7 Νοε 2018

Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους: Όταν Χριστόδουλος, Άνθιμος και Τρίτσης έδιναν μάχη μέχρις εσχάτων [βίντεο]

Αποτέλεσμα εικόνας για Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους: Όταν Χριστόδουλος, Ανθιμος και Τρίτσης έδιναν μάχη μέχρις εσχάτων [βίντεο]
Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους: Όταν Χριστόδουλος, Ανθιμος και Τρίτσης έδιναν μάχη μέχρις εσχάτων [βίντεο]
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΔΑΣ
Οι σχέση Κράτους-Εκκλησίας που φαίνεται να μπαίνει σε άλλη διάσταση μετά την συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είναι μία.. κολώνια που κρατά χρόνια στην Ελλάδα.
Την περίοδο 1985-87, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρήθηκε για πρώτη φορά μια οργανωμένη προσπάθεια για να ρυθμιστεί το θέμα της εκκλησιαστικής και της μοναστηριακής περιουσίας. Συγκροτήθηκε μια επιτροπή διαλόγου στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο τότε υπουργός Παιδείας Αντώνης Τρίτσης και από την πλευρά της Εκκλησίας ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος (τότε Αλεξανδρούπολης) και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (τότε μητροπολίτης Δημητριάδος).
Μπορεί ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ να κρατούσαν ουδέτερη στάση αλλά οι διαφωνίες ήταν πολλές και μεγάλες. Ο Αντώνης Τρίτσης στην κρίσιμη συνάντηση είπε στους μητροπολίτες ότι «δεν εξαρτάται η νομοθετική ευθύνη της κυβέρνησης από την έγκριση της εκκλησίας» ενώ ο Χριστόδουλος τον εγκάλεσε για «άκρατη πολιτειολογία». Έτσι η επιτροπή δεν κατέληξε πουθενά και λύση δεν βρέθηκε.
Στην ιστορία έχει μείνει το παρακάτω βίντεο όταν Τρίτσης, Χριστόδουλος και Ανθιμος διασταύρωσαν τα ξίφη τους:
eleftherostypos,06/11/2018

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο αείμνηστος αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έδινε πολλούς αγώνες. Κάποιοι άλλοι κοιμούνται τον ύπνο ...του δικαίου.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com