31 Μαρ 2016

Εισήγηση Πρωτοπρ. Πέτρου Heers, στην Ημερίδα για τη Μεγάλη Σύνοδο

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ  ΗΜΕΡΙΔΑ
«ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ»
Μεγάλη προετοιμασία χωρίς προσδοκίες.
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας  - Πειραιάς - Τετάρτη 23.3.2016  ώρα 9 πμ - 9 μμ

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΤΕΡΟΔΟΞΩΝ ΩΣ ΒΑΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ (Συμπόρευση με την Β΄ Βατικανή Σύνοδο)


Με την προώθηση, για πανορθόδοξη αποδοχή, του προσυνοδικού κειμένου «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο», ολοκληρώνεται μια εκατονταετής διεργασία διαστρεβλώσεως της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας. Στον βαθμό που η πανορθόδοξη Σύνοδος αποδεχθεί την εσφαλμένη διδαχή, ότι οι αιρετικές τελετουργίες είναι Μυστήρια της Μίας Εκκλησίας, θα φέρει αναλόγως και την ευθύνη της συναινέσεως στην υιοθέτηση μιας νέας εκκλησιολογίας.

Ηρακλής Ρεράκης, Η απόφαση της Ιεραρχίας για τα Θρησκευτικά και τα αληθινά σχέδια του κ. Φίλη



Η απόφαση της Ιεραρχίας για τα Θρησκευτικά και τα αληθινά σχέδια του κ. Φίλη
Στις 8 και 9 Μαρτίου 2016, η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την πρωτοποριακή για τη διαλλεκτικότητά της απόφαση, έφερε σε δύσκολη θέση τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη και όλους τους περί αυτόν πολέμιους του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Στη Σύνοδο, καταρχάς, αποδείχτηκε ότι, όλα αυτά που λέει κατά καιρούς και αυτός και οι συν αυτώ, χαρακτηρίζοντας το μάθημα των Θρησκευτικών ως ομολογιακό, κατηχητικό, αναχρονιστικό, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, αβάσιμες, διαστρεβλωτικές και συκοφαντικές. 

Μέχρι και Κυριακή της Ορθοδοξίας “εόρτασαν” οι Ουνίτες της Ουκρανίας



ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ‘’ΕΟΡΤΑΣΑΝ’’ ΟΙ ΟΥΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Το πρόβλημα της Ουνίας στην Ουκρανία ολοένα και οξύνεται.  Οι Παπικοί Ουνίτες, εκμεταλλεύονται τα πάντα. Στο Κίεβο ο Ουνίτης ‘’αρχιεπίσκοπος’’ Sviatoslav ο οποίος προΐσταται των Ουνιτών της Ουκρανίας, σε ομιλία του στις 20 Μαρτίου 2016, στον Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο Κίεβο, μίλησε για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Φυσικά δεν μίλησε για την Ορθοδοξία, ούτε αναφορά στην 7η Οικουμενική Σύνοδο είχε κάνει.  Απλά ανέφερε ότι η Κυριακή είναι για τις εικόνες και ανεφέρθηκε εκτεταμένα για τη νηστεία.  Ένας ανυποψίαστος Ουκρανός Ορθόδοξος, αν παρευρίσκετο εκεί θα νόμιζε ότι είναι Ορθόδοξοι.  Εξάλλου τα άμφια των Ουνιτών, ήταν όπως των Ορθοδόξων.  Στην Ουκρανία ακόμα και ένζυμο άρτο χρησιμοποιούν οι ουνίτες ‘’ιερείς’’.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Ξένη πρὸς τὴν Ὀρθόδοξη Παράδοση ἡ «Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος» τῆς Κρήτης

Ξένη πρὸς τὴν Ὀρθόδοξη Παράδοση
ἡ «Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος» τῆς Κρήτης
σύγκληση τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ποὺ προετοιμάζεται ἀπὸ τὴν δεκαετία τοῦ 1920, φαίνεται ὅτι, ἐκτὸς ἀπροόπτου, θὰ πραγματοποιηθεῖ τὸν Ἰούνιο τοῦ 2016 στὴν Κρήτη, ἐνῶ ἀρχικὸς τόπος συγκλήσεως καὶ λειτουργίας της εἶχε ὁρισθῆ Κωνσταντινούπολη.

Πρωτοπρ. Άγγελος Αγγελακόπουλος : Ολόκληρη η εισήγηση στην Ημερίδα για την ''Αγία και Μεγάλη Σύνοδο''

Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος: Θεολογία καί πολιτική.  Εἰσήγηση στὴν Ἠμερίδα γιὰ τὴν Ἁγία καὶ Μεγάλη, 23 Μαρτίου 2016 Σύνοδο
Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ἄγγελος Ἀγγελακόπουλος ἐφημέριος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Παρασκευῆς Νέας Καλλιπόλεως Πειραιῶς,  Mr Θεολογίας στόν Τομέα Ἁγίας Γραφῆς  καί Πατερικῆς Γραμματείας τοῦ Τμήματος Ποιμαντικῆςκαί Κοινωνικῆς Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ ΑΠΘ
Εἰσήγηση  
στήν Θεολογική - Ἐπιστημονική Ἡμερίδα,

Αρχιμ. Παύλος Δημητρακόπουλος :“Ο ρόλος των Συνόδων στη ζωή της Εκκλησίας μας”

Αρχιμ. Παύλος Δημητρακόπουλος : “Ο ρόλος των Συνόδων στη ζωή της Εκκλησίας μας” (Ενωμένη Ρωμηοσύνη)

