1 Νοε 2019

Η Τουρκία «πουλά» Ορθοδοξία και Ελληνισμό και προσελκύει τουρίστες

Η Τουρκία «πουλά» Ορθοδοξία και Ελληνισμό και προσελκύει τουρίστες
Συνεχίζουν να επενδύουν τουριστικά σε ελληνικά και ορθόδοξα μνημεία οι τουρκικές αρχές με το 2020 να αποτελεί χρονιά ορόσημο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, που επισκέφθηκε την Τετάρτη την Τραπεζούντα, τον ίδιο μήνα με την Παναγία Σουμελά θα ανοίξει και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα.
«Θα προλάβουμε την επόμενη τουριστική περίοδο», διαβεβαίωσε.
Επίσης, στα υπό ανακαίνιση κτίσματα περιλαμβάνονται η Βίλα Καπαγιαννίδη (γνωστή ως Περίπτερο του Ατατούρκ), αλλά και το κτήριο του Επάρχου στο Ορτάχισαρ (τετειχισμένη Τραπεζούντα) που σκοπός είναι να γίνει Κέντρο Καλών Τεχνών.
«Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Θα φροντίσουμε το κέντρο της Τραπεζούντας», τόνισε ο Μεχμέτ Νουρί Ερσόι. Στη συνέχεια, όπως είπε, το ενδιαφέρον του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας θα μετατοπιστεί στο Ρίζαιο για το οποίο θα ανακοινωθεί πρόγραμμα για τον τουρισμό στα παρχάρια.
Ο κ. Ερσόι επισκέφτηκε την Τραπεζούντα, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και βρέθηκε στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών αναστήλωσης.
Μάλιστα, ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την ελπίδα για την ομαλή συνέχιση των εργασιών, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά η βροχή και εν γένει οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την πρόοδο των εργασιών.
Σημείωσε δε ότι εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η Παναγία Σουμελά θα ανοίξει πλήρως στις 18 Μαΐου 2020, ημερομηνία που συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα Μουσείων.
«Ελπίζω να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και το υπόλοιπο κομμάτι της Μονής Σουμελά την εβδομάδα της 18ης Μαΐου 2020», δήλωσε ο Νουρί Ερσόι, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η Παναγία Σουμελά να γίνει πλήρως επισκέψιμη.
Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα, να ανοίξει την ίδια περίοδο και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας που έχει μετατραπεί σε τζαμί και σε εξέλιξη είναι σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τμήμα του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά άνοιξε στις  25 Μαΐου 2019, ύστερα  από 3,5 και πλέον χρόνια εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης. Μάλιστα, από τον πρώτο μήνα της επαναλειτουργίας του, σημείωσε το εξαιρετικό ρεκόρ των 50.000 επισκέψεων!
Πολύ συχνά η Τουρκία, σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις διαφημίζει ορθόδοξα μοναστήρια για να προσελκύσει τουρίστες και  πουλά ως εγχώρια κληρονομιά, κάθετι ελληνικό, η Τουρκία προσελκύει τουρίστες με νέα βίντεο που εκθειάζουν του «τουρκικούς θησαυρούς»
Σύμφωνα με τελευταίο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο προσκαλεί τους τουρίστες να θαυμάσουν της μαγευτικά ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας.
Και δεν σταματά εκεί. Σε άλλο βίντεο κάνει αναφορά στην πολυσυζητημένη «Σαρκοφάγο του Αλέξανδρου» που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.
Η σαρκοφάγος της Σιδώνας, γνωστή ως σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι ένα από τα αξιοσημείωτα μνημεία στο μουσείο της Κωνσταντινουπόλης.
Η σαρκοφάγος ανήκει στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και μιμείται το σχήμα κατοικίας ή ναού πιθανότερα. Το μνημείο αυτό ονομάζεται συνήθως «σαρκοφάγος του Μ. Αλεξάνδρου» γιατί σε μια από τις πλευρές του έχει απεικονιστεί η μάχη της Ισσού και υπέθεσαν ότι είχε προοριστεί για το νεκρό του Μ. Αλεξάνδρου. Αν και η σαρκοφάγος από την αρχαιότητα είχε ληστευτεί, στο δάπεδο της βρέθηκε αρχαίο νόμισμα.του 3ου π.Χ. αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com