24 Ιαν 2018

«Καταφύγιο» Ιερωνύμου η έκτακτη Ιερά Σύνοδος

Συγκάλεσε συνεδρίαση με θέμα το Μακεδονικό! Πιθανή η αλλαγή στάσης έναντι των κινητοποιήσεων
Ρεπορτάζ Αντ. Tριανταφύλλου

Tα πολλαπλά μέτωπα στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, στην κοινωνία και στους πιστούς, που δημιούργησε η αντίθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της Μακεδονίας, φαίνεται ότι τον υποχρεώνουν να προχωρήσει σε κινήσεις στην εκκλησιαστική σκακιέρα, προκειμένου να αναπροσαρμόσει τη θέση του, εκμεταλλευόμενος το πολίτευμα της Εκκλησίας και τη συνοδικότητα. 
Η προσωπική αρνητική διάθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου έναντι του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη ήρθε σε ευθεία αντίθεση με τη διαμορφωμένη σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα πεποίθηση ότι η Εκκλησία πρέπει σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως αυτό της Μακεδονίας, να ενδύεται τον εθναρχικό μανδύα και να πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις. 
Μάλιστα, η στάση αυτή του κ. Ιερωνύμου μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τον βαθμό της αποδοχής του από τον κλήρο και τον λαό σε μια κρίσιμη χρονική καμπή, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνει 10 χρόνια στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Επιπλέον, η συμμετοχή 11 μητροπολιτών στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, κυρίως όμως το αρνητικό ύφος με το οποίο σχολίασε ο κ. Ιερώνυμος σε συνομιλία με δημοσιογράφους τη συμμετοχή των εννέα μητροπολιτών του κλίματος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τις αντοχές του Αρχιεπισκόπου και στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου.
Εκτόνωση
Σε μια εμφανή προσπάθεια πολλαπλής εκτόνωσης του αρνητικού κλίματος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που θεωρείται από εχθρούς και φίλους δεινός, ευέλικτος και αποτελεσματικός παίκτης στην εκκλησιαστική σκακιέρα, αναγκάστηκε χθες να συγκαλέσει εκτάκτως, μεθαύριο Παρασκευή, τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. 
Επισήμως, ο κ. Ιερώνυμος, ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, κάλεσε στην Αθήνα τα μέλη της ΔΙΣ, προκειμένου να τα ενημερώσει για το περιεχόμενο των επαφών του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό αναφορικά με την εκκλησιαστική πτυχή του κρίσιμου ζητήματος της διαπραγμάτευσης για το όνομα της ΠΓΔΜ. 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην τακτική σύγκλησή της στις αρχές του μήνα είχε αποφασίσει ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της “Μακεδονίας”», αλλά σε κανένα σημείο του ανακοινωθέντος της δεν διατυπώθηκε θετική ή αρνητική στάση απέναντι στις κινητοποιήσεις.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου απίθανο να τεθεί σε συζήτηση -ίσως με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου- η επαναδιατύπωση της θέσης της Εκκλησίας απέναντι στις κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια, ιδίως εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τέλεση νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες.

dimokratianews,24.01.2018

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είχα γράψει εχθές το παρακάτω σχόλιο. Μπορεί να παρατηρήσει ο καθείς πόσο προβλεπόμενες είναι πλέον οι κινήσεις των ποιμένων, όταν ακολουθούν την τακτική των πολιτικάντηδων. Ιδού το σχόλιο:
"Ποιος θα μιλήσει; Τα πάντα τελούν υπό πλήρη έλεγχον. Θα γίνει αναδιατύπωσις της αποφάσεως "επί το ορθότερον" ... προς την αποκλίνουσαν θέσιν του Αρχιεπισκόπου... κλπ... και...όλα βαίνουν καλώς... Πάμε παρακάτω...
Το Κολυμπάρι, όμως; Τι γίνεται με το Κολυμπάρι; Το ξεχάσαμε! Όσο το Κολυμπάρι τίθεται σκοπίμως στο χώρο της λησμονιάς, όσο υποβαθμίζεται, υποσκελιζόμενο από τα προβαλλόμενα δήθεν σοβαρότερα προβλήματα, τόσο τα μαρτύρια της Ορθόδοξης Ελλάδας θα πολλαπλασιάζονται. Δεν διορθώνεται τίποτε, αν δεν καμφθεί ο οικουμενιστικός οίστρος, ο οποίος κατέλαβε τους ποιμένες και ο οποίος τους δίνει τον ¨"αέρα" να τολμούν αυτά τα αισχρά εκτρώματα του οικουμενισμού,με φοβερή άνεση. Πρόδωσαν την πίστη, δεν θα προδώσουν την πατρίδα";
Σ.Η.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com