20 Μαρ 2019

Προσβολή εν μέσω Σαρακοστής. Με αστακούς και χαβιάρι (!) διαφημίζουν στη Θεσσαλονίκη την... αγιορειτική κουζίνα



Με αστακούς και χαβιάρι (!) διαφημίζουν στη Θεσσαλονίκη την... αγιορειτική κουζίνα
Για δύο εβδομάδες 17 πολυτελή εστιατόρια σερβίρουν συνταγές του μοναχού Επιφάνιου
Μάλλον θα... κολαστούν, αντί να απολαύσουν την αγιορειτική κουζίνα, όσοι Θεσσαλονικείς σπεύσουν τις επόμενες ημέρες να γευτούν τα ειδικά μενού σε ένα από τα 17 καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Κι αυτό γιατί οι συνταγές που θα σερβιριστούν μόνο Αγιον Ορος δεν θυμίζουν, αντίθετα ταυτίζονται με την τρυφηλή ζωή που καμία σχέση δεν έχει με την Ορθοδοξία.

Ιδού, λοιπόν, ένα μέρος από το μενού που, εννοείται, μόνο λίγοι πλούσιοι στην Ελλάδα της κρίσης μπορούν να απολαύσουν: καρπάτσιο αστακού με κρέμα μάραθου, χελιδονόψαρο με σπανακόρυζο, λαυράκι πρασοσέλινο και παντζαρόσουπα βελουτέ με καπνιστό χτένι και χαβιάρι. Αυτά είναι μόνο τέσσερα από τα δεκάδες πιάτα που επέλεξαν να παρουσιάσουν τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετέχουν στο Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας. Μόνο που ο στόχος τους, δηλαδή η ανάδειξη της μακεδονικής κουζίνας και των γεύσεων του Αγίου Ορους, είναι αδύνατον να επιτευχθούν όταν οι μοναχοί και οι επισκέπτες του Αγίου Ορους τρέφονται λιτά, με προϊόντα που οι ίδιοι παράγουν, και δεν τρέφονται με αστακό και χαβιάρια. 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι σεφ των εστιατορίων θα δημιουργήσουν πιάτα βασιζόμενοι στις συνταγές του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού από το βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Ορους». Οπως δήλωσε ο μοναχός Επιφάνιος, οι συνταγές του αποτελούν τη βάση και κάθε σεφ, χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά, θα τις αναδείξει με τον δικό του τρόπο.
«Οταν λέμε “γκουρμέ πιάτο”, δεν εννοούμε απαραίτητα μια ξενόφερτη συνταγή. Μια γκουρμέ συνταγή μπορεί να βασίζεται σε αγνά και παραδοσιακά υλικά. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη είναι ο τρόπος μαγειρέματος και η τελική παρουσίαση του πιάτου» λέει ο μοναχός Επιφάνιος. Επισημαίνει επίσης ότι «δίνεται η ευκαιρία σε όσους θέλουν να αποφύγουν κρεατικά και γαλακτοκομικά τη Σαρακοστή να δοκιμάσουν φαγητά από τις τρεις κατηγορίες του βιβλίου: λαδερά, ψάρια, θαλασσινά».
____ ____ ____ ____ ____ ____ 
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Προσβολή εν μέσω Σαρακοστής
Ο μοναχός Επιφάνιος είχε εκπλήξει ευχάριστα το πανελλήνιο πριν από χρόνια με το σπουδαίο βιβλίο του για τις συνταγές του Αγίου Oρους. Ομως, όπως φαίνεται, τα φώτα της δημοσιότητας τον θάμπωσαν και «ξέφυγε». Πλέον θυμίζει περισσότερο κοσμικό σεφ, παρά μοναχό. Ισως η αγιορειτική κοινότητα θα πρέπει κάποια στιγμή να θέσει όρια. Η διαφημιστική καμπάνια με δήθεν αγιορειτικές συνταγές σε πολυτελή εστιατόρια της Θεσσαλονίκης είναι εξωφρενική. Δίνει την ψευδή εντύπωση (και μάλιστα εν μέσω Σαρακοστής) ότι στο Αγιο Ορος μαγειρεύουν χαβιάρια και αστακούς. Ο μοναχός Επιφάνιος έδωσε την άδεια να χρησιμοποιηθεί το όνομά του σε αυτή την προσβολή προς το Αγιο Ορος. Κρίμα... Καλό είναι να μαζευτούν τόσο ο ίδιος όσο και αυτοί που εκμεταλλεύονται τη δήθεν «αγιορειτική κουζίνα». Να επιστρέψει στις πραγματικές του ρίζες και να πάψει να συμμετέχει (έστω έμμεσα) σε τέτοιες προσβλητικές φιέστες των πλουσίων και των καλοφαγάδων.
Δ. Ριζούλης
dimokratianews,20.03.2019
Δείτε και:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com