Τρομοκρατία και μουσουλμανική κοινότητα: Η περίπτωση του Βελγίου

Βέλγιο: Τρομοκρατία και μουσουλμανική κοινότητα
του Laurens De Vos – πηγή: Άρδην Βελγίου
Μεγάλα τμήματα της μουσουλμανικής κοινότητας αποτελούν πρόσφορο έδαφος για να βλαστήσει μια ακραία ιδεολογία. Τούτο ισχύει και για το Βέλγιο.
Η σύλληψη του τρομοκράτη Σαλέχ Αμπντεσλάμ (που προηγήθηκε των επιθέσεων στις Βρυξέλλες) ανέδειξε ένα σημαντικό πρόβλημα με στις σχέσεις μας με τη μουσουλμανική κοινότητας στο Βέλγιο. Δικαιολογημένα διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος στην Ευρώπη να κρύβεται επί τέσσερις μήνες, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το πατρικό του σπίτι. Το ζήτημα δεν είναι αν όλοι στη γειτονιά του Μόλενμπεϊκ γνώριζαν πού βρίσκεται ο Αμπντεσλάμ, αλλά το ότι αυτοί που το γνώριζαν είναι περισσότεροι από όσους νομίζουμε. Όταν δεκάδες νέοι βγαίνουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν μετά τη σύλληψή του, αυτό σημαίνει ότι η υποστήριξη της μουσουλμανικής κοινότητας δεν περιορίζεται απλώς στα άτομα που του προσέφεραν καταφύγιο.

Δημήτριος Νατσιὸς : Όλοι και όλα για την σωτηρία της πατρίδας

Συνέντευξη Δ. Νατσιού στο  διαδικτυακό κανάλι kilkiswebtv. Αφορμὴ γιὰ την εκπομπὴ αποτέλεσε το άρθρο :  Όλοι και όλα για την σωτηρία της πατρίδας

30 Μαρ 2016

Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ)

Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών
Η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν οργάνωση των Ελληνοκυπρίων που έδρασε κατά την χρονική περίοδο 1955-1959 για την ελευθερία της Κύπρου από την Βρετανική κυριαρχία, εθνική αυτοδιάθεση και την ένωσή της με την Ελλάδα.

Επείγουσα πρόσκληση Βαρθολομαίου στον Πατριάρχη Αντιοχείας να μεταβεί στο Φανάρι


Επείγουσα πρόσκληση Βαρθολομαίου στον Πατριάρχη Αντιοχείας να μεταβεί στο Φανάρι

Επείγουσα πρόσκληση Βαρθολομαίου στον Πατριάρχη Αντιοχείας να μεταβεί στο Φανάρι
Η δικαιοδοσία του Κατάρ «απειλεί» την Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών
Αντωνιάδου Μαρία
Σε «νάρκη» έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και   να «τινάξει στον αέρα» το μήνυμα ενότητας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της πρώτης μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών (1054) που θα συγκληθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη έχει μετατραπεί το Κατάρ, την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου διεκδικούν τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ιεροσολύμων.
Η διαμάχη ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια και τώρα, δύο μήνες πριν από την σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης με επιστολή του προς  τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο δηλώνει ότι, εάν δεν λυθεί το πρόβλημα,  δεν θα παραβρεθεί στην Κρήτη.

Λαός δυσσεβής και παράνομος….



ΛΑΟΣ ΔΥΣΣΕΒΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ…
       Η χαρακτηριστική ευκολία με την οποία ξεσηκώνονται πραγματικές θύελλες επικρίσεων και χλευαστικών σχολίων κάθε φορά που ορισμένοι (ελάχιστοι δυστυχώς) ιεράρχες μας τολμούν να πουν δημοσίως κάποια απλώς αυτονόητα πράγματα (από τη σχέση της γιόγκα ή των λεγομένων πολεμικών τεχνών με τις ανατολικές θρησκείες έως τις πνευματικές παγίδες του οικουμενισμού και από τα επίχειρα του συμφώνου συμβίωσης μέχρι τον θανάσιμο κοινωνικό, δημογραφικό και εθνικό κίνδυνο που διατρέχει η πατρίδα μας εξαιτίας του μεταναστευτικού) και ταυτόχρονα η απίστευτη ελαφρότητα με την οποία χαρακτηρίζονται ως ακραίοι, γραφικοί, ξενοφοβικοί, φονταμενταλιστές κλπ, παρέχουν καθημερινά προφανείς αφορμές προβληματισμού, αλλά και θλίψης, για τα ανεκδιήγητα πνευματικά χάλια στα οποία έχει πλέον διολισθήσει ο πάλαι ποτέ λαός της Φιλοκαλίας.

Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας για τη μέλλουσα να συνέλθει «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο» (α)

      ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
   ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΣ
Δημητσάνα - Μεγαλόπολη, Κυριακή 3 Ἀπριλίου 2016
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
1. Παρακαλῶ, ἀδελφοί χριστιανοί, νά προσέξετε ἰδιαίτερα αὐτά πού θά σᾶς πῶ στό σημερινό μου κήρυγμα, γιατί εἶναι πολύ σοβαρά!
Θά ἔχετε ἀκούσει ὅτι τώρα τήν ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς πρόκειται νά γίνει μία Οἰκουμενική Σύνοδος, τήν ὁποία ἔχουν ὀνομάσει «Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος». Σάν βαπτισμένοι καί μυρωμένοι χριστιανοί πού εἶστε, ἀνήκετε στήν Οἰκογένεια τοῦ Θεοῦ, πού λέγεται «Ἐκκλησία», εἶστε ὁ λαός τοῦ Θεοῦ, καί πρέπει λοιπόν νά γνωρίζετε γιά τό θέμα πού θά σᾶς μιλήσω σήμερα, γιά τήν μέλλουσα νά συγκληθεῖ Οἰκουμενική Σύνοδο. Γιά τήν ἐγκυρότητα τῶν Ἱερῶν Συνόδων ἀπαιτεῖται ἡ ἀναγνώρισή τους ἀπό τόν λαό, ἀπό Σᾶς, δηλαδή! Ἄν ὁ εὐσεβής λαός ἀπορρίψει μία Σύνοδο δέν ἰσχύει πιά αὐτή, γιατί, ὅπως τό εἶπαν παλαιά οἱ Πατριάρχες τῆς Ἀνατολῆς μέ ἐγκύκλιό τους, «ὁ Φύλακας τῆς Ὀρθόδοξης πίστης εἶναι ὁ λαός».

29 Μαρ 2016

Η ενσωμάτωση της... Ευρώπης στο Ισλάμ προχωρά με επιτυχία

Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες ενσωματώνονται στο ισλάμ, και όσες ακόμη αντιστέκονται υψώνουν εθνοτικά και θρησκευτικά τείχη 
Με ταχείς ρυθμούς ενσωματώνεται η χριστιανική Ευρώπη στο ισλάμ, για να δικαιώσει όσους ήσαν υπέρ της ενσωμάτωσης. Μόνο που δεν είχε γίνει αντιληπτό το νόημα της ενσωμάτωσης, και πολλοί πιστέψαμε πως γινόταν λόγος για προσπάθεια ενσωμάτωσης των απρόσκλητων φιλοξενουμένων στον τρόπο ζωής της ελληνικής κοινωνίας. Λάθος μας.

Στο Σαμπεζύ άρχισαν οι εργασίες της Πανορθοδόξου Γραμματείας της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Σε πρώτη συνεδρία της, προεδρεύοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελβετίας Ιερεμία, συνήλθε στις 29 Μαρτίου 2016 στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ Γενεύη, η Πανορθόδοξη Γραμματεία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Κοινό ανακοινωθέν της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της Ευαγγελικής Ενώσεως του Billy Graham



Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσσίας και Ευαγγελική Ένωση του Billy Graham λαμβάνουν πρωτοβουλία οργανώσεως από 28 έως 30 Οκτωβρίου 2016 στη Μόσχα της Παγκοσμίου Συνόδου Κορυφής Θρησκευτικών Ηγετών υπέρ των δεδιωγμένων χριστιανών. Προβλέπεται ότι στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν περίπου χίλιοι σύνεδροι από 150 και πλέον χώρες παγκοσμίως.
Αφορμή  διεξαγωγής αυτής της τόσο μεγάλης κλίμακος εκδηλώσεως στάθηκαν οι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία μαζικές διώξεις σε βάρος των χριστιανών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και λοιπών περιοχών του κόσμου, οι οποίες είναι όμοιες με τις διώξεις των χριστιανών των πρώτων αιώνων και τις καταστολές από τις άθεες αρχές τον 20 αιώνα. 

Δυστυχώς το νομοθέτημα για τις αμβλώσεις, στην Κύπρο, θα ακολουθήσει το σύμφωνο συμβίωσης



ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
Μετά το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων, ακολουθεί  νομοσχέδιο  τις αμβλώσεις, στην Κύπρο.   Δυστυχώς θα ψηφιστεί έστω και αν αντιβαίνουν σε αυτά που διδάσκει η Εκκλησία μας.
«Άμα δε το σώμα και η ψυχή πέπλασται, ου το μεν πρώτον, το δε ύστερον» αναφέρει ο Άγιος  Ιωάννης ο  Δαμασκηνός, με το «άμα» να δηλώνει επακριβώς το ταυτόχρονον.  Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός επίσης  αναφέρει ότι «Ομοϋπόστατα εισίν, ότε δύο φύσεις εν μια υποστάσει ενωθώσι και μίαν  σχώσιν υπόστασιν σύνθετον και εν πρόσωπον, ως ψυχή και σώμα». 

Παρέμβαση στην Ημερίδα για τη Μεγάλη Σύνοδο σχετικά με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει ορθόδοξο ναό στους Παπικούς

IERA-SYNODOS
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ιάκωβου Κουτλάκη εκ Πάτμου αποφοίτου Π.Ε.Σ στη Θεολογική- Ἐπιστημονική Ἡμερίδα με θέμα «ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ»
- Μεγάλη προετοιμασία, χωρίς προσδοκίες –
 Σεβασμιώτατοι Ἅγιοι Ἀρχιερεῖς, τίμιο τοῦ Χριστοῦ πρεσβυτέριο, ὁσιώτατοι μοναχοί και μονάζουσες, ἐλλογιμώτατοι κύριοι καί κυρίες, ἀγαπητοί ἐν Χριστῷ ἀδελφοί,
Ἐγενόμην ἐνταῦθα ἐκ τῆς νήσου τῆς καλουμένῃς Πάτμου διὰ τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ καὶ διὰ τὴν μαρτυρίαν Ἰησοῦ Χριστοῦ, στό περιθώριο τῆς ἄκρως ἐνδιαφέρουσας αὐτῆς ἡμερίδας γιά τήν ἐπικείμενη Μεγάλη Σύνοδο και Σας εὐχαριστῶ θερμά γιά τήν δυνατότητα που μου δίνετε νά βρίσκομαι ἀνάμεσά σας.

