23 Δεκ 2018

Κατάσχεση Ναού στην Βίνιτσα της Ουκρανίας με τις ευλογίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.


σ.σ. Δείτε πως το «σοβιετικό καθεστώς» της Ουκρανίας αρπάζει τους Ναούς από τους Ορθοδόξους με τις ευλογίες του πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος στην απόφαση της 11/10 είχε κάνει δήθεν έκκληση να αποφεύγονται οι καταλήψεις ναών!! Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο πατριάρχης Βαρθολομαίος αναιρεί ακόμη και τους δικούς του όρους, αφού έκανε πρώτα τους Κανόνες της Εκκλησίας σουρωτήρι.
***
Η Κωνσταντινούπολη παραβιάζει την δική της έκκληση να αποφεύγονται οι καταλήψεις ναών.
Βίνιτσα, Ουκρανία, 21 Δεκεμβρίου 2018.
Ο Καθεδρικός Ναός της Μεταμόρφωσης στη Βίνιτσα θα παραμείνει υπό τον έλεγχό του Συμεών Σοστάσκυ, του ιεράρχη της νεοδημιουργηθείσας εκκλησίας της Ουκρανίας, εξήγησε ο ίδιος κατά την διάρκεια του εσπερινού στον καθεδρικό ναό τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Βίνιτσας Vezhna.

