3 Δεκ 2018

Ζάεφ : Θα διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα

Ζάεφ : Θα διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα | in.gr
Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα. Και ο Ν. Ντιμιτρόφ ξεκαθάρισε ότι τώρα «θα είμαστε μόνο το βόρειο τμήμα της "Μακεδονίας"».

Ο Ζάεφ τόνισε πως «με την τροπολογία 36 εξασφαλίζεται η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού», προσθέτοντας ότι «εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των υπηκόων που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθούν τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
»Η τροπολογία ορίζει ότι η Δημοκρατία φροντίζει επίσης τα μέλη του μακεδονικού λαού που ζουν στο εξωτερικό, χωρίς παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές υποθέσεις τους».
Οπως σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, «με τη νέα διατύπωση του άρθρου 49 παρέχονται εγγυήσεις για την προστασία της ταυτότητας της ΠΓΔΜ. Η ταυτότητα του μακεδονικού λαού προστατεύεται. Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην ταυτότητα», ενώ υπογράμμισε πως η φροντίδα παραμένει για όλους τους πολίτες που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.
Για τους «πολίτες που ζουν στο εξωτερικό»
Και η αναφορά σε «μακεδονικό λαό» ή «πολίτες που ζουν στο εξωτερικό» παραπέμπει σαφώς, παρά την κομψή διατύπωση, σε «μακεδονικές μειονότητες» στο εξωτερικό…
Αλλωστε, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ως προς αυτό, μιλώντας στη Βουλή των Σκοπίων για τα δικαιώματα «αυτών των πολιτών».
Οπως μεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο (www.echedoros-a.gr), απαντώντας ο Ζάεφ σε παρατήρηση του βουλευτή του VMRO-DPMNE, Τράιτσο Ντίμκοφ, ότι με την αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δημιουργείται νέο κράτος και νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους «Μακεδόνες» στις γειτονικές χώρες, είπε:
«Η χώρα παραμένει, φυσικά, η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η ‘Μακεδονία’ θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών».
Οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία
Οσον αφορά τους «Μακεδόνες» στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι για αυτούς, ειδικά για το Αιγαίο, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια – από την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας» – και ότι με αυτή τη συμφωνία ενδέχεται (υπάρχει η πιθανότητα) η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα (πρωτότυπο: има шанси македонскиот јазик да се изучува во Грција), όπως σημειώνει η εφημερίδα Βέτσερ.
Ντιμιτρόφ: Θα είμαστε μόνο το βόρειο τμήμα της «Μακεδονίας»
Παίρνοντας τη σκυτάλη της προκλητικότητας ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, τόνισε στη Βουλή ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών για αλλαγή της ονομασίας αποτυπώνεται το γεγονός ότι η χώρα «δεν είναι ολόκληρη η περιοχή της Μακεδονίας, αλλά βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της, χωρίς αυτό να μας κάνει λιγότερο Μακεδόνες και λιγότερη Μακεδονία».
in.gr,03/12/2018

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εἶναι πλέον ζήτημα τιμῆς καί ἀξιοπρεπείας τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ νά ὁρκιστεῖ στή μνήμη τῶν προγόνων του ὅτι ἡ κατάπτυστη ψευδοσυμφωνία τῶν Πρεσπῶν δέν θά ἐπικυρωθεῖ ΠΟΤΕ ἀπό Ἑλληνικῆς πλευρᾶς! Τό Σκοπιανό θά τεθεῖ ὅταν οἱ πολιτικοί τῶν γειτόνων μας σοβαρευθοῦν καί ἀσφαλῶς ἀπό μηδενικῆς βάσεως. Ἀφοῦ περίτρανα ἀπεδείχθη ὅτι τό θεμέλιο καί ὄχημα τοῦ ἀλυτρωτισμοῦ εἶναι τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας, διαχρονικά ἐγγεγραμμένο ὡς πνευματικό κτῆμα καί κειμήλιο τοῦ Ἑλληνισμοῦ. Δημ. Κ. Ἀναγνώστου, Θεολόγος

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com