14 Ιουν 2018

Τι δουλειά έχει μια ΜΚΟ να αναλάβει τα δρομολόγια της λαθρομεταναστευτικής γραμμής Αφρική - Ευρώπη;

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ Ή ΛΟΓΙΚΗ;
Τι δουλειά έχει μια ΜΚΟ να αναλάβει τα δρομολόγια της λαθρομεταναστευτικής γραμμής Αφρική - Ευρώπη;

Από τη Δρ Ελένη Παπαδοπούλου*
Αρνήθηκαν οι Ιταλοί να δεχτούν το πλοίο ΜΚΟ, που εκτελεί αυτοβούλως το δρομολόγιο Αφρική - Ιταλία, φορτωμένο με λαθρομετανάστες και έπαθαν όλοι μια ταραχή, τύπου «τι πράγματα είναι αυτά τα απάνθρωπα;». Διότι στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες την ταραχή την παθαίνουν για τους λάθος λόγους.
Αντί, δηλαδή, να αναρωτηθούν τι δουλειά έχει μια ΜΚΟ να μεταφέρει λαθρομετανάστες από τις ακτές της Αφρικής στην Ευρώπη, αναρωτήθηκαν γιατί η Ιταλία δεν τους δέχεται. 
Λες και η Ιταλία δεν είναι κράτος με σύνορα, λες και κάθε ΜΚΟ έχει νομίμως αναλάβει τα δρομολόγια της λαθρομεταναστευτικής γραμμής Αφρική - Ευρώπη. Και δώσ’ του οι κατηγορίες για τους λαϊκιστές που ήρθαν στην εξουσία στην Ιταλία. Καθότι έτσι είναι αυτά: Οταν κάνει το «πόπολο» δύσκολες ερωτήσεις στους πολιτικούς, αυτοί παθαίνουν μια «Μαρία Αντουανέτα» και δεν καταδέχονται να απαντήσουν. Προτιμούν να σου φορέσουν μια ταμπέλα και να τελειώνουν. Καθώς το «φασίστες» είναι passι και δεν φοριέται πια, η νέα μόδα είναι να κατηγορούμε αυτόν με τον οποίο διαφωνούμε ως λαϊκιστή. 
Δεν θέλεις μετανάστες, γιατί η ζωή σου άλλαξε προς το χειρότερο; Είσαι λαϊκιστής. Δεν θέλεις άλλη φορολογία, γιατί έλιωσες πια με τόσους φόρους; Είσαι λαϊκιστής. Δεν θέλεις να σου κόψουν άλλο τη σύνταξη, γιατί πτώχυνες; Πάλι λαϊκιστής είσαι. 
Κοινώς, αν δεν πάσχεις από κάποιο είδος μαζοχισμού, να θέλεις την αυτοκαταστροφή σου, είσαι λαϊκιστής. Αν δεν πάσχεις επίσης από τύφλωση και κώφωση, και βλέπεις ότι η πραγματικότητα είναι άλλη από αυτήν που σου περιγράφουν, πάλι λαϊκιστής είσαι.
Α ν όμως ο σαδισμός και το αυτομαστίγωμα είναι το φόρτε σου, αν ο δείκτης νοημοσύνης σου δεν σου επιτρέπει να αντιληφθείς τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα και σε αυτή την ήπειρο, αν βιοπορίζεσαι με το να παριστάνεις τον «αντιλαϊκιστή», τότε ανήκεις στο «μέτωπο της λογικής» και το «συνταγματικό τόξο», είσαι από αυτές τις «μετριοπαθείς και ψύχραιμες» φωνές, τους «ευρωπαϊστές», τους «προοδευτικούς». 
Ενας «λαϊκιστής» δεν δέχτηκε στη χώρα του ένα πλοιάριο ΜΚΟ με λαθρομετανάστες, όπως είχε κάθε δικαίωμα να πράξει. Ενας «μη λαϊκιστής» έβαζε στη χώρα του και την Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο λαθρομετανάστες κατά χιλιάδες. Ποιος είναι τελικά ο λογικός;
*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III - Sorbonne Nouvelle
dimokratianews14.06.2018

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αμέ...φερυ μπότ, απ΄ευθείας σύνδεση, όλα πληρωμένα για κάθε προορισμό.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com