13 Μαΐ 2018

“Φωνή του Κυρίου”, Εξέλιξη, μετάνοια και Φράνσις Κόλινς.


Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
Στην σημερινή (13/5/2018) Φωνή του Κυρίου (ΦτΚ), χρησιμοποιείται ως παράδειγμα μεταστροφής προς το Θεό, ο γενετιστής επιστήμονας (αποκωδικοποίησε το DNA) Φ. Κόλινς.

Μάλιστα στο τέλος του κειμένου, χρησιμοποιείται ως εικόνα ο υμνωδός και ο Κόλινς να ψάλλουν (!) από κοινού έναν ύμνο προς τον Κύριο.
Συγχαρητήρια στον κο Κόλινς για την διαπρεπή επιστημονική του παρουσία και την παραδοχή του ότι υπάρχει Θεός.
Απορίες προς τον συντάκτη της ΦτΚ Αρχιμ. Β.Λ.:
α) Δεν υπάρχει ούτε ένας Ορθόδοξος επιστήμονας που να μεταστράφηκε προς το Θεό και αναγκαστήκατε να χρησιμοποιήσετε τα λόγια ενός Μεθοδιστή; Δεν είναι σαφές ποιό δόγμα ακολουθεί σε αυτή τη φάση της ζωής του ο κος Κόλινς, ξεκίνησε πάντως ως Μεθοδιστής. Νομίζουμε θα συμφωνείτε ότι πρόκειται για απαραίτητη λεπτομέρεια/διευκρίνηση, γιατί δυστυχώς σε Εκκλησία των Μεθοδιστών, δεν θα δοθεί η δυνατότητα του Κόλινς να αναπέμψει προς τον Κύριο αυτόν τον ωραίο ύμνο μετανοίας που τον βάζει η ΦτΚ να ψέλνει.
β) Οι υπόλοιπες απόψεις του κ. Φ. Κόλινς δεν πρέπει να προβληματίσουν αυτόν που επιλέγει να φιλοξενήσει κείμενό του στην ΦτΚ, ένα κατεξοχήν έντυπο πνευματικής οικοδομής των Ορθοδόξων; πχ για την εξέλιξη έχει πεί:
«Βλέπω το χέρι του Θεού στην πορεία του μηχανισμού της εξέλιξης. Αν ο Θεός διάλεξε να δημιουργήσει ανθρώπινες υπάρξεις κατ’ εικόνα Του και αποφάσισε πως ο μηχανισμός εξέλιξης ήταν ένας λεπτός τρόπος να πραγματοποιήσει αυτό το στόχο, ποιοί είμαστε εμείς να πούμε ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος,» λέει ο επιστήμονας.
Αυτή τη βλάσφημη άποψή του υπέρ της θεωρίας της εξέλιξης, πρέπει να την αγνοήσουμε, να κάνουμε ότι δεν την διατύπωσε καν;
Δηλ. αρκεί να έχει πει κάποιος κάτι καλό και αυτόματα καθίσταται υποψήφιος για να συμπεριληφθεί το κείμενό του στην ΦτΚ; Μήπως, επί της αρχής, είναι πιο ασφαλές, να επικεντρώνεται η ΦτΚ σε ενγωσμένης αξίας ΑΓΙΟΥΣ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τα λεγόμενα/γραφόμενά τους και να μην πειραματίζεται με τους "πειραματιζόμενους" ακόμη με τα δόγματα Δυτικούς;;;
Στ. Αδ.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"βλάσφημη άποψή του υπέρ της θεωρίας της εξέλιξης...".
Πού ακριβώς διακρίνετε τη βλασφημία; Μήπως θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στους καταδικαστικούς χαρακτηρισμούς μας; Ο Κόλλινς δεν είναι Ορθόδοξος, αλλά ευρισκόμενος στην κορυφή της επιστημονικής πυραμίδας έκανε μια δημόσια ομολογία πίστεως που έχει γίνει αφορμή για ποικίλα σχόλια εναντίον του από την παγκόσμια κοινότητα των γενετιστών. Πώς ξέρουμε εμείς αν η "ακροβυστία" του δεν θα λογαριασθεί ως "περιτομή", σύμφωνα με τα λόγια του Απ. Παύλου, όταν έχουμε εύκολη την κριτική και έτσι βαδίζουμε ακριβώς αντίστροφα προς τα λόγια του Κυρίου;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστή η παρατήρηση του αρθρογράφου. Χάθηκαν τα ορθόδοξα παραδείγματα και καταφεύγουμε στους ετερόδοξους;
Η Ορθοδοξία είναι αυτάρκης και δεν έχει ανάγκη από δεκανίκια.
Όσο για τη θεωρία της εξέλιξης παραμένει θεωρία και δεν έχει αποδειχθεί ούτε πρόκειται ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Μα φυσικά στον "σκληρό" πυρήνα της θεωρίας της εξέλιξης. Αποδεχόμενος κανείς, ότι οι ενέργειες του Θεού πρέπει να υποστούν τη βάσανο της αργής εξέλιξης (δισεκατομμυρίων ετών), αρνείται στον Θεό την δυνατότητα να κατασκευάσει τα πάντα σε ένα δευτερόλεπτο (ή έστω σε 6 ημέρες) και να είναι τέλεια εξαρχής ("καὶ εἶδεν ὁ Θεὸς τὰ πάντα, ὅσα ἐποίησε, καὶ ἰδοὺ καλὰ λίαν"), να θεραπεύσει έναν παραλυτικό με μια λέξη, να ξεράνει μια συκιά με έναν λόγο του...
Βλασφημία αποτελεί η ίδια η θεωρία της εξέλιξης.
Το τι θα κάνει ο Θεός με τον κο Κόλινς είναι δικό του θέμα, δεν μου πέφτει λόγος. Μακάρι να τον σώσει. Μην αποπροσανατολιζόμαστε. Τι θέλει ο κος Κόλινς στην ΦτΚ είναι το θέμα μας...
Σ.Α.

