25 Οκτ 2019

Η Ι. Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους τοποθετείται για το Ουκρανικό

Η Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους τοποθετείται για το Ουκρανικό
Το ethnos.gr δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα το πρώτο μέρος της μελέτης με τίτλο «Τα ‘’δίκαια’’ των Εκκλησιών και η ενότης της Εκκλησίας», όπως ακριβώς εστάλη από τη Μονή Γρηγορίου στους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΗΜονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους απέστειλε στους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος- συγκεκριμένα την 1η Οκτωβρίου και πριν την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθωνική Πολιτεία- μία μελέτη, όπως τη χαρακτηρίζει, «κανονική και ιστορική», με αφορμή το Ουκρανικό ζήτημα.
Η μελέτη έχει τίτλο «Τα ''δίκαια'' των Εκκλησιών και η ενότης της Εκκλησίας» και πρόκειται για το πρώτο μέρος, όπως αναφέρει η Μονή στο σημείωμά της, προς τους αρχιερείς.
Το ethnos.gr δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα τη μελέτη της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους, που υπογράφεται από τον ιερομόναχο Λουκά Γρηγοριάτη.
«Η αγία μας Εκκλησία διέρχεται αυτό το διάστημα μεγάλη δοκιμασία, λόγω του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος. Η ενότης μεταξύ των τοπικών αγίων του Θεού Εκκλησιών υφίσταται τριγμούς, και το ενδεχόμενο ενός σχίσματος είναι πολύ πιθανό» αναφέρει στο σημείωμά του προς τους αρχιερείς ο καθηγούμενος της Μονής Γρηγορίου, αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος.
Και συνεχίζει: «Ο πόνος μας για την Εκκλησία μας ώθησε να αναθέσουμε σε αδελφούς της Ιεράς Μονής μας να μελετήσουν εις βάθος το ζήτημα με γνώμονα την Κανονική Παράδοση και την Συνοδική και Πατερική Παρακαταθήκη. Προσευχόμαστε να επινεύσει ο Παράκλητος, το Πνεύμα της Αληθείας, ο Οποίος ‘’εις ενότητα πάντας εκάλεσε’’, και να φωτίσει τους αγίους αρχιερείς, ώστε με την άνωθεν σοφία να διακρατήσουν ενωμένο το Σώμα του Χριστού».
Τέλος, ο ηγούμενος της Μονής Γρηγορίου τονίζει ότι το ανά χείρας πρώτος μέρος της μελέτης τους το θέτουν με σεβασμό και εμπιστοσύνη υπ’ όψιν των αρχιερέων με την ελπίδα ότι συμβάλλουν το κατά δύναμιν στην ενότητα της Εκκλησίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ  Αναλυτικά τη μελέτη (αρχείο pdf)
osios-grigorios2.jpg

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δόξα τω Θεώ!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΓΡΗΓΗΡΙΟΥ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.ΚΑΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΜΟΝΕΣ ΝΑ ΞΥΠΝΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.Η ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.ΜΕ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ,ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ.ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ;

Γιωργος Παπαδοπουλος είπε...

αντι να αναλωνονται σε επιστημονικες μελετες θα επρεπε να βρουν το θαρρος να ομολογησουν. Βεβαια παλι καλα που δεν ειναι υπερ του σχισματος [εδω που φτασαμε...]

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά έκανε η Μονή Γρηγορίου και τοποθετήθηκε. Μακάρι και αυτή και άλλες παραδοσιακές Μονές να τοποθετούνται σε εκκλησιαστικά ζητήματα που προκύπτουν.

Σοφοκλής

Διονύσιος είπε...

Με την επιστολή σας, τίποτα δεν θα καταφέρετε,να αλλάξετε γνώμη το αιρεσιάρχη σχισματικο Πατριάρχη Βαρθολομαίο, γιατί δεν σέβεται τούς ιερούς κανόνες των αγίων πατέρων μας τών εννέα οικουμενικών συνόδων.

Σέβεται όμως τούς ηγέτες της παγκόσμιας τάξης,που επιζητούν την ένωση όλων των αιρέσεων καί τών αλλοδοξων θρησκειών με την ορθοδοξία.
Η μόνη λύση είναι να σταματήσετε την μνημόνευση του αιρεσιάρχη σχισματικου οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου,με αποτοιχιση, όπως έπραξαν Οι άγιοι μας με την έμπρακτη αγάπη τους, για να δοξασθει Ό Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός μας.
Αγαπήσετε με πράξη τον μακαριστό γέροντα σας Γεώργιο ΚΑΨΑΝΗ, για να πρεσβεύει για εσάς στον Πανάγαθο Κύριο Ιησού Χριστό μας.

Ανώνυμος είπε...

Μην λες ό,τι θες Διονύσιε. Ο π. Γεωργιος Καψάνης δεν ήταν υπερ της αποτείχισης και πολύ περισσότερο δεν ήταν υπερ της υποχρεωτικής αποτείχισης.
Γι' αυτό και χωρίς αποτείχιση, τον τιμούν τον π. Γεώργιο Καψάνη. Πράξη είναι και η αντιοικουμενιστική στάση χωρίς αποτείχιση.

