22 Φεβ 2019

Η Βόρειος Ήπειρος εξαφανίστηκε από τα ελληνικά σχολικά βιβλία, αλλά ο Πύρρος και το Δεσποτάτο περιέχονται στα αλβανικά


Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης η Ελληνική Πολιτεία έχει υποβαθμίσει το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου.
Κάθε έτος και κάθε δεκαετία που περνάει αυτό γίνεται όλο και πιο αισθητό.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι στο πλαίσιο της "ελληνοαλβανικής φιλίας" και των συμφωνιών μεταξύ Αθήνας - Τιράνων το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας από το 2004 αφαίρεσε από τα σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας κάθε αναφορά σε Βόρειο Ήπειρο και Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Αποτέλεσμα ήταν από το βιβλίο της Ιστορίας της Γ' Λυκείου να εξαλειφθεί ακόμα και αυτή η περιγραφή σε μία σελίδα του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα του 1914. 




Η κίνηση αυτή όμως εδώ και δεκαπέντε χρόνια αποδεικνύεται μονόπλευρη, αφού το αλβανικό Υπουργείο Παιδείας δεν προχώρησε σε ανάλογες απαλοιφές. 
Τα βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας που διδάσκονται στα σχολεία της Αλβανίας συνεχίζουν να περιλαμβάνουν τις αναφορές περί "αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα", εννοώντας την νότιο Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία και χάρτες της "Μεγάλης Αλβανίας".
Το παράδοξο είναι ότι ενώ η Ελλάδα εξαφάνισε τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα από τα σχολικά της βιβλία, η Αλβανία στα αντίστοιχα βιβλία της κάνει εκτενείς αναφορές σε αυτό το ιστορικό γεγονός, από την δική της βέβαια σκοπιά.


Ο Σπύρος Σπυρομήλιος και ο Γεώργιος Χρηστάκης Ζωγράφος, η ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου και το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας είναι πρόσωπα και γεγονότα που δεν υπάρχουν για την Ελληνική Ιστορία σε καμία σχολική τάξη.
Στην αλβανική Ιστορία όμως έχουν την δική τους θέση, έστω και ως "μαύρες σελίδες".
Στην ιστορία τους όμως οι αλβανοί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το αρχαίο βασίλειο της Ηπείρου και τον Βασιλιά Πύρρο...






Αλλά και το Δεσποτάτο της Ηπείρου

  

Η Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου του 1913 αποφάσισε να μοιράσει "ιστορικά αλβανικά εδάφη" στα γειτονικά κράτη Ελλάδα, Σερβία και Μαυροβούνιο, σύμφωνα πάντα με την αλβανική ιστοριογραφία.





Επίσης οι μαθητές στην Αλβανία διδάσκονται ότι... ο φυσικός ζωτικός αλβανικός χώρος εκτείνεται γεωγραφικά από το Σατζάκ της Σερβίας έως τον Αμβρακικό Κόλπο. Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο είναι ενιαίος χώρος πλέον και πολιτικά. 


 Τα συμπεράσματα από αυτά τα ντοκουμέντα που παρατέθηκαν ενόψει της 105ης επετείου της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου, τα αφήνουμε στους Έλληνες αναγνώστες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com