12 Νοε 2018

Αποκαλύπτουμε τι πραγματικά φοβάται το Φανάρι.


Τα μέσα ενημέρωσης έχουν δυστυχώς εκλάβει με λάθος τρόπο την παρέμβαση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στο ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου. Πολλοί επαναλαμβάνουν άκριτα ότι ο Πατριάρχης είναι οργισμένος διότι δεν ερωτήθηκε αλλά παρακάμφθηκε ή επειδή έχει δικαιώματα βάσει των συμφωνιών με την Εκκλησία της Ελλάδος. Άλλοι πάλι ανάγουν το ζήτημα στην κόντρα του με τον Αρχιεπίσκοπο για το ζήτημα της τοποθέτησης του κ. Κ. Δήμτσα ως πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, όπου πάλι η Κυβέρνηση έπραξε σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή και όχι το Πατριαρχείο.

Τα ζητήματα όμως δεν είναι ούτε προσωπικού κύρους του Πατριάρχη ούτε με την Κυβέρνηση, καθώς και ο ίδιος έχει προσβάσεις σε αυτήν. Το πραγματικό πρόβλημα είναι εντελώς διαφορετικό και τόσο κρίσιμο, ώστε εσπευσμένα εκλήθη εντός μίας ημέρας να μεταβεί ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Φανάρι.
Ο Πατριάρχης φοβάται ότι η συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού θέτει τα θεμέλια για την επανυπαγωγή των κληρικών της διασποράς αλλά και των δικαιοδοσιών του Πατριαρχείου εντός Ελλάδος στην Εκκλησία της Ελλάδος. Εφόσον η συμφωνία είναι να δίνεται ένα κονδύλιο για τα συνολικά έξοδα της Εκκλησίας, αυτό το ποσό θα κατατίθεται σε λογαριασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι όλη η μισθοδοσία του κλήρου πάσης Ελλάδος και εξωτερικού θα ελέγχεται απ’ ευθείας από την Εκκλησία της Ελλάδος!
Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ανοιχθούν πολλοί λογαριασμοί ένας για την Κρήτη, ένας για τα Δωδεκάνησα, ένας για την Βόρειο Ελλάδα κ.λπ. κάτι που δεν είναι προθυμοποιημένη η Πολιτεία να πράξει. Ακόμα όμως και αν συμφωνήσει, τότε είναι πάλι πιθανόν να παύσουν να αποστέλλονται χρήματα μέσω μυστικών κονδυλίων στο Φανάρι και να υπάρχει για όλα ένας λογαριασμός. Αυτό βεβαίως θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα καθώς θα δοθεί τέλος στην αδιαφάνεια…
Πάντως δεν είδαμε να καλεί ο Πατριάρχης ποτέ τον κ. Γαβρόγλου με κατεπείγον θέμα τα ουδετερόθρησκα θρησκευτικά που και αυτά διδάσκονται στις περιοχές που είναι κληρικοί του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com