Σοφοκλής

Διονύσιος είπε...

Λυπάμαι ανώνυμε.
Μετά την ληστρική ψευδοσυνοδο στο Κολυμπάρι Κρήτης,τα εκκλησιαστικά θέματα, τό σχίσμα καί το Τριαδικό δόγμα της ορθοδόξου πίστεως μας, αλλοιώνονται, επειδή το θεωρούν ελλειπείς και συμπληρώνεται με το παπικό δόγμα,το μονοφυσιτικο δογμα καί με τίς προτεσταντικές θεωρίες,οι οποίες είναι πλάνες του διαβόλου.
Για αυτό τον λόγο, αφήνουν της διαστραβλωμενες εωσφορικες διάφορες των αιρετικών με το αληθινό ορθόδοξο δόγμα καί ενώνονται είς τό όνομα της εωσφορικης αγάπης ,με συμπροσευχες εντός ιερών ναών,με καρδινάλιους,ιερεις ουνιτων, μονοφυσιτων καί παστορων προτεσταντών, προσφεροντας στους αιρετικούς πιστούς την ορθόδοξη θεία κοινωνία.
Ο Μακαριστός ενάρετος Γεώργιος Καψανης, πού συνέγραψε συγγράμματα για την θέωση του ανθρώπου καθώς και για της πλανεμενες θεωρίες των αιρετικών, βλέποντας αυτά,μετά την ληστρική ψευδοσυνοδο στο Κολυμπάρι Κρήτης,όπου οι αιρέσεις ονομάστηκαν εκκλησίες και γίνονται τα παραπάνω,δεν θα έκανε αποτοιχιση όπως την έκαναν Οι άγιοι μας, σύμφωνα με τούς ιερούς κανόνες των αγίων πατέρων τών εννέα οικουμενικών συνόδων.

Ανώνυμος είπε...

Δεν το ξέρουμε τί θα έκανε Διονύσιε. Μην προτρέχουμε.
Και περισσότερο δεν ξέρουμε αν θα το απαιτούσε απο τους άλλους να κάνουν αποτείχιση, όπως το απαιτούν μερικοί.
Η αποτείχιση είναι προαιρετική σύμφωνα με τον ιε' Κανόνα.
Οχι υποχρεωτική.

Πνευματικός είπε...

Καταθέτω ευλαβώς τα ολόθερμα συγχαρητήριά μου στη Μονή Γρηγορίου, ειδικά δε στον πονήσαντα, Ιερομ.Λουκά.
Σοβαρή εργασία. Σοβαρή προσφορά στο μεγάλο δράμα των καιρών μας.
Πέρα από επιστημονικοφανείς συγκαλύψεις, πέρα από παράπλευρα επιχειρήματα γεωπολιτικών ισορροπιών και εξαναγκασμών, ιδιαίτερα πέρα από την παράδοξη μόδα αντιρωσσικού μένους..
Γνώμονας η ευταξία της Εκκλησίας κατά την Παράδοση της Θεολογίας και των Κανόνων της. Όσοι δεν ευκαιρείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο, δείτε τα περιεχόμενα και την τελική σύνοψη-πόρισμα στο τέλος του κειμένου.
Περιμένουμε και από άλλους έγκριτους παράγοντες: Επισκόπους, Μονές, Αδελφότητες, περιμένουμε την τοποθέτησή τους!
Αν ο Οικουμενικός Θρόνος αρνείται ή έστω δυσκολεύεται να συγκαλέσει Πανορθόδοξη Σύσκεψη, μπορούμε, με τα σύγχρονα μέσα, να πραγματώσουμε Διάλογο και Διαμόρφωση Γνώμης στην οικουμενική Ορθοδοξία.
Κι έχει μεγάλη δυναμη αυτή η Κοινή Εκκλησιαστική Γνώμη, η Συνείδηση του Πληρώματος της Εκκλησίας..
Ανατρέπει κατεστημένα και θρόνους δυναστών..

Διονύσιος είπε...

Από αγάπη σου γράφω τούς ιερούς κανόνες, πού απαγορεύουν την συμπροσευχη,το συλλειτουργο σε ιερούς ναούς με άμφια με αιρετικούς, ή την συνερευση με άμφια σε απλούς τόπους με αιρετικούς πού τελείται η συμπροσευχη: ο Β κανόνας Αντιοχείας,οι Αποστολικοί κανόνες Ι,ΙΑ,ΜΕ,ΜΣτ,ΞΔ,ΞΕ,ΟΑ,οι ιερείς κανόνες θ,ΣΤ,ΛΒ,ΛΓ,ΛΔ,ΛΖ,ΝΗ εν Λαοδικείας πού επικυρώθηκαν από οικουμενικές συνόδους,Θ κανών Τιμοθέου Αλεξάνδρειας.
Πλήθος αγίων μας,που βασανίσθηκαν και σφαγιάστηκαν επειδή δεν μνημονευσαν, ή δεν συμπροσευχηθηκαν με αιρετικούς Πατριάρχες.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Διονύσιε οι Κανόνες αυτοί δεν μιλάνε για υποχρεωτική αποτείχιση.
Εαν υπήρχε καλή Σύνοδος θα έπρεπε να καθαιρέσει πολλούς οικουμενισμές σύμφωνα και με Κανόνες που ανάγερες.

