10 Αυγ 2018

Οι τελευταίες εντολές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού

Οι τελευταίες εντολές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
Ο Κύριος έδωσε στους μαθητές Του τη νέα εντολή να έχουν οι μαθητές Του μεταξύ τους αγάπη.
Του Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ

Στην τελευταία ομιλία προς τους μαθητές Του ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός έδωσε τις τελευταίες εντολές Του.
1) Να μη ταράζεσθε από την επίθεση της αμαρτίας και του διαβόλου.
Ο Κύριος ενισχύει κάθε αγωνιζόμενο πιστό για να μην ταράζεται από τις επιθέσεις της αμαρτίας, όπως στήριξε στοργικά τους μαθητές Του για να μην ταραχθούν και φοβηθούν απ’ όσα θα συνέβαιναν κατά το πάθος Του (Ιωάννου ιδ’ 1, 27).
Απόδειξη αποτελούν οι λόγοι Του στον απόστολο Πέτρο, που επιβεβαίωσε ότι προσευχήθηκε γι’ αυτόν να μη χαθεί η πίστη του την ώρα του πειρασμού (Λουκά κβ’ 31-32).
2) Σας δίνω την ειρήνη μου.
Αποχαιρετώντας ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός τους μαθητές Του στον μυστικό δείπνο, τους έδωσε την ειρήνη Του (Ιωάννου ιδ’ 27). Το ίδιο έπραξε και μετά την ανάστασή Του.
Η ειρήνη είναι η δωρεά σ’ όλους τους πιστούς του Κυρίου μας μετά την ολοκλήρωση του μυστηρίου της σωτηρίας μας.
3) Εμπιστευθήτε τον Θεό και Μένα.
Ο Κύριός μας ζητεί από τους μαθητές Του να έχουν εμπιστοσύνη στον Θεό Πατέρα, στην αγάπη Του, στην αγαθότητά Του, στην παντοδυναμία Του, στην πρόνοια για τα δημιουργήματά Του, να έχουν εμπιστοσύνη και στον Ιδιο με τους λόγους Του «Πιστεύετε εις τον Θεόν και εις εμέ πιστεύετε» (Ιωάννου ιδ’ 1).
Η εμπιστοσύνη στον Κύριο Ιησού Χριστό είναι η άγκυρα που συγκρατεί την ψυχή να μην ναυαγήσει στο πέλαγος των αμφιβολιών, των συγχύσεων και των αβεβαιωτήτων.
4) Μείνετε ενωμένοι μαζί Μου για να είμαι ενωμένος μαζί σας.
Πολλά και πολλοί επιδιώκουν να μας χωρίσουν και να μας αποξενώσουν από τον ποθητό και ερασμιώτατο Νυμφίο της Εκκλησίας και της ψυχής μας, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.
Εκείνος μας καλεί «Μείνατε εν εμοί καγώ εν υμίν» (Ιωάννου ιε’ 6), να μη παρασυρθούμε, και απομακρυνθούμε απ’ Αυτόν να μην Τον εγκαταλείψουμε ποτέ και για καμμία αιτία.
5) Να αγαπάτε αλλήλους.
Επανειλημμένως ο Κύριος έδωσε στους μαθητές Του τη νέα εντολή να έχουν οι μαθητές Του μεταξύ τους αγάπη. Η αγάπη θα τους ενώσει μεταξύ τους και με τον Ιδιο. Προβάλλεται ο Ιδιος ως πρότυπο αγάπης «καθώς ηγάπησα υμάς» (Ιωάννου ιγ’ 34). Μας αγάπησε με την ύψιστη αγάπη, θυσιαζόμενος για μας.
Η αγάπη φανερώνεται από τις θυσίες που κάνουμε γι’ αυτούς που αγαπάμε.
6) Να τηρήσετε τις εντολές Μου.
Η τήρηση των εντολών του Θεού καθορίζει και αποδεικνύει αν αγαπάμε τον Θεό κατά τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.
Για να τηρήσουμε τις εντολές του Θεού, πολλές φορές στη ζωή μας χρειάζεται να παλαίψουμε, να πονέσουμε, για να μη συντριβούμε από τη δύναμη με την οποία μας πολεμεί και μας εμποδίζει η αμαρτία.
7) Θα ζήσετε.
Μέσα στη ζοφερότητα της φθοράς και του θανάτου, ο Κύριός μας που είναι Κύριος της ζωής και η πηγή της αθανασίας, δήλωσε «Εγώ ειμι η ανάστασις και η ζωή» (Ιωάννου ια’ 25) και υπόσχεται στους μαθητές Του «υμείς  ζήσεσθε».
8) Να είσθε ταπεινοί και να διακονήτε ο ένας τον άλλο.
Η διακονία στους αδελφούς είναι η απόδειξη της ταπεινώσεώς μας. Το μεγαλείο του μαθητού είναι η διακονία των αδελφών του, όπως υποδέχθηκε από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό όταν ένιψε τα πόδια των μαθητών Του (Ιωάννου ιγ’ 14-15 και Ματθαίου κ’ 26-27).
9) Να συγχωρείτε όσους σας αδικούν.
Ο Κύριός μας που εδίδαξε, ότι οφείλουμε να συγχωρούμε τους εχθρούς μας και επισφράγησε στην πράξη την αρετή της συγγνώμης και ανοχής μας προς τους άλλους, συγχωρώντας τους σταυρωτές Του (Ματθαίου στ’ 14-15).
Ο Κύριος σε ερώτηση του αποστόλου Πέτρου για το πόσο ανεκτικοί οφείλουμε να είμαστε προς τους αδελφούς που μας βλάπτουν, μας επιτίθενται, μας αδικούν, μας ζημιώνουν με κάθε τρόπο, απάντησε ότι απεριορίστως οφείλουμε να συγχωρούμε και να ανεχόμαστε τους αδελφούς μας (Ματθαίου ιη’ 22).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com