20 Ιουλ 2018

Φωτιά και Λαβρόφ

Ο Κοτζιάς συνεχίζει τη βεντέτα με τη Μόσχα και βάζει τη χώρα σε περιπέτειες 
 Οργή του Κρεμλίνου, που προσπαθεί να διασύρει τον Ελληνα υπουργό Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου  Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα

Στα άκρα οδηγούνται οι ελληνορωσικές σχέσεις, με τον Νίκο Κοτζιά να αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή και να εγκαλείται από τους Ρώσους ως βασικός υπεύθυνος της διπλωματικής κρίσης, καθώς η Μόσχα ματαίωσε χθες την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα. 
Τη ματαίωση ανακοίνωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Μασλόφ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Τass ως απάντηση στην προχθεσινή αψυχολόγητη όσο και υπέρμετρα υψηλών τόνων απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που εν τέλει τίναξε στον αέρα τις όποιες προσπάθειες γίνονταν για την αποκλιμάκωση της έντασης.
O κ. Μασλόφ άφησε παράλληλα νέες αιχμές κατά της Ουάσινγκτον, την οποία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. 
Υπ' αυτές τις συνθήκες ο Νίκος Κοτζιάς κλήθηκε εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη έξαρση της έντασης κι ενώ επικρατεί «κατήφεια» στο πρωθυπουργικό περιβάλλον για τον υπουργό Εξωτερικών.
Τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου είχε επιλέξει να ρίξει τους τόνους, χαρακτηρίζοντας το συμβάν «λήξαν», έως προχθές, οπότε το ελληνικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε ευθέως τη ρωσική ηγεσία για όσα συνέβησαν επί ελληνικού εδάφους από τη δράση των Ρώσων διπλωματών και προκάλεσαν την ελληνική αντίδραση.
Πάγια πολιτική
Το βαρύ κλίμα για τον κ. Κοτζιά υποδηλώνεται και από κυβερνητικές πηγές που μετά τη συνάντηση -κράτησε μιάμιση ώρα- έσπευσαν να σημειώσουν ότι η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».
Νωρίτερα χθες, πριν από την κλήση Κοτζιά στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, είχε προηγηθεί ακόμη μία ψυχροπολεμική όσο και αστεία απάντηση του ΥΠΕΞ, αναφορικά με τη ματαίωση του ταξιδιού του κ. Λαβρόφ, που προκάλεσε νέα ρωσική αντίδραση με στόχο προσωπικά τον κ. Κοτζιά. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δήλωσαν πως «ήταν ο Ρώσος ΥΠΕΞ που είχε υποβάλει αίτημα να επισκεφθεί τη χώρα» και πρόσθεταν «ο κ. Λαβρόφ είναι καλοδεχούμενος».
Η Μόσχα, όμως, μέσω της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον Νίκο Κοτζιά, καθώς με ανάρτησή της στο twitter υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε ζητήσει την επίσκεψη, παραπέμποντας σε σχετική δήλωση του κ. Κοτζιά μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα στις 13 Ιουνίου, στην οποία σημείωνε:
«Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο». Ο κ. Μασλόφ σε δηλώσεις του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass επανέλαβε επίσης ότι θα υπάρξουν αντίποινα από το Κρεμλίνο για την απέλαση των δύο διπλωματών, ωστόσο απέφυγε να πει πότε θα ανακοινωθούν οι απελάσεις και πόσοι Ελληνες διπλωμάτες θα απελαθούν.
dimokratianews 20.07.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com