26 Νοε 2019

Η συνταγματική αναθεώρηση και το μάθημα των Θρησκευτικών

Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βουλή η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Τα σχετιζόμενα με το μάθημα των Θρησκευτικών, Άρθρα 3 και 16 του ισχύοντος Συντάγματος δεν αναθεωρήθηκαν.

Έτσι η ισχύς τους παρατείνεται το λιγότερο για δέκα χρόνια, καθώς όπως επεσήμανε στη Βουλή και ο Πρωθυπουργός «η επόμενη αναθεώρηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο αν παρέλθει μια δεκαετία».
Ως γνωστόν οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωσαν τα Θρησκευτικά Φίλη – Γαβρόγλου, στηρίχτηκαν πάνω σε διατάξεις του Συντάγματος που θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Όσο διαρκούσαν οι εργασίες της αναθεώρησης του Συντάγματος πολλοί άσκησαν παντοιοτρόπως πιέσεις ώστε να υπάρξει αναθεώρηση του Άρθρου 3 αλλά και της παρ. 2 του Άρθρου 16 και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση του χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών και την αντικατάστασή του από ένα άλλο θρησκειολογικό μάθημα. Πίστευαν μάλιστα, και ορθώς, ότι εάν υπήρξε αλλαγή των σχετικών άρθρων του Συντάγματος, θα ήταν δυνατή μία ανατροπή των αποφάσεων του ΣτΕ που ακύρωσαν τα «νέα» Θρησκευτικά. Όλες αυτές οι «ευγενείς προσδοκίες» κατέρρευσαν σήμερα με την απόφαση της Βουλής (αυτής αλλά και της προηγούμενης) να αφήσουν ανέγγιχτα τα Άρθρα 3 και 16.
Επομένως, το μόνο που μένει πλέον είναι η συμμόρφωση του Υπουργείου Παιδείας με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο προς τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά, με το επιπλέον δεδομένο από σήμερα, ότι οι διατάξεις του Συντάγματος στις οποίες εν πολλοίς βασίστηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ συνεχίζουν να είναι σε ισχύ και επομένως δεσμεύουν οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση αφορά τη θρησκευτική εκπαίδευση των μαθητών, που υποχρεούται το Κράτος να παρέχει με τρόπο τέτοιο, ώστε να αναπτύσσεται η χριστιανική θρησκευτική συνείδηση των μαθητών των ελληνικών σχολείων.
Για όσους ονειρεύονται ριζικές αλλαγές στα ζητήματα της θρησκευτικής εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων, ραντεβού σε μία δεκαετία και βλέπουμε…
Ανάλυση του ιστολογίου «Θρησκευτικά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com