχολια, αλλα ο κ. Νανης το γλενταει [συντασσομαι πληρως]

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com