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε τα πειράματα και τις ακροβασίες με τα επικίνδυνα νούμερα, αγαπητέ (5:27)συγγραφέα του κειμένου ΦτΚ και ακολουθήστε την πεπατημένη αλλά ευλογημένη "σκηνή" της Ορθόδοξης παραδόσεως. Με το να λέμε πού ξέρουμε το ένα και πού ξέρουμε το άλλο, δεν γίνεται οικοδομή στις ψυχές. Το ελάχιστο δηλητήριο μέσα σε μια λεκάνη νερού το μετατρέπει δηλητήριο. Τι κανουμε λοιπόν; Να μιμηθούν οι ορθόδοξοι Χριστιανοί έναν, ο οποίος δεν είναι μέλος της Εκκλησίας, ενώ υπάρχουν μύρια όσα παραδείγματα από Ορθοδόξους; Η ομολογία πίστεως ακόμη και του πιο μεγάλου μη ορθοδόξου επιστήμονα, ωχριά μπροστά στην ομολογία ενός ταπεινού και αγράμματου μέλους της Εκκλησίας του Χριστού. Διότι τα κριτήρια είναι μόνο πνευματικά και καθόλου κοσμικά, όταν πρόκειται για θέματα πίστεως. Αυτά τα τερτίπια που λέτε είναι απομιμήσεις των ορθοδόξων θεολόγων των αρχών του 20ου αιώνα, που σπούδασαν στας Ευρώπας και πρόβαλλαν στα έργα τους συνεχώς παπικούς και προτεστάντες θεολόγους και επιστήμονες. Και ενώ βρέθηκαν φωτισμένοι άνθρωποι στις ημέρες μας και μας επανέφεραν στον δρόμο των Πατέρων, εμείς ζητάμε να "εντυπωσιάσουμε", επιστρέφοντας στα ίδια και χειρότερα.
Σ.Η.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω απολυτα με τον αρθρογραφο και τους σχολιαστες, εκτος απο τον πρωτο σχολιαστη, που φαινεται επηρεασμενος απο το οικουμενιστικο πνευμα, στον οποιο ευχομαι να το αντιληφθει με τη Χαρη του Κυριου. Οσο για τους υπευθυνους της ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ, ενα θα πω. Δεν ντρεπονται τους ανθρωπους και δεν φοβουνται τον Θεο. Αυτα ολα [τα δαιμονικα] προερχονται απο την καταραμενη περηφανεια. Ο Θεος να μας λυπηθει.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Η "Εξέλιξις των ειδών" ίσως αποτελεί την κορωνίδα των επιστημοφανών δήθεν "επιτευγμάτων" μιας δήθεν "επιστήμης". Άλλωστε η προπαγάνδα στηρίζεται εις την τεχνικήν της εισχωρήσεως μιας αληθείας ανά μέσω πολλών ψευδών και εις τας ημέρες ημών ευρίσκεται εις τον κολοφώνα της επιστημονοποίησής της! Η θεολογική "επιστημονική" κοινότης ούτε έχει ούτε και πρόκειται να ασχοληθή επιστημονικώς με τον προτεσταντισμό. Εάν είχε ασχοληθεί, ο συντάκτης θα δίσταζε λίαν όπως αναφερθή εις τους μεθοδιστάς και τας πρακτικάς των... Αδελφοί, φεύγετε των οικουμενιστών, των φιλοοικουμενιστών, των κρυφοοικουμενιστών και των κολυμπαριστών ως τις φεύγη εκ του όφεως, γρηγορείτε και προσεύχεσθε...

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον ανώνυμο 5:27.