Τώρα όμως που δεν έχουν καθαιρεθεί, δεν είναι υποχρεωμένοι οι πιστοί να κάνουν αποτείχιση.

Ορθόδοξος Ελλην

Ανώνυμος είπε...

Τι ευλογημένο κείμενο! Να η φωνή της Εκκλησίας! Να η φωνή των Αγίων Πατέρων. Θα είναι εις την Ιστορία της Εκκλησίας ένα εκ των μνημείων ομολογίας Ορθοδόξου Πίστεως. Ευχαριστούμε τον Θεό που φώτισε την Ιερά Μονή Γρηγορίου, στολισμένη με άξιους υιούς του Μακαριστού Γέροντα Γεωργίου Καψάνη, να προσφέρει στο πλήρωμα της Εκκλησίας αυτό το ξεκάθαρο και ωφελιμότατο οδηγό εις την παρούσα εκκλησιαστική κρίση.

Ειρηναία μοναχή

Ανώνυμος είπε...

Διορθώσεις στο 12:57 μ.μ.

οικουμενιστές
ανάφερες

Διονύσιος είπε...

Ανώνυμε,την Κυριακή της εορτής της Ορθοδοξίας(Α Κυριακή των νηστειών), διαβάζουν στους Ι.Ν.,τα εφτά αναθέματα των αιρετικών Πατριαρχών καί μοναχών καί τελευταία τούς Βαρλαάμ Καλαβρου και του Γρηγορίου Ακίνδυνου ή αίρεση του παπισμού, καθώς επίσης διαβάζουν καί τους αγίους πατέρες μας καί τελευταία τα ονόματά τους Μ.Φωτιου, Γρηγορίου Παλαμά,κ.α, πού μας προφυλαξαν από τής παγίδες του πονηρού διαβόλου.

Η παναιρεση του συγκρητισμου, διαχριστιανικου οικουμενισμού, σταμάτησαν τα αναθέματα το έτος 2005, συνοδικός, από τούς Μασόνους, αιρετικούς, σχισματικούς, Πατριάρχες,ιεράρχες, ηγούμενοι και θεολόγοι,στην πλειονότητα τους, θεωρούν τούς ιερούς κανόνες των αγίων πατέρων μας, τά τείχη τους αισχους,το Κοράνιο άγιο,και σώζονται όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητου τών αιρέσεων και τών θρησκειών,είς τό όνομα της εωσφορικης αγάπης, άκουσον, άκουσον,αρκεί να είσαι καλός άνθρωπος!!!
Ανώνυμε πολλοί άγιοι πατέρες μας,εξορίστηκαν, απειλήθηκαν, βασανίσθηκαν,από αιρετικούς Πατριάρχες μας,πρό καταδικαστικής απόφασης,επειδή σταματησαν την μνημονευση τους.
Καθώς επίσης απαγχονίστηκαν καί από παπικούς και Μουσουλμάνους πού είναι οι εχθροί της ορθοδόξου πίστεως μας,τού Θεανθρώπου Ιησού Χριστού μας.

Ανώνυμος είπε...

Διονύση μην επιμένεις στο στραβό σου. Δεν πείθεις λέγοντας άλλα αντ' άλλων. Ολα αυτά που έγραψες, τίποτα δεν λέει ότι η αποτείχιση είναι υποχρεωτική.

Διονύση οι Κανόνες δεν μιλάνε για υποχρεωτική αποτείχιση.

Δεν είναι υποχρεωμένοι οι πιστοί να κάνουν αποτείχιση, Διονύση.

Διονύση άραγε έχεις χάψει την πλάνη του π. Τρικαμηνά για υποχρεωτική αποτείχιση;;

Ανώνυμος είπε...

Μην προτρέχεις Διονύση και μην γίνεσαι φορτικός σαν μερικούς ακόλουθους του π. Τρικαμηνά που έχει πλάνες. Ηρέμησε Διονύση.

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στην Ιερά Μονή Γρηγορίου και προσωπικά στον αγαπητό ιερομόναχο της Μονής πατέρα Λουκά. Υπογράφω και με τα δύο μου χέρια και με μεγάλη χαρά την βαρυσήμαντη ιστορικοκανονική του μελέτη για το Ουκρανικό και βροντοφωνάζω μαζί τους κι εγώ: Όχι στο Παπικό πρωτείο- Πανορθόδοξη Σύνοδος για το Ουκρανικό τώρα, πριν να είναι πολύ αργά. Να προλάβουμε το οδυνηρότατο σχίσμα με την αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com