8 Ιουν 2019

Πρωτοπρ. Νικολάι Ντανίλεβιτς: πολλοί Έλληνες επίσκοποι θα αρνηθούν τους Ουκρανούς σχισματικούς ακόμη και αν τους αναγνωρίσει η Εκκλησία της Ελλάδος.


Η Εκκλησία της Ελλάδος ενδέχεται να ασχοληθεί με την Ουκρανική Εκκλησιαστική κρίση στην επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο, αναφέρει ο πρωτοπρ. Νικολάι Ντανίλεβιτς, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Εκκλησίας.  
Ακόμη κι αν η Σύνοδος αποφασίσει να αναγνωρίσει επισήμως την λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (OCU), αρκετοί επίσκοποι έχουν πει στον π. Νικολάι προσωπικά ότι θα εξακολουθήσουν να αρνούνται οποιαδήποτε σχέση μαζί τους και θα απαγορεύσουν στους κληρικούς τους να συλλειτουργούν με αυτούς, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος σε πρόσφατη συνέντευξη στο First Cossack.

Ορισμένοι Μητροπολίτες έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης προς την κανονική Ουκρανική Εκκλησία και τον προκαθήμενό της Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριο και κατά της σχισματικής OCU. Συμπεριλαμβάνονται οι Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ (και εδώ), Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ΝεκτάριοςΜητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ και Μητροπολίτης Καλαβρύτων ΑμβρόσιοςΗ Μητρόπολις Πειραιώς κάλεσε επίσης την Σύνοδο να μην αναγνωρίσει τους Ουκρανούς σχισματικούς. 
Οι σχισματικοί είναι βέβαιοι ότι η Εκκλησία της Ελλάδος εκτός από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως θα είναι η πρώτη που θα τους αναγνωρίσει, και πρόσφατη είδηση στα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι οι Συνοδικές επιτροπές που είχαν επιφορτιστεί με την εξέταση του Ουκρανικού ζητήματος πρότειναν στην Εκκλησία της Ελλάδος να αναγνωρίσει την OCU .  
Ωστόσο ο Νικολάι πιστεύει ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν βιάζεται να αναγνωρίσει την OCU, αφού αυτό θα έφερνε εσωτερικά προβλήματα στην Εκκλησία της Ελλάδος, και ότι δεν υπάρχει διάθεση στην Εκκλησία της Ελλάδος να αναγνωρίσει την OCU.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην Εκκλησία της Ελλάδος κάθε μητροπολίτης έχει μεγάλο βαθμό ελευθερίας … Έχουν συνοδικό, οριζόντιο σύστημα εξουσίας, όχι κάθετο, δηλαδή μη πατριαρχικό … Βοηθώντας την Κωνσταντινούπολη να επιλύσει το λάθος της, ή ευρισκόμενη στην πλευρά της Κωνσταντινούπολης με κάποιον τρόπο, η Εκκλησία της Ελλάδος κινδυνεύει να αποκτήσει προβλήματα στο εσωτερικό της», εξήγησε ο πρωτοπρ. Νικολάι.  
Ως εκ τούτου η Εκκλησία της Ελλάδος καθυστερεί συνετά οποιαδήποτε απόφαση, πιστεύει ο π. Νικολάι. 
Αναφέρθηκε νωρίτερα ότι η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται κάτω από σοβαρές οικονομικές, πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις να αναγνωρίσει τους Ουκρανούς σχισματικούς. Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατπραγματοποιεί επισκέψεις, μερικές φορές με τον Πρέσβη Διεθνών Θρησκευτικών Ελευθεριών Σαμ Μπράoυνμπακ, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και σε άλλους επιφανείς ηγέτες της Εκκλησίας της Ελλάδος και στο Άγιον Όρος, για να τους ωθήσει να αναγνωρίσουν την OCU -ως ένα υποτιθέμενο χτύπημα κατά του Κρεμλίνου.
Μετάφραση Φαίη Τας Θύρας Τας Θύρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com