Άλλαξαν το όνομα πόλης γιατί... θύμιζε το χριστιανικό Πάσχα!!!

kκυρια φωτο
ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑΤΙ…ΘΥΜΙΖΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ!!!
Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη
Την πρωτοφανή είδηση ότι η τοπική διοίκηση μιας πόλης της επαρχίας του Essex κοντά στο Chelmsford στην Αγγλία ανακοινώσε ότι θα αλλάξουν το όνομα της κωμόπολης που είναι High Easter από τον Ιανουάριο του 2017, γιατί… θυμίζει το Πάσχα, (Easter) και αυτό γίνεται μετά από συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έγιναν πολλές καταγγελίες από μουσουλμάνους ότι η ονομασία αυτή προσβάλλει την πιστή τους, μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ.

Εισήγηση Μητροπολίτου Γλυφάδας Παύλου στην Ημερίδα για τη Μεγάλη Σύνοδο

Εἰσήγησις Μητροπολίτου Γλυφάδας Ἑ. Β. Β. & Β. κ. ΠΑΥΛΟΥ   είς τήν Θεολογική Ἡμερίδα «ΑΓΙΑ  ΚΑΙ  ΜΕΓΑΛΗ  ΣΥΝΟΔΟΣ  – ΜΕΓΑΛΗ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  ΧΩΡΙΣ  ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ»
Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, αἴθουσα «Μελίνα Μερκούρη» τοῦ Σταδίου Εἰρήνης καί Φιλίας
Σεβασμιώτατοι προσκεκλημένοι Ἅγιοι Ἀρχιερεῖς καί συνεπίσκοποι, Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα τῆς Τοπικῆς Ἐκκλησίας Μητροπολίτα Πειραιῶς καί Φαλήρου κ. Σεραφείμ, Αἰδεσιμολογιώτατε καί πολυσέβαστε Πρόεδρε τῆς πρώτης Συνεδρίας πατέρα Γεώργιε, Εὐλαβέστατοι Πατέρες καί συλλειτουργοί, Ὁσιώτατοι Μοναχοί καί Μοναχές, Εὐσεβεῖς χριστιανοί καί ἀγαπητοί ἀκροατές τοῦ Ραδιοφωνικοῦ Σταθμοῦ τῆς Πειραϊκῆς Ἐκκλησίας,

Το παν απόλλυται. (Πιστέψαμε ότι το «Παν» είναι η Ευρώπη).

ΤΟ ΠΑΝ ΑΠΟΛΛΥΤΑΙ
(Γράφει ο Πασσιάς Δημήτριος)
Πιστέψαμε ότι το «Παν» είναι η Ευρώπη. Πιστέψαμε στην  δανειοδοτούμενη ψευτο-ευδαιμονία και εγκαταλείψαμε  όχι μόνο τις αρχές και τις ηθικές αξίες μας, αλλά μέχρι και την ασφάλεια της χώρας αφήνοντάς την στο έλεός  της, γιατί τάχα είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια αυτό συνέβη, αφού προηγήθηκε η κατάλληλη προετοιμασία  και επελέγησαν οι ιεροφάντες για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών. Τότε πολλοί «επιστρατευμένοι» πολιτικάντηδες, «επαΐοντες» και άλλοι μεγαλοσχήμονες, καθώς και «γνωστά- άγνωστα» παράκεντρα «δημοσιογραφίας»,  προέβαιναν σε μεγαλορρήμονες δηλώσεις και κατευθυνόμενες εκπομπές ότι η Ευρώπη είναι η μόνη σωτηρία μας, η Ευρώπη είναι το καταφύγιο.

28 Μαρ 2016

Δημήτριος Νατσιός, «Δυστυχισμένη Ελλάς, δυστυχισμένοι Έλληνες! Αναθεματισμένοι κυβερνήτες»

«Δυστυχισμένη Ελλάς, δυστυχισμένοι Έλληνες! Αναθεματισμένοι κυβερνήτες» Μακρυγιάννης
«Πάψετε πια να εκπέμπετε το σήμα του κινδύνου 
τους γόους της υστερικής σειρήνας σταματήστε
 κι αφήστε το πηδάλιο στης τρικυμίας τα χέρια:
 το πιο φρικτό ναυάγιο θα ήταν να σωθούμε»
Κ.Ουράνης

Η νεοελληνική ταυτότητα. (Απάντηση στην κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ)



Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
            Μπορεί να μη θέλουμε να το παραδεχθούμε όμως η κρίση ταυτότητας συνιστά μείζον πρόβλημα για τους Έλληνες, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Βέβαια το πρόβλημα δεν απασχολεί όλους, καθώς η πλασματική ευμάρεια έχει αλλοτριώσει αρκετούς από μας. Η κρίση ταυτότητας εκδηλώνεται στις θέσεις που υποστηρίζονται ως προς ιστορική συνέχεια του έθνους μας, τις παραδόσεις μας, την πορεία μας κατά την πρόσφατη περίοδο και το μέλλον μας. Δεν είναι λίγοι οι σταθερά προσανατολισμένοι προς τις δυτικές «αξίες», οι οποίοι συνήθως εμφανίζονται με επικάλυμμα προοδευτικότητας και με διάθεση αμφισβήτησης όλων των παραδοσιακών αξιών στα πλαίσια του έθνους, την αξία του οποίου εν πολλοίς αμφισβητούν, αν δεν απορρίπτουν. 