Αγαπητέ αθρογράφε που είδατε την "βλασφημία"; Τόσο εύκολα πλέον κάνουμε χρήση τέτοιων χαρακτηρισμών; Ο Κόλινς μιλάει με επιστημονική γλώσσα· αν εσείς δεν είστε γνώστης αυτού του πεδίου, τότε γιατί κατακρίνετε αυτά που είπε;

Επίσης η ΦτΚ χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Κόλινς όχι αδυναμία εύρεσης ορθοδόξων χριστιανών, αλλά γιατί ο συγκεκριμένος επιστήμονας θεωρείται κορυφαίος παγκοσμίως στον τομέα του. Και όπως να το κάνουμε, η γνώμη του έχει βαρύτητα και ας μην είναι ορθόδοξος. Βαρύτητα όχι μόνο για τους χριστιανούς αλλά και για αυτούς που δεν πιστεύουν· ποιός ξέρει πόσους μπορεί να ωφελήσει.

Μιχελής Ευάγγελος είπε...

Εάν δεν βιώσουμε και αγαπήσουμε τον Αρχηγό,που είναι η κεφαλή τής Εκκλησίας των Ορθοδόξων,τον Κύριο Ιησού Χριστό την ώρα της Θείας Λατρείας με απλότητα και ενδιαφέρον από την πλευρά των ιθυνόντων, χωρίς επίδειξη αλλα με θυσία και κατάνυξη,με έργα και οχι μόνο λόγια και εύκολη θρησκευτικότητα,το απλό ποίμνιο του Κυρίου μάς δεν πρόκειται να καταλάβει ούτε πανεπιστημιακούς ούτε ιδεολόγους με ετικέτα Ορθοδόξων.

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ επιστήμη (όχι τα "επιστημονικά" μυθιστορήματα) ασχολείται ΜΟΝΟ με όσα ΜΠΟΡΟΥΝ να ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΟΥΝ (με τις ανθρώπινες ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ) ΣΗΜΕΡΑ.

Η δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου, ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, και συνεπώς βρίσκονται σαφέστατα ΕΞΩ από το χώρο μελέτης της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ επιστήμης.

Η θεωρία της εξέλιξης υποκινείται από μια ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, αλλά ΟΧΙ από την πραγματική επιστήμη.

Διαβάστε τα ΑΚΡΩΣ επιστημονικά, αλλά εύκολα κατανοητά, βιβλία του Απόστολου Φράγκου (υπήρξε καθηγητής πανεπιστημίου θετικών επιστημών, στις ΗΠΑ, και επιστημονικός σύμβουλος της NASA), εκδόσεις: της Αδελφότητος «Ο Σταυρός» στην Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

Με τις τεράστιες γνώσεις του ο Κόλινς απορρίπτει εύκολα τον Ευφυή Σχεδιασμό που προσχωρεί στην ομάδα της «Θεϊστικής Εξέλιξης» (www.asa3.org) η οποία συνοψίζεται σε έξι βασικά σημεία:
1. Το Σύμπαν εμφανίστηκε από το πουθενά πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια.
2. Οι ιδιότητές του φαίνεται να είναι ακριβώς φτιαγμένες για την ύπαρξη ζωής.
3. Ενώ αγνοούμε τον μηχανισμό για το πώς άρχισε η ζωή, η εξέλιξη και η φυσική επιλογή επέτρεψαν την ανάπτυξη ως σήμερα.
4. Από τότε που πήρε εμπρός ο μηχανισμός της εξέλιξης δεν υπήρξε άλλη έξωθεν επέμβαση.
5. Οι άνθρωποι είναι και αυτοί μέρος του μηχανισμού της εξέλιξης έχοντας κοινό πρόγονο με τους πιθήκους.
6. Αλλά η συμπεριφορά των ανθρώπων παρουσιάζει μια μοναδικότητα που δεν εξηγείται με την εξέλιξη, υποδηλώνοντας την πνευματικότητα της φύσης της. Είναι η ύπαρξη του ηθικού νόμου, δηλαδή η γνώση του καλού και του κακού και η αναζήτηση του Θεού.
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=264472

Εάν τα ανωτέρω σας ακούγονται "Χριστιανικές απόψεις" τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα κατανόησης για το τι διδάσκει ο Χριστιανισμός.

Ανώνυμος είπε...

Οι αντι-εξελικτικοί επιστήμονες στις ΗΠΑ βιώνουν μία απαξίωση, εχθρική διάθεση και περιθωριοποίηση εξ αιτίας των απόψεών τους.
Η αμφισβήτηση της προβληματικής "θεωρίας της εξελίξεως" συνεπάγεται και το ανάλογο κόστος...
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν κάποια στοιχεία σχετικά με αυτό το φαινόμενο.
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com