20 Νοε 2019

Αρχιμανδρίτης Αλύπιος: Η Εκκλησία της Ελλάδος άρχισε τον διχασμό των ορθοδόξων


«Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτιμά την Ελλάδα ως προστάτιδα της Ορθοδοξίας και ελπίζει ότι οι αδερφοί μας θα καταλάβουν το τραγικό λάθος που πραγματοποίησαν, αναγνωρίζοντας τους σχισματικούς», ανέφερε ο αρχιμανδρίτης Αλύπιος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Για το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ των ομόδοξων λαών μίλησε ο εφημέριος του ναού των Αγίων Αποστολών Πέτρου και Παύλου στο Κίεβο αρχιμανδρίτης Αλύπιος (Σβετλίτσνι) στην ζωντανή εκπομπή «Πέρσοβο Κοζάτσκοβο». «Οι ορθόδοξοι που ζουν στο Κράτος των Ρως συνεχίζουν να αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες τόνισε ο κληρικός. Αγαπούν την Αγία και ορθόδοξη Ελλάδα ως προστάτιδα των ιερών. Για εμάς η Ελλάδα, το Άγιο Όρος, οι ελληνικές παραδόσεις είναι πολύ κοντά. Σε αρκετά πράγματα προσπαθούμε να τους μοιάσουμε. Έχοντας βέβαια τις δικές μας παραδόσεις, για μας η Ελλάδα θα μείνει για πάντα ως σύμβολο αυτής της Ορθοδοξίας και θεολογίας από τις οποίες πήραμε τα βασικότερα στοιχεία του χριστιανισμού». Σύμφωνα με τον πατέρα Αλύπιο, «ο ελληνισμός βρίσκεται στην καρδιά κάθε ορθοδόξου «...» και βεβαίως είναι δύσκολο να βλέπουμε ότι η Ελλάδα, η Ελλαδική Εκκλησία ξαφνικά άλλαξε γνώμη και γύρισε την πλάτη στους ορθόδοξους της Ουκρανίας». «Εκτός από αυτό, είναι με το μέρος εκείνων που είναι ενάντια στην Εκκλησία. Οι σχισματικοί δεν θα έχουν την Θεία Χάρη χωρίς πρώτα να μετανοήσουν, όμως η Ελλαδική Εκκλησία τους δέχεται έτσι».

Ο αρχιμανδρίτης τόνισε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να καταλάβει τι έχει γίνει «με την αγαπημένη, Αγία και σπουδαία Ελλάδα. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτήν, γιατί η Ελλαδική Εκκλησία και οι επίσκοποι της υποστηρίξαν τους σχισματικούς». «Πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο, πλέον οι επίσκοποι της Ελλαδικής Εκκλησίας λειτουργούν μαζί με τους σχισματικούς και δεν αποδέχονται εμάς, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που για χρόνια διωκόταν για τον Χριστό;». Ο αρχιμανδρίτης πρόσθεσε ότι «στην ιστορία της Εκκλησίας υπήρχαν πολλές περιπτώσεις όταν οι άνθρωποι πρόδιδαν την Ορθοδοξία, αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι οι καιροί αλλάζουν και ο Χριστός έχει δικό του σχέδιο και θαύματα που μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα. Αυτοί που βρίσκονταν στον πειρασμό επέστρεφαν στη Εκκλησία με την μετάνοια. Και εμείς σήμερα ελπίζουμε στα αδέρφια μας όσοι είναι στην Ορθόδοξη Εκκλησιά της Ελλάδος να κατανοήσουν το τραγικό τους λάθος. Να έρθουμε ξανά σε επαφή μαζί τους και να αγκαλιαστούμε όλοι μαζί σαν μια οικογένεια. Τότε θα είμαστε διατεθειμένοι να ξεχάσουμε τις στεναχώριες. Είμαστε διατεθειμένοι να αγαπήσουμε και πάλι», - τόνισε ο αρχιμανδρίτης Αλύπιος.
Μεταφραστής: Σάββας Λαζαρίδης
11/20/2019 gr.pravoslavie.ru

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γλυκύτατος. Συγχωρητικός. Ανοιχτή ἀγκαλιά.

Μακάρι να αγγίξει τις καρδιές των διχαστων όσο είναι νωρίς και πριν γίνουν και άλλα σχίσματα χείρρονα των πρώτων.

Διονύσιος είπε...

Συμφωνώ με τον ανώνυμο σχολιαστή.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com