Ροτόντα - Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου: Άλωση του Ιερού Ναού με συναυλίες και δερβίσηδες

rotonta thessalonikh 03
Ροτόντα - Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου: Άλωση του Ιερού Ναού με συναυλίες και δερβίσηδες
Εύθαλία Γούναρη, Θεολόγος-Πολιτικός Μηχανικός, Τέως προϊσταμένη τῆς Διευθύνσεως Ἀποκαταστάσεως Δημοσίων Κτιρίων καί Μνημείων τῆς ΥΑΣΒΕ
Ἐκδηλώσεις ἀλλοθρήσκων μέσα στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Γεωργίου Ροτόντας, στή Θεσσαλονίκη, τολμᾶ καί ἐγκρίνει ἡ βέβηλη ἀπόφαση τοῦ κ. Μπαλτᾶ, Ὑπουργοῦ Πολιτισμοῦ καί Ἀθλητισμοῦ, πού ἐκδόθηκε στίς 4.2.2016, ἀγνοώντας τούς ἱερούς κανόνες καί τήν πατρογονική θεοσέβεια τῶν Ἑλλήνων.

Φίλης, φίλος ἀθεΐας



Φίλης, φίλος ἀθεΐας
Ὁ ὑπουργός Παιδείας κ. Φίλης, προΐσταται ὑπουργείου μιᾶς χώρας, πού δέν ἔχει κηρυχθῆ ἄθεη καί πού δέν ἔχει κηρύξει, τουλάχιστον ἀνοικτά, πόλεμο κατά τῆς Ἐκκλησίας. Μπορεῖ ὡς ἄτομο νά ἔχη τίς ἀπόψεις του, ἀλλ’ ὡς ὑπουργός ὀφείλει νά σέβεται τό Σύνταγμα τοῦ ἑλληνικοῦ κράτους.
Ὁ κ. Φίλης κτύπησε ἀθεΐστικά δύο φορές τόν τελευταῖο καιρό.
• Τή μία γιά νά ἀπαγορεύση στούς ποιμένες τῆς Ἐκκλησίας νά ἐπισκέπτωνται τά σχολεῖα τῆς πατρίδας μας. Ἔξω ἀπό τά σχολεῖα οἱ διάκονοι τοῦ Χριστοῦ!
• Τήν ἄλλη γιά ν’ ἀπαντήση στήν ἀπόφασι τῆς Ἱεραρχίας (9-3-16). Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, στό κείμενό της, ἀποδεικνύει γιά ποιούς λόγους πρέπει νά παραμείνη τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν ὡς μάθημα Ὀρθοδόξου διδασκαλίας. Τονίζεται μάλιστα στό κείμενο, ὅτι μέ τά ἰσχύοντα βοηθήματα προσφέρονται καί τά ἀναγκαία θρησκειολογικά στοιχεῖα.

Γιατί δέν εἶναι Οἰκουμενική;

Γιατί δέν εἶναι Οἰκουμενική;
 «Εἶναι ἡ Ἐκκλησία, ἡ ἀνά τόν κόσμο Ὀρθοδοξία, ἡ Οἰκουμενική Ἐκκλησία; Ἔχει τήν αὐτοσυνειδησία τῆς καθολικότητας καί τῆς μοναδικότητας; Αὐτό τουλάχιστον τονίζουμε στό Σύμβολο τῆς Πίστεως: «Εἰς Μίαν, Ἁγίαν, Καθολικήν καί Ἀποστολικήν Ἐκκλησίαν».
• Ἄν ὅσοι ἐπί πενήντα χρόνια προετοιμάζουν τή λεγομένη «Ἁγία Μεγάλη Σύνοδο» δέχωνται τήν οἰκουμενικότητα τῆς ’Ορθοδόξου ’Εκκλησίας, γιατί φοβοῦνται νά τήν ὀνομάσουν «Οἰκουμενική Σύνοδο»; ’Εμεῖς κρατᾶμε σοβαρές ἐπιφυλάξεις, ἄν μιά τέτοια Σύνοδος, ὅπως αὐτή, πού θά συνέλθη τόν ’Ιούνιο στήν Κρήτη, μπορεῖ νά χαρακτηρισθῆ Οικουμενική.

Εἰς ἑνότητα, ὄχι εἰς σχίσματα!

Εἰς ἑνότητα, ὄχι εἰς σχίσματα!
Μέ προσδοκίες καί προετοιμασίες πενήντα ἐτῶν συνέρχεται ή λεγομένη «Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος», πού, ὅπως ἤδη ἀναφέρθηκε, δέν μπορεῖ καί δέν πρέπει νά ὀνομασθῆ Οἰκουμενική. Ἄν ἐπρόκειτο περί Οἱκουμενικῆς, θά ἔπρεπε νά κληθοῦν ὅλοι οἱ ἀνά τόν κόσμο ὀρθόδοξοι ἐπίσκοποι, πού ἀσκοῦν οὐσιαστική διαποίμανσι λαοῦ. Κάτι τέτοιο δέν ἔγινε. Καί ἑπομένως ἡ συγκροτουμένη Σύνοδος φαίνεται νά ἔχη τήν αὐτοσυνειδησία ἁπλῶς μιᾶς Πανορθοδόξου Συνόδου.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Το Ισλάμ

