13 Ιαν 2019

Σε ...κατάψυξη το Βορειοηπειρωτικό! Μετά τη «Συμφωνία των Πρεσπών» μπαίνει στη λίστα των ενδοτικών υποχωρήσεων…

XIMARA DIAMARTYRIA
Μετά τη «Συμφωνία των Πρεσπών» μπαίνει στη λίστα των ενδοτικών υποχωρήσεων…
ΣΕ...ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ!
Συζήτησαν, αλλά… μυστικά τα όσα είπαν Τσίπρας και Μέρκελ για την Αλβανία
«Σιγή ιχθύος» τηρεί η Ελλάδα για την αρπαγή περιουσιών των Ελλήνων και τη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

• Η συμφωνία των «Πρεσπών» προκαλεί ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις, έχοντας δημιουργήσει μια πρωτοφανή πολιτική ρευστότητα, η οποία οφείλεται στις σχέσεις εξάρτησης των δύο κυβερνητικών εταίρων Τσίπρα και Καμμένου, αλλά και των υπουργών και βουλευτών που μπροστά στον κίνδυνο να απολέσουν τα αξιώματα και τις «καρέκλες» τους, δεν διστάζουν να χαράζουν και να διαγράφουν «κόκκινες» -υποτίθεται- γραμμές.
Με την αντίληψη αυτή να κυριαρχεί στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και σε ορισμένους «αδέσποτους» βουλευτές που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη Βουλή, νωρίτερα των υπολογισμών τους, στο τέλος δηλαδή της τετραετίας, το σενάριο να υπερψηφιστεί η επώδυνη για τα Ελληνικά συμφέροντα συμφωνία στην Ελληνική Βουλή είναι πλέον πολύ πιθανό. 
Ο κ. Τσίπρας στην προχθεσινή του συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει θέσει ως βασικό στόχο της πολιτικής της την «αποκατάσταση» των Σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., επιχείρησε να παρουσιάσει την προθυμία του να προχωρήσει στην ετεροβαρή για την Ελλάδα συμφωνία, ως απόδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου που έχει η χώρα μας στα Βαλκάνια.
Στη λίστα υποχωρήσεων…
Διατύπωση, που αρκεί να προβληματίσει τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού για ποιες άλλες υποχωρήσεις είναι έτοιμη να κάνει η σημερινή Κυβέρνηση Τσίπρα σε βάρος εθνικών μας θεμάτων. Και το πρώτο που βρίσκεται στη «λίστα» είναι το Βορειοπειρωτικό. Το έθιξε μάλιστα επιγραμματικά στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι είπε στην κ. Μέρκελ πόσο κρίσιμος είναι για την Αλβανία ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Μειονότητας. 
Το τι ακριβώς ανέπτυξε στην κ. Μέρκελ και πολύ περισσότερο τι θα έπρεπε να επισημάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη Γερμανίδα Καγκελάριο -που επίσης είναι υπέρμαχος και θερμή υποστηρίκτρια της εισόδου της Αλβανίας στην Ε.Ε.- για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις και κυρίως για την συστηματική επιχείρηση εκδίωξης των Βορειοηπειρωτών από τις πατρογονικές τους εστίες, παραμένει άγνωστο.
«Σιγή ιχθύος» από Ελλάδα
Όμως τα γεγονότα τρέχουν, οι Αλβανοί σταδιακά και χωρίς να αισθάνονται σχεδόν καμία πίεση από τους «ισχυρούς» της Ευρώπης, προχωρούν τα ανθελληνικά τους σχέδια και η Ελληνική Πολιτεία, η Κυβέρνηση Τσίπρα επί των ημερών μας, έχει βάλει το «Βορειοηπειρωτικό» στην «κατάψυξη».
Πέρα από μερικές σποραδικές και αναιμικές διαμαρτυρίες για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με το ιδιοκτησιακό στη Χιμάρα και την αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων, η Ελλάδα έχει τηρεί «σιγή ιχθύος». 
Ακόμη και αυτή η τραγική υπόθεση, με την εν ψυχρώ δολοφονία του Κων. Κατσίφα γρήγορα φαίνεται να ξεχάστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, το ενδιαφέρον της οποίας για εξιχνίαση της υπόθεσης, κράτησε, όσο είχαν… απεσταλμένους στους Βουλιαράτες οι Ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και τα άλλα Μέσα Ενημέρωσης. 
Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Κομμουνιστικού και αθεϊστικού καθεστώτος της Αλβανίας ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός συνεχίζει να καταπιέζεται από το Αλβανικό κατεστημένο. Εκείνο που αλλάζει είναι οι τρόποι, οι στόχοι όμως παραμένουν ίδιοι. 
Τριάντα χρόνια η Ελλάδα δίνει συνεχώς στην Αλβανία, χωρίς να ζητά ως αντιστάθμισμα ούτε καν την τήρηση των Διεθνών Συμβάσεων και Κανόνων. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής ήταν η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Ντ. Μπουσάτι, η οποία ουσιαστικά άφηνε και πάλι απροστάτευτους τους Βορειοηπειρώτες στον Αλβανικό εθνικισμό. 
Μερίδιο ευθύνης εκτός των Ελληνικών κυβερνήσεων, φέρνουν και όσοι υπηρέτησαν από θέσεις ευθύνης τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, είτε ως βουλευτές, είτε ως έπαρχοι, είτε ακόμη και ως υπουργοί.
20 χρόνια «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Το μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα ήταν η ίδρυση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» η οποία τα πρώτα χρόνια της μετα-Χοτζικής περιόδου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη στήριξη της Ελληνικής Μειονότητας. Ανέδειξε, πρόβαλλε και αγωνίστηκε σε κάθε επίπεδο για την προστασία των δικαιωμάτων της. Σταδιακά όμως άρχισε η φθίνουσα πορεία, που σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται και στις προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών της, αλλά και στη «διχόνοια» που καλλιεργήθηκε σε ένα βαθμό και από τις εκάστοτε Αλβανικές αρχές. 
Χθες συμπληρώθηκαν μάλιστα 28 χρόνια από την ίδρυση της Οργάνωσης, επέτειος που γιορτάζεται και φέτος σε πανηγυρική εκδήλωση στη Δερβιτσάνη. Δεν είναι γνωστό πόσα από τα ιδρυτικά της μέλη θα δώσουν το παρών, όχι βέβαια γιατί εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, αλλά γιατί απογοητεύτηκαν ή απομακρύνθηκαν από την Οργάνωση. 
Εκείνο που ήταν και παραμένει ζητούμενο είναι η «ΟΜΟΝΟΙΑ» να αποκτήσει και πάλι τον ενωτικό της χαρακτήρα, να εμπνεύσει τους Βορειοηπειρώτες, εντός και εκτός Αλβανίας, ώστε με ένα νέο δυναμισμό να διεκδικήσει με καλύτερους όρους τα αυτονόητα δικαιώματα των ομογενών, τα οποία πολλές φορές αντιμετωπίζονται και ως… υπερβολή από τους εν Ελλάδι φορείς.
Ενωτική η ΠΣΕ 
Αξιοσημείωτο μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το μήνυμα που εξέδωσε η Πανηπειρωτικό Συνομοσπονδία Ελλάδος επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης των 28 χρόνων από την ίδρυσή της, στο οποίο τονίζεται πώς «η αναγκαιότητα στήριξής της από όλους τους Έλληνες της Αλβανίας, με ένα νέο πλαίσιο δράσης, διαμορφωμένο στα σημερινά δεδομένα θα προσδώσει νέα ώθηση στην οργάνωση». 
Η ΠΣΕ καλεί επίσης όλων των δυνάμεων της μειονότητας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εργαστούν όλοι μαζί για το καλό του τόπου. Αποδέκτης του μηνύματος είναι και η Ελληνική Πολιτεία, την οποία η Πανηπεριωτική καλεί «να σκύψει με ενδιαφέρον και να συνδράμει με κάθε μέσον τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και να μην τον εγκαταλείψει στην τύχη του, να ζεί στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια, σε ένα όχι και τόσο φιλικό περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com