13 Σεπ 2018

Κύπρος: Αναγραφή του θρησκεύματος στο δελτίο μαθητών


Διχάζει η αναγραφή του θρησκεύματος στο δελτίο μαθητών
«Θύελλα» αντιδράσεων σε μερίδα γονέων έχει προκαλέσει το έντυπο/ατομικό δελτίο μαθητή/τριας, που έχει σταλεί από το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία και από εκεί στους γονείς, στο οποίο ζητείται η συμπλήρωση κάποιων στοιχείων που κρίνονται ως απαραίτητα, προκειμένου το σχολείο να είναι σε θέση να παρέχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση σε κάθε παιδί και να το αντιμετωπίζει στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.
Σημείο τριβής στο ατομικό δελτίο αποτελεί το πεδίο, στο οποίο ζητείται η υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή/τριας, ενώ θέμα φαίνεται να προκύπτει και για τις διαδικασίες απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Οι αντιδρώντες γονείς κάνουν λόγο για «εκπαιδευτικό μεσαίωνα» και επισημαίνουν πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το σχολείο ζητά αναγραφή του θρησκεύματος στο ατομικό δελτίο μαθητή. Τονίζουν μάλιστα πως για το θέμα αυτό είχε εκδοθεί απόφαση από την προηγούμενη Επίτροπο Διοικήσεως, η οποία έλεγε πως το σχολείο δεν νομιμοποιείται να ζητά αυτή την πληροφορία.
Πέραν τούτου οι γονείς διαμαρτύρονται για το θέμα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, επισημαίνοντας ότι κατά παράβαση προηγούμενης απόφασης του υπουργείου Παιδείας, απαλλαγή δικαιούνται πλέον μόνον όσοι δηλώνουν μη χριστιανοί ορθόδοξοι. Οι γονείς που διαμαρτύρονται παραπέμπουν μάλιστα σε προηγούμενη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2016), η οποία προέβλεπε αυτόματη απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών για τους μη χριστιανούς ορθόδοξους και απαλλαγή μετά από έγκριση της διεύθυνσης του σχολείου για τους υπόλοιπους, καταγγέλλοντας ότι πλέον η απαλλαγή τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και όχι της Διεύθυνσης του σχολείου, όπως ήταν η μέχρι πρότινος πρακτική που ακολουθείτο.
Επικαλούμενοι μάλιστα ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και για τη διαδικασία κατακράτησης τους, οι γονείς επισημαίνουν πως η ακολουθητέα διαδικασία δεν είναι νόμιμη.
Η θέση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Το philenews επικοινώνησε με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, η οποία μας ανέφερε ότι το Γραφείο της έχει προβεί σε έλεγχο του σχετικού εντύπου του Υπουργείου Παιδείας και έχει δώσει το πράσινο φως.
Η κα. Λοϊζίδου ανέφερε πως η αναγραφή του θρησκεύματος εξυπηρετεί σκοπούς αναλογικότητας και είναι προς όφελος των ιδίων των μαθητών. Όπως εξηγεί η κα. Λοϊζίδου, το σχολείο πρέπει να γνωρίζει το θρήσκευμα του μαθητή/τριας, προκειμένου να εξυπηρετούνται και να διευκολύνονται οι ανάγκες των ιδίων των μαθητών και κυρίως των αλλόθρησκων.
Διαβεβαίωσε πάντως πως τα στοιχεία αυτά καταχωρούνται και παραμένουν στο μητρώο του σχολείου και τυγχάνουν διαχείρισης εκ μέρους του σχολείου με κάθε εμπιστευτικότητα και σύμφωνα με τις πρόνοιες του ισχύοντος Περί Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Νόμου και ουδείς άλλος έχει πρόσβαση σε αυτά πέραν της Διεύθυνσης του σχολείου.
Για το θέμα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών η Επίτροπος ανέφερε πως η παραχώρησή της βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του σχολείου, το οποίο στη βάση των πραγματικών συνθηκών του μαθητή και της οικογένειάς του θα κρίνει εάν και εφόσον δικαιολογείται η απαλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com