3 Αυγ 2018

Ευαγγελία Μπίτου: “ΜΕΤΕΩΡΑ”, ένα νέο φωτογραφικό λεύκωμα


“ΜΕΤΕΩΡΑ”, ένα νέο φωτογραφικό λεύκωμα
Κυκλοφόρησε προσφάτωςτο φωτογραφικό λεύκωμα «ΜΕΤΕΩΡΑ» του Αιμιλιανού Γκέκα, συντηρητή έργων τέχνης και χειρογράφων, με φωτογραφίες των Μετεώρων επιλεγμένες από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο.
Κατά καιρούς ο Αιμιλιανός Γκέκας αναρτούσε στο διαδίκτυο φωτογραφίες από τα Μετέωρα, για τις οποίες δεχόταν θετικά σχόλια και παροτρύνσεις για την έκδοση αυτών σε λεύκωμα.
Προέβη λοιπόν στην παρούσα καλλιτεχνική έκδοση, την οποία προλογίζει ευσύνοπτα, περιεκτικά και με αγάπη ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος.

Προσετέθη συνεπώς ένα ακόμη φωτογραφικό λεύκωμα στα ήδη υπάρχοντα των Μετεώρων. Ο δημιουργός του περί ου ο λόγος λευκώματος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη σκιά των βράχων των Μετεώρων στο Καστράκι, εξοικειώθηκε με την τραχύτητα των βράχων, γοητεύθηκε από την επιβλητικότητα και τη στιβαρότητά τους, αλλά τους γνώρισε και ως πνευματική παλαίστρα ανθρώπων που προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από τα γήινα και να ζήσουν τα ουράνια.
Τόπος άγριος και συνάμα άγιος, τόπος ξεχωριστός, μετέωρος μεταξύ ουρανού και γης! Τόπος που σαγήνεψε τον Αιμιλιανό Γκέκα. Γι’ αυτό,  με την πρώτη φωτογραφική μηχανή που αγόρασε, προσπάθησε να απαθανατίσει δειλά – δειλά τους βράχους, τους οποίους νοσταλγικά αποζητούσε κάθε φορά που βρισκόταν μακριά, όπως ο ίδιος σημειώνει εισαγωγικά.
Κατά καλή δε συγκυρία πριν από λίγα χρόνια ο πολυβραβευμένος ελληνογάλλος φωτογράφος Μανώλης Coupe–Καλομοίρης, Καθηγητής, τον συμπεριέλαβε στην ομάδα μαθητών του που πραγματοποιούσε σεμινάριο σχετικό με την καλλιτεχνική φωτογραφία τοπίου. Μπόρεσε έτσι να γνωρίσει την τέχνη της φωτογραφίας και την τεχνική της επεξεργασίας, στοιχεία που καθιστούν ξεχωριστό το λεύκωμά του.
Κάποιες φωτογραφίες παραπέμπουν σε πίνακες ζωγραφικής, μόνο που το χρώμα το βάζουν οι εποχές, οι ώρες και ο ουρανός με το φως του∙ «ω ουρανέ, τα σύννεφα με τι τα χρωματίζεις!», λέει με θαυμασμό ένα δημοτικό ηπειρώτικο τραγούδι. Βράχοι γκριζόμαυροι, γκριζοπράσινοι, γκρίζοι  και σε κάποια σημεία με το χρώμα της χρυσαφένιας άμμου, σε τοπίο ανάλογο της εποχής.
Αντικείμενο της φωτογράφησης η συστάδα των βράχων στο σύνολό τους –η φωτογραφία ελήφθη από σημείο στις όχθες του Πηνειού (Σαλαμπριά)  στη Διάβα -, αλλά και βράχοι τις κορυφές των οποίων στεφανώνουν οι Ιερές Μονές Μεγάλου Μετεώρου και Βαρλαάμ, Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και Ρουσάνου, Αγίας Τριάδος και Αγίου Στεφάνου, καθώς και τα Ασκηταριά, ο Άγιος Αντώνιος και ο Άγιος Νικόλαος στον Πάντοβα, αλλά και άλλοι βράχοι σε σύνολα διάφορα.
Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα, μπορεί κανείς να χαρεί το μετεωρίτικο τοπίο λουσμένο στο λυκαυγές, μα περισσότερο στο λυκόφως,  με πανσέληνο εντυπωσιακή τη νύχτα,  καθώς και πρωινά που προλαβαίνουν το φεγγάρι να αχνοφέγγει δροσερό καθώς δύει,πριν το καλύψει το φως του ήλιου που ανατέλλει. Μετεωρίτικο τοπίο με φόντο πότε την Πίνδο και πότε τον δυτικό ορίζοντα, άλλοτε με συννεφιά βαριά κι απειλητική, συνήθως όμως  με αραιά σύννεφα που τα χρωματίζει με τρόπο μοναδικό το φως του ήλιου που δύει.
Σε κάποιες τα μοναστήρια είναι βυθισμένα στο σκοτάδι της νύχτας, αλλά τότε τα φωτισμένα  κελιά των αγρυπνούντων μοναχών γίνονται οδοδείκτες προς την ουράνια ζωή. Σε μερικές τα φωτισμένα κλιμακωτά μονοπάτια οδηγούν τους προσκυνητές, όρθρο βαθύ,  για τη θεία Λειτουργία. Σε μια ο  δρόμος  προς τα Μετέωρα χαράσσει το τοπίο σαν φωτεινή γραμμή, από το φως των αυτοκινήτων που επιστρέφουν από αγρυπνία.
Μοναδική η θέα του τοπίου τυλιγμένου στην ομίχλη, ιδιαίτερα εντυπωσιακού όταν η ομίχλη αποκαλύπτει τα μοναστήρια πάνω στις κορυφές των βράχων, που φαντάζουν τότε σαν να αναδύθηκαν μέσα από τα σύννεφα ως φάροι φωτεινοί στην ομίχλη του κόσμου.
Ξεχωριστή και η σφραγίδα του χιονιά, που ασπρίζει τις κορυφές και τυλίγει το τοπίο με τη χαρακτηριστική αχλύ του.
Εντυπωσιακή και ασυνήθιστη η προτελευταία φωτογραφία της Μονής  Βαρλαάμ με τεχνική time lapse τη νύχτα, με φόντο τους φωτεινούς κύκλους, που εικονίζουν την πορεία των αστέρων περί το Βόρειο Σέλας.
Εν κατακλείδι, Μετέωρα σε όλες τις εποχές και τις ώρες. Μετέωρα σε στιγμές ξεχωριστές, φωτογραφίες καλλιτεχνικές, αποτέλεσμα αξιέπαινο επτάχρονης κοπιαστικής προσπάθειας, που προέκυψε από την αγάπη στον τόπο και το τοπίο.
Καλοτάξιδο να ‘ναι και τούτο το λεύκωμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com