25 Φεβ 2017

Bατικανό: Έκθεση για την επτάφωτη λυχνία

Το Βατικανό και το Εβραϊκό Μουσείο της Ρώμης θα φιλοξενήσουν από κοινού μια μοναδική έκθεση για την επτάφωτη λυχνία (μενορά, στα εβραϊκά), το αρχαίο σύμβολο του Ιουδαϊσμού, και θα προσπαθήσουν να θέσουν ένα τέλος σε θρύλους για την τύχη μιας ιστορικής λυχνίας, η τύχη της οποίας αγνοείται επί 15 αιώνες.

Η έκθεση «Menorah - Cult, History and Myth» θα διεξαχθεί από τις 15 Μαΐου έως τις 23 Ιουλίου, ταυτόχρονα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και στο κτηριακό συγκρότημα της Συναγωγής της Ρώμης. Θα περιλαμβάνει περίπου 130 επτάφωτες λυχνίες ή απεικονίσεις αυτών σε πίνακες ζωγραφικής, αρχαίες επιτάφιες πλάκες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και χειρόγραφα από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Σχεδόν 20 Μουσεία από όλο τον κόσμο, μεταξύ τους το Λούβρο και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, έχουν προσφέρει κομμάτια από τις συλλογές τους.
«Θα είναι σημαντικό και από θρησκευτικής και από ιστορικής άποψης» δήλωσε η Barbara Jatta, η οποία, τον περασμένο μήνα, έγινε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού.
Μεγάλη απούσα από την έκθεση θα είναι η επτάφωτη λυχνία από ατόφιο χρυσάφι, την οποία πήραν ως τρόπαιο οι Ρωμαίοι, όταν κατέστρεψαν τον Ναό στην Ιερουσαλήμ, το έτος 70 μ.Χ.. Η τύχη της αποτελεί μυστήριο επί 1.500 χρόνια. Ωστόσο, περίοπτη θέση στα εκθέματα θα έχει ο λίθος των Μαγδάλων, ο οποίος βρέθηκε το 2009, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών που βοήθησαν να αποκαλυφθεί μια αρχαία συναγωγή στις όχθες της θάλασσας της Γαλιλαίας στο Ισραήλ.

Πηγή: naftemporiki 21.02.2017  Πηγή: reuters.com, Ynet -kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com