29 Ιουλ 2018

Χιλή: Ο πρόεδρος Πινιέρα επικρίνει τη ρωμαιοκαθολική ιεραρχία για το σκάνδαλο παιδεραστίας ιερέων

pinera
«Θα μπορούσε και θα όφειλε» θα έχει αποφύγει τις πολυάριθμες κακοποιήσεις παιδιών - «Πολλές αρχές γνώριζαν αυτές τις πράξεις και αντί να τις αντιμετωπίσουν, τις συγκάλυψαν»

Σκληρή κριτική κατά της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας άσκησε ο χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, σχολιάζοντας το σκάνδαλο παιδεραστίας ιερέων που συνταράσσει την εκκλησία της Χιλής αλλά και το Βατικανό. 
Η ιεραρχία «θα μπορούσε και θα όφειλε να είχε αποφύγει τις πολυάριθμες κακοποιήσεις και τα πολλά δεινά των παιδιών στη Χιλή», επισήμανε ο Πινιέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην Περιφερειακή Ένωση Τηλεοπτικών Δικτύων (Arcatel), η οποία μεταδόθηκε το Σάββατο από ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι η υπόθεση τον λυπεί βαθύτατα. 
Κάνει λόγο για συγκάλυψη 
«Πολλές αρχές της καθολικής εκκλησίας γνώριζαν αυτές τις πράξεις και, αντί να τις αντιμετωπίσουν (γνωστοποιώντας) την αλήθεια, τις συγκάλυψαν», συνέχισε ο αρχηγός του κράτους.
«Ελπίζω ότι αυτό θα δώσει ένα μεγάλο μάθημα στην καθολική εκκλησία και το λέω ξεκάθαρα και με σεβασμό, ως καθολικός: η εκκλησία δεν πρέπει να συγκαλύπτει ποτέ ένα έγκλημα, ακόμα λιγότερο όταν πρόκειται για εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα παιδιά», επέμεινε.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Πινιέρα τοποθετήθηκε δημοσίως για το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που πλήττει εδώ και μήνες τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Χιλή.
Τουλάχιστον 266 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης 
Συνολικά 158 στελέχη της εκκλησίας –επίσκοποι, ιερείς, διάκονοι, αλλά και λαϊκοί στις τάξεις της– αντιμετωπίζουν έρευνες για σεξουαλικές κακοποιήσεις με θύματα ανήλικους και ενήλικους από τη δεκαετία του 1960.
Η γενική εισαγγελία κάνει λόγο μέχρι τώρα για 266 θύματα, 178 από τα οποία ήταν ανήλικα όταν υπέστησαν τις κακοποιήσεις.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Χιλή τον Ιανουάριο, ο πάπας Φραγκίσκος είχε υπερασπιστεί σθεναρά τον επίσκοπο Χουάν Μπάρος –τον οποίο βαρύνουν υποψίες πως είχε συγκαλύψει τα εγκλήματα ενός γηραιού παιδεραστή ιερέα– λέγοντας πως είναι πεπεισμένος για την αθωότητά του και απαιτώντας από τα θύματα να παρουσιάσουν αποδείξεις για την ενοχή του. Κατόπιν ζήτησε συγγνώμη, πριν στείλει τον Τσαρλς Σικλούνα, τον αρχιεπίσκοπο της Μάλτας στον οποίο έχει αναθέσει την έρευνα για τις υποθέσεις παιδεραστίας σε βάρος των ιερέων, να συναντηθεί με τα θύματα.
Τον Μάιο, ο πάπας προσκάλεσε στη Ρώμη ορισμένα από τα θύματα και συγκάλεσε μια σύνοδο των χιλιανών επισκόπων. Οι τελευταίοι υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους έπειτα από αυτή τη συνάντηση. Μέχρι στιγμής, ο Φραγκίσκος έχει κάνει δεκτές τις παραιτήσεις πέντε εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένου του Μπάρος.
protothema29/07/2018
Ο σκάνδαλο αποκτά μεγάλες διαστάσεις
Χιλή: Έρευνα της αστυνομίας σε γραφεία αρχιεπισκόπων για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
documentonews14.07.2018
Η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές της Χιλής, που ερευνούν τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς, προχώρησαν χθες σε ταυτόχρονες εφόδους στα γραφεία των αρχιεπισκόπων σε δύο πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ειδικοί σε σεξουαλικά εγκλήματα από την αστυνομία της Χιλής ανέκριναν υπαλλήλους και προχώρησαν σε κατάσχεση εγγράφων στα γραφεία των Ρωμαιοκαθολικών αρχιεπισκόπων της Τεμούκο και της Βιγιαρίκα, στην περιοχή ης Αραουκανία, 450 χλμ νότια του Σαντιάγο.
Ο Ρομπέρτο Γαρίδο, εκπρόσωπος της εισαγγελίας στην Τεμούκο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι αξιωματούχοι είχαν ένταλμα για την κατάσχεση εγγράφων που σχετίζονται με τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος κληρικών και οι οποίες χρονολογούνται από το 2000. Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος διεξάγεται έρευνα σε βάρος πέντε κληρικών της περιοχής με τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης.
Πρόκειται για τις πιο πρόσφατες εφόδους της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών καθώς το χιλιανό κράτος τα βάζει με την πανίσχυρη καθολική εκκλησία, η οποία κατηγορείται ότι δεν κατάφερε να ερευνήσει σωστά τις υποθέσεις κακοποίησης. Η επιχείρηση των αρχών έγινε την ίδια μέρα που εμφανίστηκε στο δικαστήριο το πλέον υψηλόβαθμο πρόσωπο της εκκλησίας στη Χιλή που εμπλέκεται ποινικά στο σκάνδαλο κακοποίησης.
Ο Όσκαρ Μουνιός, πρώην καγκελάριος του αρχιεπισκόπου του Σαντιάγο, αντιμετωπίζει κατηγορίες – ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί - για τη σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον πέντε ανηλίκων έως τον περασμένο χρόνο.
Εμφανίστηκε στο δικαστήριο στην πόλη Ρανκάγουα, 50 χλμ νότια του Σαντιάγο, και παρέμεινε υπό κράτηση έως τη συνέχιση της διαδικασίας. Ο Εμιλιάνο Αρίας, εισαγγελέας της Ρανκάγουα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Μουνιός βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθειρξη 2-15 ετών εάν κριθεί ένοχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com