26 Οκτ 2019

25.000 στερλίνες πρόστιμο σε τηλεοπτικό κανάλι για εκπομπή που διαφήμιζε «θαυματουργό νερό» που δήθεν θεραπεύει τον καρκίνο

Μετάφραση – επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος
Στους ιδιοκτήτες του βρετανικού δορυφορικού καναλιού Ben TV επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα πρόστιμο ύψους 25.000 στερλινών για τη μετάδοση προγράμματος κατά τη διάρκεια του οποίου, ο τηλευαγγελιστής Peter Popoff πρόσφερε στους τηλεθεατές την ευκαιρία να παραγγείλουν δωρεάν «νερό από θαυματουργή πηγή».

Στο «κήρυγμά» του, ο Γερμανικής καταγωγής Popoff μιλούσε για τις δήθεν ευεργετικές επιδράσεις του ούτω καλούμενου «θαυματουργού νερού» ενώ παράθετε ταυτόχρονα και προσωπικές μαρτυρίες ατόμων που αναφέρονταν στα οφέλη του νερού. Ένας απ’ αυτούς άφησε να νοηθεί ότι το νερό αυτό μπορούσε να θεραπεύσει ακόμα και τον καρκίνο.
Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά, η αρχή ρύθμισης ραδιοτηλεόρασης δήλωσε ότι «θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί που μεταδόθηκαν στην εκπομπή θα μπορούσαν να βλάψουν κάποιους από τους τηλεθεατές, οι οποίοι ίσως οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι το «θαυματουργό νερό από φυσική πηγή» μπορούσε από μόνο του να θεραπεύσει τα προβλήματα υγείας τους και ότι δεν ήταν απαραίτητο να βασίζονται ή να συνεχίσουν να λαμβάνουν συμβατική ιατρική περίθαλψη.
Ο απατεώνας Peter Popoff
Η οργάνωση «People United for Christ» - πρόκειται για Προτεσταντική παραφυάδα με την ονομασία «Άνθρωποι ενωμένοι για τον Χριστό» - ζητάει χρήματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της τηλεόρασης και της ιστοσελίδας της, σε αντάλλαγμα για προσευχή… Σε συνάξεις τους τη δεκαετία του ΄80, ο Popoff - ιδρυτής της ομάδας – συνήθιζε ν’ απευθύνεται σε μέλη του ακροατηρίου του λέγοντάς τους με ακρίβεια τη διεύθυνση διαμονής τους καθώς και τις ασθένειες από τις οποίες έπασχαν, θέλοντας να πιστεύουν οι άνθρωποι ότι το «κατόρθωμα» αυτό οφειλόταν σε θεϊκές αποκαλύψεις…
Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, οι βοηθοί του είχαν συγκεντρώσει τις πληροφορίες κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνομιλιών με το κοινό. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία άγνωστη στο ευρύ κοινό πριν 40 χρόνια, ο Popoff απλώς άκουε αυτές τις «αποκαλύψεις» με έναν δέκτη στο αυτί και τις «μετέφερε» στο πλήθος. Παρουσιαζόταν επίσης να θεραπεύει, δήθεν με θαυματουργικό τρόπο, κάποια μέλη του ακροατηρίου που κείτονταν σε αναπηρική καρέκλα. Αργότερα αποδείχθηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι απλώς προσποιούντο ότι δεν μπορούσαν να περπατήσουν.
Τα έσοδα της οργάνωσης δεν φορολογούνται καθώς είναι εγγεγραμμένη ως θρησκευτικός και … φιλανθρωπικός οργανισμός.
ΠΗΓΗpremier.org.uk/News/UK/TV-channel  και  culteducation.com, ppu.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com