10 Ιουλ 2018

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει το μεγαλύτερο τζαμί της Ανατολικής Μεσογείου

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει το μεγαλύτερο τζαμί της Ανατολικής Μεσογείου
Ο Ερντογάν εγκαινιάζει το μεγαλύτερο τζαμί της Ανατολικής Μεσογείου
Αντιδράσεις και από Τουρκοκύπριους στην επιχείρηση ισλαμοποίησης των Κατεχομένων

Χασαπόπουλος Νίκος
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φθάνει την Τρίτη στην κατεχόμενη Κύπρο για να εγκαινιάσει το νέο τζαμί ύψους 60 μέτρων και χωρητικότητας 3.000 ατόμων στην κατεχόμενη από τον Αττίλα Μια Μηλιά. Είναι η πρώτη επίσκεψή του εκτός Τουρκίας μετά την ορκωμοσία του ουσιαστικά ως «σουλτάνου».
Το τζαμί αυτό (που θεωρείται το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου) έχει ιδιαίτερο συμβολισμό που προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις στις κατεχόμενες περιοχές. Το χτίσιμο του επιβλητικού κτιρίου χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την Τουρκία. Έλαβε την ονομασία του από τον Umm Haram, συγγενή του προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος σκοτώθηκε στην Κύπρο όταν έπεσε από μουλάρι κατά τη διάρκεια μουσουλμανικής στρατιωτικής εκστρατείας τον 7ο αιώνα. 
Το τζαμί Hala Sultan αποτελεί το επίκεντρο μιας σειράς έργων που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία στην ίδια περιοχή στα προάστια του κατεχόμενου μέρους της Λευκωσίας, περιλαμβανομένου ισλαμικού γυμνασίου, αρκετών πανεπιστημίων και προγραμμάτων στέγασης σπουδαστών, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Τουρκία. 
Το πλέον εντυπωσιακό βεβαίως είναι ο αριθμός των ιδιωτικών πανεπιστημίων που λειτουργούν στα Κατεχόμενα που συνεχώς αυξάνεται όπως και ο αριθμός των ξένων (κυρίως Ευρωπαίων) φοιτητών που φοιτούν σε αυτά. Όλα τα πανεπιστήμια επιχορηγούνται απευθείας από την Άγκυρα και έτσι μπορούν να προσφέρουν μειωμένες τιμές σε σχέση με εκείνες των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην ελεύθερη Κύπρο. 
Πάντως η κατασκευή του συγκεκριμένου τζαμιού στην κατεχόμενη Κύπρο προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις μεγάλης μερίδας Τουρκοκυπρίων που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις θρησκευτικές και πολιτικές παρεμβάσεις της Άγκυρας, κάτι που σηματοδοτεί των έλεγχο όλων των πτυχών της ζωής τους. 
Συγκεκριμένα:
«Η Τουρκία ακολουθεί την πολιτική του Χρηματοδοτώ για να υπακούτε» ανέφερε ο Cemal Ozyigit, ο ηγέτης του μικρού αριστερού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος αντιδρά κυρίως επειδή ανησυχεί για την αύξηση επιρροής της Τουρκίας στα Κατεχόμενα. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο παρελθόν ο σκληρός εθνικισμός και ο μιλιταρισμός ήταν οι παραδοσιακοί μηχανισμοί ελέγχου. «Τώρα, έχει προστεθεί η θρησκεία».
Ο τουρκοκύπριος «υπουργός» Παιδείας Ozdemir Berova δικαιολογείται λέγοντας ότι το υπουργείο του ενεργεί έτσι ώστε να ανταποκριθεί στο αίτημα πολλών γονιών που ζητούν θρησκευτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Χαρακτηρίζει την κριτική υπερβολική, ότι ασκείται μόνο από την Αριστερά και ότι οι συνδικαλιστές ηγέτες των εκπαιδευτικών δεν μπορούν να δουν πιο πέρα.
Το τζαμί που θα εγκαινιάσει 9 Ιουλίου ο Ερντογάν κατεχόμενα
Η 9η Ιουλίου αποτελεί ημερομηνία σταθμό, αλλά και φάρο αντίστασης του κυπριακού ελληνισμού απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αφού κατά την ημέρα αυτή απαγχονίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, όπως και άλλοι Επίσκοποι
Ο Ερντογάν επέλεξε την 9η Ιουλίου, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του μεγαλύτερου Τζαμιού στα κατεχόμενα στην περιοχή Μία Μηλιά.
 Υπολογίζεται ότι το τεράστιο τζαμί είναι 37 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και διαθέτει 4 μιναρέδες, ύψους 76,2 μέτρων και θα μπορούν να προσευχηθούν σε αυτό περισσότεροι από 10 χιλιάδες μουσουλμάνοι. Τελευταία προστέθηκε και ο μεγάλος τρούλος.
Δείτε το βίντεο από την κατασκευή του τζαμιού.
Το συγκεκριμένο τζαμί είναι κλασικού οθωμανικού ρυθμού και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Τουρκίας για ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Τα τελευταία 15 χρόνια, τουλάχιστον 39 τεμένη έχουν κτιστεί στα κατεχόμενα εδάφη, την ώρα που οι κατοχικές αρχές απαγορεύουν συχνά την τέλεση χριστιανικών γιορτών στους χριστιανικού ναούς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλομανία..Αρνούνται πεισματικά το Χριστό, είναι τρομερό να βλέπεις ανθρώπους πρώην αδέλφια μας οι οποίοι είναι γόνοι παμπάλαιων παλαιών χριστιανών να αρνούνται τον τριαδικό Θεό. Μας το λέει ο απόστολος Παύλος, όποιος δεν δέχεται τον εν σαρκί Θεόν Λόγο και η θύρα και η οδός προς τον Πατέρα που είναι η αρχή και πηγή της θεότητας, αλλά ακολουθεί άλλο δρόμο...είναι έκπτωτος της Βασιλείας..

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com