10 Μαΐ 2017

Η ΕΛΜΕ Πειραιά για το Σεμινάριο με τίτλο « Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τα Νέα Προγράμματα του μαθήματος των Θρησκευτικών»

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
 ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κολοκοτρώνη 6, Πειραιάς                                                    Πειραιάς, 8/5/2017
Τηλ. : 2104124810 Πρωτ: 102
Φαξ : 2103000423
e-mail : elmepeir@yahoo.gr
www.elmepeiraia.gr
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ»

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά έλαβε γνώση της υπ’ αριθμόν 69511/Δ2/27-04-2017 απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας καθώς και τα ερωτήματα συναδέλφων θεολόγων (ΠΕ01) σχετικά την υποχρεωτικότητα, το χρόνο και την ώρα διεξαγωγής του Διημέρου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου στα Νέα Προγράμματα Σπουδών (ΝΠΣ) του μαθήματος των Θρησκευτικών στις 11-12 Μαΐου (ΠΕΚ Πειραιά κατά τις απογευματινές ώρες 14:00-20:00).
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά εκτιμά ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν καθιστά υποχρεωτική την παρακολούθηση του σεμιναρίου. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητά ούτε στην παραπάνω απόφαση.
Συνεπώς, η αναφερόμενη εντολή αποδέσμευσης από τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων έχει ισχύ, μόνο εφόσον ο συνάδελφος επιθυμεί να συμμετάσχει στο σεμινάριο το απόγευμα και δεν παρουσιαστεί το πρωί στο σχολείο του. Το εργασιακό ωράριο δεν μπορεί να παραβιαστεί για κανένα λόγο!
Ερωτήματα προκαλούνται σχετικά με το χρόνο υλοποίησης του επιμορφωτικού σεμιναρίου (τέλη Μάη), σε μία περίοδο όπου το σχολικό έτος ολοκληρώνεται, ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο ενδοσχολικών εξετάσεων στο Λύκειο. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ γεγονός που εξηγεί την εσπευσμένη υλοποίηση σε περίοδο εντελώς ακατάλληλη, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά.
Η παρούσα επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα ΝΠΣ του μαθήματος των θρησκευτικών όχι μόνο δε συμβάλει στην επιμόρφωση τους, αλλά αντίθετα αποτελεί πράξη απαξίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, καταστρατηγούνται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα που σχετίζονται με το εργασιακό ωράριο. Το φαινόμενο βέβαια, αυτό εντάσσεται στη συνολική λογική όλων των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ που σταθερά παραβιάζουν κατεκτημένα εργασιακά δικαιώματα.
Κατόπιν τούτων, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ
- απαιτεί το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την απόφαση για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου επιμορφωτικού προγράμματος, που παραβιάζει εργασιακά δικαιώματα, και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ιδιαίτερα την περίοδο των ενδοσχολικών εξετάσεων στο Λύκειο.
- Επισημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν συνάδελφο να παραστεί σε οποιαδήποτε διαδικασία, εκτός ωραρίου εργασίας, ανατρέποντας τον οικογενειακό του προγραμματισμό.
- στηρίζει και παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη στους συναδέλφους θεολόγους που απέχουν από τα συγκεκριμένα επιμορφωτικά σεμινάρια.
Εκτιμάμε ότι η συζήτηση που αφορά το περιεχόμενο και τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι ένα ιδιαίτερο σοβαρό ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, το περιεχόμενο της Εκπαίδευσης, τη δουλειά χιλιάδων εκπαιδευτικών και το τι μαθαίνουν σε τελική ανάλυση τα παιδιά. Ωστόσο, το ζήτημα αυτό, αντί να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα, χρησιμοποιήθηκε, όπως αποδείχτηκε, για επικοινωνιακούς λόγους.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
         ΠΑΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ                                       ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com