10 Οκτ 2019

Μήνυμα στον Ιερώνυμο από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: «Μην βιάζεστε για την ουκρανική αυτοκεφαλία»

Ιλαρίων
Την προσδοκία και την ελπίδα ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα λάβει μια «υπεύθυνη απόφαση» για το ζήτημα της «νέας εκκλησίας» στην Ουκρανία, εκφράζει το Πατριαρχείο της Μόσχας, μέσω δήλωσης του επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνα, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αναμένεται να συζητήσει το ουκρανικό αυτοκέφαλο σε έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Σύνοδο το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου.
«Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μία από τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και ελπίζω ότι θα πάρει μια υπεύθυνη απόφαση, που να αντιστοιχεί στο πνεύμα και το γράμμα των εκκλησιαστικών κανόνων, χωρίς εξωτερική πίεση. Η Εκκλησία της Ελλάδος γνωρίζει ότι η ψευδο-εκκλησιαστική δομή που έλαβε τον Τόμο από την Κωνσταντινούπολη αποτελείται από άτομα, που δεν έχουν αποκτήσει κανονική χειροτονία», τονίζει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σημαντικό να μην βιαστούμε με μονομερείς αποφάσεις που μπορούν μόνο να εμβαθύνουν τον διχασμό που ήδη έχει δημιουργηθεί».
«Ας περιμένουμε καλύτερα εκείνη την ευλογημένη μέρα, όταν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, με την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, θα μπορέσουν να συναντηθούν και να αποφασίσουν σε μια Πανορθόδοξη Σύνοδο για το μέλλον της Ορθοδοξίας της Ουκρανίας», δηλώνει.
Πώς είχε αντιμετωπιστεί το σχίσμα στο πρόσφατο παρελθόν
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ιστορία υπήρχαν παραδείγματα διαχείρισης παρόμοιων ζητημάτων, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν.
Το 1998, πραγματοποιήθηκε στη Σόφια μια Ιερά Σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των 13 Αυτοκέφαλων Εκκλησιών και επτά Πατριαρχών. Η Σύνοδος συνεδρίασε για να λύσει το πρόβλημα του σχίσματος στην Εκκλησία της Βουλγαρίας και το αποτέλεσμα ήταν η μετάνοια και η επιστροφή των σχισματικών στην κανονική Εκκλησία. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων σημειώνει όμως, ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας, «είχε επιλεγεί ένα διαφορετικό σενάριο και για αυτό τον λόγο το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αντίθετο».
«Στην Εκκλησία της Ελλάδος υπάρχουν πολλοί ιεράρχες, οι οποίοι έχουν πληροφορίες για την πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία και γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι ορθόδοξοι ενορίτες παραμένουν ενωμένοι γύρω από τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο», τονίζει ο Μητροπολίτης.
Όπως εκτιμά ο ίδιος, εκείνοι που θα αναγνωρίσουν το σχίσμα θα βρεθούν σε απομόνωση.
«Ορισμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος, ενώ άλλες σιωπηρά δηλώνουν την αντίθεσή τους. Είμαι βέβαιος ότι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν έχουν αναγνωρίσει και δεν θα αναγνωρίσουν στο μέλλον τη “νέα Εκκλησία” της Ουκρανίας. Έτσι, αργά ή γρήγορα, αυτό το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί σε Πανορθόδοξο επίπεδο», αναφέρει ο Μητροπολίτης.
Τι θα κάνει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αν η Ελλάδα αναγνωρίσει τη «νέα Εκκλησία»
Ερωτηθείς σχετικά, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων διερωτάται:
«Πώς θα αντιδρούσε η Εκκλησία της Ελλάδος σε περίπτωση που η Ρωσική Εκκλησία αναγνώριζε μια από τις παλαιοημερολογίτικες παρατάξεις;»
«Εκτιμώ ότι η απάντηση είναι προφανής! Όταν η Κωνσταντινούπολη παρέδωσε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς της Ουκρανίας, δεν είχαμε επιλογή παρά να διακόψουμε την ευχαριστιακή κοινωνία. Πολλοί Έλληνες ιεράρχες δεν το κατάλαβαν, θεώρησαν ότι η αντίδρασή μας ήταν πολύ σκληρή και δεν άφησε περιθώριο για διάλογο. Όσοι μας ασκούν κριτική, ας φανταστούν τον εαυτό τους στη θέση μας», δηλώνει ο ιεράρχης.

1 σχόλιο:

Μανιάτη Βηρσαβεέ είπε...

Είναι άμεση ανάγκη να αναβληθεί η λήψη απόφασης από την Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας στους Σχισματικούς. Η Ρωσία έχει δίκιο, η Ουκρανία είναι έδαφος δικής της δικαιοδοσίας και δεν μπορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να παίζει γεωπολιτικά παιχνίδια και να προβαίνει σε τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες, ύστερα μάλιστα από την προτροπή των ΗΠΑ και του Πρέσβη τους, Τζέφρι Πάιατ. Η Ρωσία έχει δίκιο και θα αντιδράσει. Θα αντιδράσει πλέον άμεσα και αποφασιστικά. Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τη στάση της στο ζήτημα των Κούρδων στη Συρία. Αν η Ρωσία δεν επέτρεπε στη Τουρκία να εισβάλλει στη Συρία, αυτή δεν θα εισέβαλε. Το ίδιο θα γίνει και σε εμάς αύριο. Αν εμείς δώσουμε την ευκαιρία, που ενδεχομένως να ζητούν κύκλοι της Ρωσίας, να μην υπολογίσει τις κοινές μεταξύ μας Ορθόδοξες Ρίζες και να ανάψει το πράσινο φως στη Τουρκία σε Έβρο, Θράκη, Κύπρο, Κρήτη, αλλά και στο Ιόνιο, μέσω της συμφωνίας της με την Αλβανία, τότε τι θα γίνει. Ποιος θα μας βοηθήσει εμάς, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ. Κανένας. Όλοι θα βγάλουν την ουρά τους έξω και θα περιοριστούν σε ευχολόγια και η Τουρκία θα προχωράει μέσα στον ελληνικό χώρο ανενόχλητη. Είναι τεράστιες οι ευθύνες που έχετε απέναντι στην Ελλάδα και σε ένα λαό, άοπλο που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Εδώ δεινοπαθούν αυτή τη στιγμή οι Κούρδοι, που πολεμάνε χρόνια. Εμείς τι θα κάνουμε άοπλοι, ψυχολογικά απροετοίμαστε και με τόσους λαθροεισβολείς, που οι περισσότεροι είναι πράκτορες της ΜΙΤ και του ISIS. Θα μας εξοντώσουν εν ψυχρώ και με ευθύνη δική μας και από αύριο δική σας, διότι δεν θα έχουμε τη δύναμη να πούμε ένα όχι. Πρέπει η Σύνοδος της Ιεραρχίας να καταλάβει επιτέλους ότι δεν μπορούμε να παίζουμε γεωπολιτικά παιχνίδια, χρησιμοποιώντας την Ορθοδοξία και τη πίστη μας, διότι το παιχνίδι θα στραφεί εναντίον μας και θα καταλήξουμε και εξοντωμένοι και το κυριότερο, χωρίς ουσιαστικά ηθικά ερείσματα, εφόσον οι ίδιοι το επιλέξαμε. Ο Θεός να μας ανοίξει τα μάτια σε όλους και να μη καταντήσουμε όπως αυτοί που περιγράφει ο Προφήτης Ησαΐας, με τυφλωμένους τους οφθαλμούς, από το πάθος της εξουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com