31 Οκτ 2019

Η απόφαση του ΕΔΔΑ, οι απαλλαγές και το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών

Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αφορά στο καθεστώς απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Σύμφωνα με την απόφαση το ισχύον καθεστώς απαλλαγών (ισχύει η εγκύκλιος Λοβέρδου) παραβιάζει το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου αρ. 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ερμηνευόμενο υπό το φως του άρθρου 9 (ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκειας).
Ουσιαστικά σε ό,τι αφορά τις απαλλαγές, και το ΣτΕ με τις πρόσφατες αποφάσεις του αναγνωρίζει ομοίως το δικαίωμα αθέων, αλλοθρήσκων και ετεροδόξων να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών με δήλωση που δεν θα έχει σαφή αναφορά στο θρήσκευμα.
Σημαντικό ωστόσο σημείο της απόφασης του ΕΔΔΑ αποτελεί η αναφορά ότι «το περιεχόμενο των διδασκαλιών θρησκευτικής εκπαίδευσης δεν συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο της απαλλαγής από το μάθημα και το Δικαστήριο δεν θα το εξετάσει χωριστά». Ουσιαστικά το δικαστήριο δεν έλαβε καμία απόφαση για το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών και επιπλέον αποσύνδεσε το καθεστώς των απαλλαγών από το είδος και το περιεχόμενο του μαθήματος.
Συμπερασματικά, η σημερινή απόφαση του ΕΔΔΑ αφορά στον τρόπο απαλλαγής από τα Θρησκευτικά και μόνον σε αυτόν. Ουσιαστικά καταδικάζει την Ελλάδα για το ισχύον καθεστώς απαλλαγών κυρίως γιατί απαιτείται από την ισχύουσα εγκύκλιο η αποκάλυψη, έστω και αρνητικά, των θρησκευτικών πεποιθήσεων των μαθητών. Το ΕΔΔΑ ουδεμία «κατευθυντήρια γραμμή» δεν δίνει σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος, για το οποίο βεβαίως υπάρχουν οι δεσμευτικές αποφάσεις του ΣτΕ.
Τέλος, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι μετά από προσεκτική μελέτη των δικαστικών αποφάσεων (ΣτΕ, ΕΔΔΑ αλλά και 115/2012 Διοικητικού Εφετείου Χανίων) το Υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει σε καθορισμό του τρόπου απαλλαγής από τα Θρησκευτικά, τέτοιον που ούτε τα προσωπικά δεδομένα να προσβάλλει αλλά και την κατάχρηση του δικαιώματος να προλαμβάνει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣΕΙ

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΘΕΗ ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΕΕ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com