Ἐν Πειραιεῖ τῇ 28ῃ Μαρτίου 2016
    Οἱ πρόσφατες πολύνεκρες ἐπιθέσεις στίς Βρυξέλλες καί τήν Λαχώρη τοῦ Πακιστάν ἀπό Ἰσλαμιστές ἐναντίον ἀδιακρίτως Εὐρωπαίων πολιτῶν στήν πρώτη καί Ρωμαιοκαθολικῶν Πακιστανῶν στή δεύτερη πού ἑόρταζαν τό Πάσχα τους, ἐπαναφέρει τραγικά τό παγκόσμιο πρόβλημα ἀσφάλειας πού ἀπειλεῖ ἡ ἰδεοληψία τοῦ Ἰσλάμ, γεγονός πού ἐπιμελῶς ἀποσιωπᾶται ἤ ἀποκρύπτεται ἀπό δημοσιογραφικούς καλάμους πού ἤ εὐρίσκονται σέ διατεταγμένη ὑπηρεσία ἀπό τό Σουνιτικό μπλόκ πού πληρώνει καλά!!! ἤ ἀνήκουν στόν εὑρύ κύκλο τῶν λεγομένων «χρησίμων ἠλιθίων» τοῦ συστήματος ἤ βαθιά ἰδεοληπτικοί κινοῦνται ἀπό τό δαιμονικό μῖσος τους κατά τοῦ Χριστιανισμοῦ καί τῆς Ἐκκλησίας καί θεωροῦν τό Ἰσλάμ ὡς δῆθεν πρόσφορο μέσο γιά τήν ἐκζητουμένη ἀπομείωσή τους.

Πορίσματα – Ψήφισμα Θεολογικής- Επιστημονικής Ημερίδος με θέμα: "Αγία και Μεγάλη Σύνοδος" Μεγάλη προετοιμασία, χωρίς προσδοκίες.

Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος: Θεολογία καί πολιτική.  Εἰσήγηση στὴν Ἠμερίδα γιὰ τὴν Ἁγία καὶ Μεγάλη, 23 Μαρτίου 2016 Σύνοδο
ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ – ΨΗΦΙΣΜΑ
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:
       Με τη Χάρη και την ευλογία του Αγίου Τριαδικού Θεού, σήμερα Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στο Νέο Φάληρο Πειραιώς, Θεολογική - Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα: «ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ: Μεγάλη προετοιμασία, χωρίς προσδοκίες». 

Εισήγηση Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ στην Ημερίδα για τη Μεγάλη Σύνοδο



Εἰσήγησις Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ
Θέμα: «Ἐκκλησιολογικά καί ποιμαντικά προβλήματα ἀπό τήν μή συμμετοχή ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων Ἐπισκόπων εἰς τήν Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδο»
                Ἐν πρώτοις αἰσθάνομαι τήν ἀνάγκη νά εὐχαριστήσω τήν Ἐπιτροπή τῆς παρούσης Ἐπιστημονικῆς Θεολογικῆς Ἡμερίδος διά τήν συναρίθμησί μου εἰς τούς εἰσηγητάς της, τήν κατάρτισι τοῦ καταλόγου τῶν περισπουδάστων θεμάτων της: θεολογικῶν, ἐκκλησιολογικῶν καί κανονικῶν, ἀφορώντων εἰς τήν θεματολογία τῆς συγκληθησομένης «Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου», καί τήν ἀρτία διοργάνωσί της.
            Πρίν προβῶ μέ τήν Χάριν καί τήν δύναμιν τοῦ Χριστοῦ εἰς τήν παρουσίασι καί ἀνάπτυξι τοῦ ἀνατεθέντος μοι περισπουδάστου ἐκκλησιολογικοῦ θέματος  ὑπό τόν τίτλον: «Ἐκκλησιολογικά καί ποιμαντικά προβλήματα ἀπό τήν μή συμμετοχή ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων Ἐπισκόπων εἰς τήν Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδο», προτίθεμαι νά προσδιορίσω τόν λόγο τῆς παρουσίας μου καί τήν θέσι μου εἰς τήν Σύναξι καί Ἡμερίδα αὐτή. 

Εισήγηση Μητροπολίτου Γλυφάδας Παύλου στην Ημερίδα για τη Μεγάλη Σύνοδο (Βίντεο)

27 Μαρ 2016

Είναι όλες οι Εκκλησιαστικές Σύνοδοι έγκυρες;

Κάθε εκκλησιαστική σύνοδος η οποία συγκαλείται από Επισκόπους ή και Πατριάρχες είναι έγκυρη σύνοδος της Εκκλησίας, ανεξαρτήτως από το τί αυτή αποφασίζει, απλώς και μόνον επειδή την συνεκάλεσαν υψηλά ιστάμενοι άνθρωποι της Εκκλησίας; Με άλλα λόγια, το Άγιον Πνεύμα «υποχρεούται» να επικυρώση τις αποφάσεις κάθε Συνόδου, δυνάμει του αξιώματος αυτών που συμμετέχουν, ασχέτως αν αυτοί αποφασίζουν αντιθέτως από τη διαχρονική Πίστη της Εκκλησίας;

Φοβερὸ ἐπιτίμιο ὑπερηφανείας

Ὁ βασιλιὰς Ναβουχοδονόσορ πρὸς τὸ τέλος τῆς ζωῆς του ἐπιτιμήθηκε ἀπὸ τὸν Θεὸ γιὰ τὴ μεγάλη ὑπερηφάνειά του! Τὴν παιδαγωγία αὐτὴ διηγεῖται μὲ αἰσθήματα μετανοίας καὶ εὐγνωμοσύνης πρὸς τὸν Θεὸ σὲ διακήρυξή του πρὸς ὅλα τὰ ἔθνη τῆς γῆς (βλ. Δαν. γ´ 31 - δ´): «…Ἤμουν στὸ ἀπόγειο τῆς δόξας μου. Καὶ εἶδα μιὰ νύχτα ἕνα φοβερὸ ὄνειρο ποὺ μὲ συντάραξε. Κανεὶς ἀπὸ τοὺς σοφοὺς τῆς Βαβυλώνας δὲν μπόρεσε νὰ μοῦ τὸ ἑρμηνεύσει.

