5 Δεκ 2018

Μπαμπινιώτης: Δεν έπρεπε ποτέ να αναγνωρίσουμε «μακεδονική» γλώσσα


Γ. Μπαμπινιώτης: Δεν έπρεπε ποτέ να αναγνωρίσουμε «μακεδονική» γλώσσα

Τη δική του απάντηση στις αναφορές του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας» έδωσε ο καθηγητής γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, τονίζοντας πως πρόκειται για βουλγαροσερβική γλώσσα που δυστυχώς δεχτήκαμε να τη λέμε «μακεδονική» και τώρα γεννάμε «ορέξεις».
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Μπαμπινιώτης επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια στρεβλή σύλληψη, διατύπωση που δυστυχώς τη δεχτήκαμε και εμείς να τη λέμε "μακεδονική"».
Ο κ. Μπαμπινιώτης συνέχισε λέγοντας: «Για αυτό όταν υπογράφεις μια συμφωνία προσέχεις τι μπορεί να προκύψει από αυτή, για αυτό ποτέ δεν έπρεπε να έχει αναγνωριστεί ως "μακεδονική" γλώσσα η βουλγαροσερβική των Σκοπίων, από εκεί και πέρα γεννάμε ορέξεις.»

Ο καθηγητής γλωσσολογίας θύμισε ότι η γλώσσα δεν είναι ένα απλό εργαλείο: «Η γλώσσα είναι ταυτότητα για αυτό επέμεναν και οι Σκοπιανοί να ονομαστεί έτσι η γλώσσα τους διότι είναι η άλλη όψη μαζί με το έθνος που αποτελεί την ταυτότητά τους και την κέρδισαν ανοήτως, ως μεγάλο λάθος εκ μέρους μας, εκμαίευσαν ένα ακόμη στοιχείο για να μιλάνε για τη δική τους "μακεδονική" ταυτότητα. Δεν έπρεπε ποτέ να το αναγνωρίσουμε.»
Πρόσθεσε δε ότι «η "μακεδονική των Σκοπίων" είναι ένα βουλγαροσερβικό ιδίωμα, μια βουλγαροσερβική γλώσσα που οι γλωσσολόγοι την κατατάσσουν ως υποκατηγορία της βουλγαρικής και γράφεται με το κυριλλικό αλφάβητο. Αυτό εμείς το αναγνωρίσαμε ως "μακεδονική" γλώσσα. Έπρεπε να λέγεται σλαβομακεδονική, βουλγαροσελβική, νοτιοσλαβική όπως θέλετε πέστε την το μόνο που δεν μπορείς να την πεις μακεδονική γλώσσα διότι αυτομάτως υπάρχει σύγχυση με τη δική μας ελληνική γλώσσα της Μακεδονίας.»
liberal,04/12/2018
Δείτε σχετικά και:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ.ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΜΕ 180 ΨΗΦΟΥΣ!ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com