5 Απρ 2017

Το τηλεφώνημα του Ιερωνύμου στον Τσίπρα για την αναθεώρηση



Το τηλεφώνημα του Ιερωνύμου στον Τσίπρα για την αναθεώρηση
Αντ. Τριανταφύλλου
Ανησυχία για τυχόν αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση
Η κινητικότητα της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση προκάλεσε εγρήγορση στην Εκκλησία της Ελλάδος. Στους διαδρόμους της Ιεράς Συνόδου είναι διάχυτος ο προβληματισμός για το αν και ποιος μπορεί να είναι ο απώτερος σκοπός της κυβέρνησης. Δηλαδή, αν όντως επιθυμεί να αναθεωρήσει πλήρως, αν όχι και να ανατρέψει, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, το πλέγμα των σχέσεων του κράτους με την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα ή εάν επιχειρεί απλώς επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. 

Στην Εκκλησία της Ελλάδος υπάρχει επιφυλακτικότητα για το προσχέδιο αναθεώρησης στο οποίο διαγράφτηκαν ολόκληρες παράγραφοι του άρθρου 3, που ρυθμίζει τις σχέσεις του κράτους με την Εκκλησία. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται ότι προβληματίζεται, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», επισήμανε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο φέρεται ότι έλαβε τη διαβεβαίωση πως θα υπάρξει γόνιμος διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μάλιστα, στους συνοδικούς κύκλους συζητείται η αναγκαιότητα να συμμετάσχει η Εκκλησία στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς πολλοί μητροπολίτες εκτιμούν ότι πρόκειται για μια παρωδία χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Προς το παρόν, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μελετά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επικοινωνήσει στους πολίτες τις θέσεις της για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. 
Με ενδιαφέρον αναμένονται, όμως, και οι κινήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έχει τη δικαιοδοσία του Αγίου Ορους, της Εκκλησίας της Κρήτης, των Μητροπόλεων στα Δωδεκάνησα και των Μονών Αγίας Αναστασίας και Βλατάδων, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τα εν Ελλάδι μετόχια του Παναγίου Τάφου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Μονής Σινά για τα μετόχια τους.

dimokratianews, 05.04.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com