25 Αυγ 2019

H Τουρκία διεκδικεί τις εικόνες και τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά !

H Τουρκία διεκδικεί τις εικόνες και τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά !
Θ. Μαλκίδης 
Μετά την άρνηση της Τουρκίας να δοθεί άδεια για να γίνει η θεία λειτουργία ανήμερα της Παναγίας στο σύμβολο της Ορθοδοξίας τη Σουμελά, έρχεται και η πριν ολίγων ωρών Τουρκική απαίτηση  να της επιστραφούν τα κειμήλια της Μονής που έχουν <<κλαπεί>> από τους Έλληνες! 

Η στάση της αυτή όπως και η  αμηχανία της  μπροστά στον αγώνα μας για αναγνώριση της Γενοκτονίας της οποίας τιμούμε φέτος τα 100 χρόνια από την κορύφωσή της, αν μη τι άλλο αποκαλύπτουν ένα  καθεστώς που καταρρέει..... 
Τη στιγμή που  δήθεν πολιτικοί, κόμματα και διανοούμενοι στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε συνεργασία με τα αφεντικά τους, ανέλαβαν τη γνωστή εργολαβία να σώσουν τον Τουρκικό φασισμό.
Από τη δήλωσή μου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡ 
H Τουρκία διεκδικεί τις εικόνες και τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά
Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας διεκδικεί τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλιέτ, που έρχεται να ανάψει νέες φωτιές σε μια περίοδο που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει ρεσιτάλ προκλητικότητας, εξαπολύοντας συνεχώς απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Μάλιστα όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ οι αρμόδιοι επισκέφθηκαν μουσεία σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και κατέγραψαν κειμήλια, εικόνες της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα τα οποία ισχυρίζονται ότι «εκλάπησαν» ή στάλθηκαν στο εξωτερικό παράνομα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.
Σοβαρή ανησυχία προκαλεί δε η επιβεβαίωση στην εφημερίδα από την πλευρά του Τούρκου υπουργού Τουρισμού, Νουρί Έρσοϊ, ότι η Άγκυρα ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να επιστρέψουν τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία.
Ειδικότερα, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας Mεχμέτ Νουρί Έρσοϊ σε ερώτηση που του έθεσαν για τη μονή ανέφερε πως γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκηση των κειμηλίων.
Χαρακτηριστικός και ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας: «το υπουργείο διεκδικεί την περιουσία της Σουμελά».
Στο παλιό ιστορικό μοναστήρι, στις 15 Αυγούστου του 2010 έγινε για πρώτη φορά Θεία Πατριαρχική Λειτουργία, με την άδεια των τουρκικών αρχών, στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην Τουρκία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των μητροπολιτών Δράμας Παύλου και Βολοκαμάνσκ Υλαρίωνα, παρουσία χιλιάδων πιστών. Η πανήγυρης και η Θεία λειτουργία τελούνταν κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το 2016 το μοναστήρι δεν δόθηκε για τις ετήσιες εκδηλώσεις, καθώς όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές, έπρεπε να γίνουν εργασίες συντήρησης και να αφαιρεθούν κομμάτια βράχου που απειλούσαν με καταστροφή το μνημείο. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα επιτραπούν και πάλι οι λατρευτικές εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com