Παναγιώτης Τσαγκάρης : «Αυτοί μας ελευθέρωσαν, αυτοί μας εμπνέουν»

Παναγιώτης Τσαγκάρης, ομιλία σε εκδήλωση της Ορθ. Χριστ. Αδελφότητας «ΕΥΣΕΒΕΙΑ», για την 25η Μαρτίου

Οι Αγιορείτες Μάρτυρες Ομολογητές οι ελέγξαντες την πλάνη των Λατινοφρόνων



ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΟΙ ΕΛΕΓΞΑΝΤΕΣ ΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΟΦΡΟΝΩΝ
Όταν η Εκκλησία δοκιμαζόταν από τον κίνδυνο του Παπισμού, μετά τη Σύνοδο της Λυώνος το 1274, επί λατινόφρονος αυτοκράτορος Μιχαήλ Η΄  Παλαιολόγου και Πατριαρχείας Ιωάννη Βέκκου (1276- 1282), το Άγιο Όρος ανέδειξε μάρτυρες,ομολογητές της Ορθοδοξίας. 
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ιωάννης ο Δοχειαρίτης, οποίος ασκήτευε σε πλησιόχωρο της Μονής Δοχειαρίου Κελλίον μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1275, προδομένος από λατινόφρονα μαθητή του.  Ο Οσιομάτυς Γρηγόριος, μαθητής του Ιερομάρτυρος Ιωάννου του Δοχειαρίτη, ο οποίος ασκήτευε στη  πλησιόχωρο της Μονής Δοχειαρίου Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου της Μονής Δοχειαρίου, μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1275, μαζί με τον Γέροντά του Άγιο Ιερομάρτυρα Ιωάννη τον Δοχειαρίτη.
Ο Οσιομάρυς Κοσμάς ο Πρώτος ο οποίος μαρτύρησε το 1279/1280 στις Καρυές του Αγίου Όρους μαζί με τους συν αυτώ, κατά την επίσκεψη του λατινόφρονος αυτοκράτορος Μιχαήλ Η΄  Παλαιολόγου, ο οποίος και «την εκκλησίαν αυτών πυρπολήσας και τα των μοναχών σκηνώματα ληϊσάμενος» (Μ. Γεδεών ‘’Ο Άθως’’, Αθήνα 1990).  Τον  Οσιομάρτυρα Κοσμά  τον Πρώτο τον κρέμμασαν και τους άλλους μάρτυρες Καρυώτες με ξίφος απέκοψαν την κεφαλή των. 

Βίντεο: Ολόκληρη η Ημερίδα για τη Μεγάλη Σύνοδο

Ακολουθούν τα υπόλοιπα 6 βίντεο

Eiσήγηση του Πρωτοπρ. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου στην Ημερίδα για τη Μεγάλη Σύνοδο



ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ  ΗΜΕΡΙΔΑ
"ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ"
Μεγάλη προετοιμασία χωρίς προσδοκίες.
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας-Πειραιάς    -   Τετάρτη  23.3.2016  
«Ιεροί κανόνες και το  κείμενο της Ε΄ ΠΠΔ με τίτλο 
«Σχέσεις Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον»
Το κείμενο της Ε΄ Πανορθοδόξου Προσυνοδικής Διασκέψεως (Σαμπεζύ 2015) με τίτλο  «Σχέσεις Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον» είναι το πλέον σημαντικό κείμενο της μελλούσης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και είναι σίγουρο ότι θα αναδειχθεί ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για την εκκλησιαστική αξιολόγηση της ίδιας της Συνόδου.  Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι το κείμενο αν και δεν έχει την τυπική μορφή και δομή δογματικού όρου, ουσιαστικά επέχει θέση δογματικής αποφάσεως της Συνόδου, και, συνεπώς, η Εκκλησία – δηλ. όλοι εμείς, κλήρος και λαός – οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα ως τη δογματική απόφαση της Πανορθοδόξου Συνόδου. [Σε παλαιότερη δημοσίευσή μας έχουμε προβεί σε εκτενή σχολιασμό του κειμένου αυτού στον οποίο και παραπέμπουμε για την πληρότητα και αναγκαία τεκμηρίωση της παρούσης εισηγήσεως

Φώτης Μιχαήλ: Το παράπονο των αγωνιστών του 21 (Ομιλία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821)

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 21
(Ομιλία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821)
’’Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόχευτος’’, έλεγαν οι παλιοί. Ζωή χωρίς γιορτές, μοιάζει με ταξίδι πολυήμερο χωρίς ανάπαυση, χωρίς ανεφοδιασμό.
Η 25η Μαρτίου, για ‘μάς τους Έλληνες, είναι πνευματικό πανδοχείο, που προσφέρει διπλή ανάπαυση και διπλό ανεφοδιασμό. Και ο λόγος είναι, ότι την ίδια μέρα εορτάζουμε  δυο μοναδικές και ανεπανάληπτες ελευθερίες μας. Πρώτα την ελευθερία από τα δεσμά του θανάτου λόγω της αμαρτίας, και έπειτα την ελευθερία του Γένους μας από την τουρκική σκλαβιά.