Επιπλέον, όπως εξήγησε ο Συμεών, έλαβε επιστολή από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Κωνσταντινουπόλεως, που του παραχωρούσε αυτήν την εξουσία στην τοπική επισκοπή και στους πιστούς της περιοχής.
Ο Συμεών ήταν ο πρώην Μητροπολίτης Βίνιτσας και Μπαρ της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας, αλλά εγκατέλειψε την Εκκλησία παρευρισκόμενος στην «ενωτική σύνοδο» του Σαββάτου όπου ενώθηκε με το εκεί δημιουργηθέν σχισματικό μόρφωμα.
Η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ήδη τον έπαυσε, τον απομάκρυνε και τον αντικατέστησε.
Το πρωί του Σαββάτου, κατά τις προετοιμασίες για την συμμετοχή του Συμεών στην «σύνοδο», τα κλειδιά του καθεδρικού ναού κατασχέθηκαν από νεαρούς άνδρες, οι οποίοι στη συνέχεια στήθηκαν στο ναό ως φύλακες. Η εκκλησία παρέμεινε ανοικτή αλλά πλημμύρισε με αυτούς τους άνδρες και τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και από τότε παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Συμεών, όπως και η ιστοσελίδα της επισκοπής.
Η κανονική διοίκηση της Επισκοπής Βίνιτσας με επικεφαλής τον αντικαταστάτη του Συμεών, τον πρώην Borodianka, Σεβασμιώτατο Βίνιτσας και Μπαρ Αρχιεπίσκοπο Βαρσανούφιο (Stolyar), άνοιξε νέα σελίδα στο Facebook.
Όπως εξήγησε ο Συμεών στον εσπερινό την Δευτέρα, οι πιστοί δεν θα είναι σε θέση να ελέγξουν την μοίρα του καθεδρικού τους ναού όπως είχαν κάνει μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1991, διότι ανήκει στο κράτος ως μνημείο εθνικής σημασίας.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Βίνιτσα, η Κωνσταντινούπολη παραβιάζει το δικό της Ανακοινωθέν της 11ης Οκτωβρίου, όταν η Σύνοδος αποφάσισε να αποδεχθεί τους Ουκρανούς σχισματικούς και να θέσει ολόκληρη την Ουκρανία υπό το ωμοφόριό της, όπως νόμιζε. Το πέμπτο σημείο του ανακοινωθέντος της Συνόδου αναφέρει:
«Νά κάμῃ ἔκκλησιν πρός πάσας τάς ἐμπλεκομένας πλευράς νά ἀποφεύγουν καταλήψεις Ναῶν, Μονῶν καί ἄλλων περιουσιακῶν στοιχείων, ὡς καί πᾶσαν πρᾶξιν βίας καί ἐκδικητικότητος, εἰς ἐπικράτησιν τῆς εἰρήνης καί τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ.»
«Η κατάσταση με τον καθεδρικό μας ναό είναι διαφορετική από τις νεόκτιστες εκκλησίες που δεν είναι μνημεία τοπικής ή εθνικής σημασίας. Ο καθεδρικός μας ναός και ολόκληρο το συγκρότημα ανήκουν στα μνημεία αρχιτεκτονικής και εθνικής σημασίας και είμαστε οι ένοικοι αυτού του χώρου. Έχουμε συνάψει συμφωνία με το κράτος και μπορούμε να βρισκόμαστε εδώ βάσει αυτών των δικαιωμάτων», εξήγησε ο πρώην μητροπολίτης.
«Μια αλλαγή στο καθεστώς αυτού του οργανισμού δεν μπορεί να επηρεάσει την συμφωνία», πρόσθεσε ο Συμεών. «Δεν είναι δικός μου· ανήκει στο κράτος και το κράτος έχει το δικαίωμα να τον υπερασπιστεί», εξήγησε.
Ο Συμεών είπε επίσης στους εκκλησιαζόμενους ότι είχε λάβει επιστολή από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που επικύρωνε την εξουσία του ως εκπρόσωπο της νέας εκκλησίας στη Βίνιτσα και έθετε όλους τους πιστούς της ενορίας υπό το ωμόφοριό του.
Ο Αλέξανδρος Drabinko, ο πρώην Μητροπολίτης Περιασλάφ-Χμελνυτσκιι και Βίσνεβ, ο οποίος επίσης αθέτησε τον επισκοπικό του όρκο και εγκατέλειψε την Εκκλησία του Χριστού για να ενταχθεί στο νέο σχισματικό μόρφωμα, έλαβε αντίστοιχη επιστολή .
Ωστόσο, παρά την απολυταρχική δήλωση της Κωνσταντινούπολης για λογαριασμό όλων των πιστών στην Βίνιτσα, ο ίδιος ο Συμεών αναγνώρισε ότι η πλειοψηφία της επισκοπής δεν τον υποστηρίζει. Σε συνέντευξή του στην Ουκρανική ιστοσελίδα hromadske.ua νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρώην ιεράρχης της Βίνιτσας παραδέχτηκε: «Επί του παρόντος, η πλειοψηφία στην επισκοπή της Βίνιτσας, προφανώς, δεν υποστηρίζει την ιδέα μιας αυτοκέφαλης Εκκλησίας».
Οι περισσότεροι από τους μισούς κληρικούς, ψάλτες και πιστούς που συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό την Κυριακήβγήκαν από την εκκλησία ως ένδειξη διαμαρτυρίας όταν ο Συμεών ανακοίνωσε την προδοσία του. Πολλοί από εκείνους που παρέμειναν πιστεύεται ότι πιέστηκαν να δείξουν την «υποστήριξή τους» προς τον Συμεών, είτε αυτή ήταν ειλικρινής είτε όχι. Η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων ανέφερε ότι από το βράδυ του Σαββάτου οι κρατικοί υπάλληλοι στην Βίνιτσα έχουν πιεστεί να παρευρίσκονται σε κάθε λειτουργία με την απειλή ότι θα απολυθούν.
Επιπλέον, ενώ περίπου το ένα τρίτο των ιερέων της επισκοπής στήριξε αρχικά τον Συμεών, οι 45 από αυτούς τους 75, γρήγορα αναίρεσαν την απόφασή τους και επέστρεψαν στην Εκκλησία, πολλοί εκ των οποίων παρευρέθησαν στην χαρούμενη υποδοχή του νέου ιεράρχη τους, του Αρχιεπισκόπου Βαρσανούφιου.
Ακόμη, η υπηρεσία Τύπου της κανονικής επισκοπής στη Βίνιτσα έχει αναφέρει ότι, λαμβάνοντας όλα τα στοιχεία υπόψιν, μόνο 6 ιερείς και 3 διάκονοι εντάχθηκαν στο σχίσμα με τον Συμεών. Οι πιο σεβάσμιοι ιερείς και αρχιμανδρίτες της Βίνιτσας και των μοναστηριών της επισκοπής αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τον απείθαρχο πρώην επίσκοπό τους.
Έτσι, παρά την προσπάθεια της Κωνσταντινούπολης να επενδύσει τον Συμεών με εξουσία και να ελέγξει το σύνολο των πιστών της Βίνιτσας, η υποστήριξη που έχει στην πρώην επισκοπή του είναι πολύ λίγη. Είναι συνεπώς ξεκάθαρο ότι όταν ο Συμεών λέει ότι «εμείς» είμαστε οι ένοικοι του καθεδρικού ναού, αναφέρεται στον εαυτό του και σε μια χούφτα κληρικών με την υποστήριξη της Κωνσταντινούπολης. Η βούληση του λαού αγνοείται και καταργείται.
Ο Συμεών ανακοίνωσε επίσης ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει σύντομα απόφαση για την επανεγγραφή άλλων εκκλησιών της κανονικής Εκκλησίας στην σχισματική εκκλησία.
Μετάφραση Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ. Πηγή Orthodox Christianity

1 σχόλιο:

Διονύσιος είπε...

Μου θυμίζουνε τις σταυροφορίες των Λατίνων με τις ευλογίες του Πάππα, εναντιόν της Ορθοδοξίας και την άλωση της Κων/πόλεως απο αυτούς το έτος 1095 μ.χ.

Αυτό συμβαίνει και τώρα στην Ουκρανία,με τις ευλογίες του Πατρ. Βαρθολομαίου έχουμε τους σχιματικούς Χριστιανούς με τους Ουνίτες μαζί εναντιόν των νομιμων Ορθοδόξων Χριστιανών υπό του Πατριάρχου Ονουφρίου του Πατριαρχίου Ουκρανίας !!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com