26 Μαρ 2016

Κυριακή Β΄ Νηστειών (Γρηγορίου του Παλαμά)- «Διό Γρηγόριε μη παύση πρεσβεύων Χριστώ φωτισθήναι τω θείω φωτί τους τιμώντας σε»

Απόστολος: Εβρ. α΄ 10-β΄3
Ευαγγέλιο: Μαρκ. β΄ 1-12
    Η δεύτερη Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στη φωτογράφο και ηρωική μορφή του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του θαυματουργού. Σωστά η Εκκλησία μας τοποθέτησε τη μνήμη του αυτή την εποχή, γιατί ο άγιος Γρηγόριος εφάρμοσε την Ορθοδοξία στη ζωή του και με τους αγώνες του επηρέασε τα ορθόδοξα δόγματα που τόσο δοκιμάστηκαν από τη φρυγανώδη αίρεση του Βαρλαάμ. 

Κάθε Πέμπτη στη Λαϊκή αγορά Ερμιόνης συνεπείς στο ίδιο πόστο, για τον ίδιο σκοπό... αλλά, με διαφορετικές αφετηρίες και προορισμούς...

Πολύ καιρό τώρα συναντάμε κάθε Πέμπτη, στην είσοδο της Λαϊκής αγοράς Ερμιόνης,  τον πρωτοπρεσβύτερο της τοπικής Εκκλησίας Ερμιόνης εφημέριο της ενορίας Ταξιαρχών π. Ιωάννη Αμπελά, δίπλα με "Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά" (έτσι αποκαλούνται μας είπαν) να μοιράζουν στον κάθε πολίτη που θα το ζητήσει, φυλλάδια του δικού τους θρησκευτικού πιστεύω και σκοπού.

Διχασμός στη Θεολογική για ένα προσκυνητάρι

Διχασμός στη Θεολογική για ένα προσκυνητάρι
Το ύψους δύο μέτρων σκαλιστό τοποθετήθηκε πριν από εννιά χρόνια στην είσοδο της σχολής - Μετακινήθηκε φέτος προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ καθηγητών και φοιτητών
***
Η διαμάχη ξέσπασε μετά την απόφαση του κοσμήτορα της Θεολογικής σχολής Μιλτιάδη Κωνσταντίνου να μεταφέρει το προσκυνητάρι ύψους δυο μέτρων από την είσοδο της σχολής όταν τέταρτο όροφο του κτιρίου.

Κυριακή Β΄ Νηστειών (Γρηγορίου του Παλαμά)- Το Ευαγγέλιο


Τὸ Εὐαγγέλιο
«Διὰ τοῦτο δεῖ περισσοτέρως ἡμᾶς προσέχειν τοῖς ἀκουσθεῖσι, μή ποτε παραρρυῶμεν»(Ἑβρ. 2,1)
Ἐδῶ, ἀγαπητοί μου, κηρύσσεται τακτικὰ ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ. Σᾶς παρακαλῶ νὰ κάνετε ὑπομονή, γιὰ ν᾽ ἀκούσετε αὐτὴ τὴν ὁμιλία. Εἶστε ἄξιοι ἐπαίνου τόσο γιὰ τὴν ἐκκλησία ποὺ ἔχετε ὅσο καὶ γιὰ τὸν ἐκκλησιασμό σας.

Ενανθρώπηση του κράτους



Ενανθρώπηση του κράτους
Στις μέρες μας όλο και πιο επιτακτική φαίνεται η ανάγκη για ένα κράτος πού θα παρέχει στήριξη στους αδυνάτους. Αποτελεί, έξαλλου, η ανάγκη αυτή στον τόπο μας μια συνεχή προεκλογική (μνημονιακο-αντιμνημονιακή) διαλάληση του κομματισμού και του κομματικού κράτους που παραμένει μετεκλογικά άλαλη.
Εδώ και δεκαετίες το κοινωνικό κράτος, ως χώρος άσκησης της δικαιοσύνης και του εγκοινωνισμού του αδυνάτου, πολεμάται από όλες τις πλευρές του «εξουσιαστικού κρατισμού» (δι' όλων των εργαλείων του). Στη δεκαετία του '80ό «ριζοσπαστισμός των αγορών» (ας θυμηθούμε εδώ τη «θατσερική φιλοσοφία») έδειξε ότι «είχε τα δόντια», ώστε ως σήμερα να τα δείχνει ακόμη κοφτερά και να εμποδίζει τον «έλεγχο» του κράτους στην ελεύθερη «ανάπτυξη» του επιχειρείν. Εδώ ανδρώθηκαν οι κήρυκες του αντικοινωνικού κράτους και οι υποστηρικτές του «κρατισμού», της σύμπλευσης δηλ. του κράτους με τον εξουσιασμό και την αποδυνάμωση των αδυνάτων μελών του κοινωνικού ιστού.

Κυριακή Β΄ Νηστειών (Γρηγορίου του Παλαμά)- Ο Χριστός, ο Αιώνιος Νομοθέτης

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ἑβρ. α΄ 10 - β΄ 3
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ: Μάρκ. β΄ 1-12 
   Κατὰ τὶς Κυριακὲς τῆς Μεγάλης Τεσσαρακο­στῆς ἀναγινώσκονται ἀποστολικὲς περικοπὲς ἀπὸ τὴν πρὸς Ἑβραίους ἐπιστολή, ἡ ὁποία γράφτηκε γιὰ νὰ στηρίξει τοὺς Ἑβραίους Χριστιανοὺς ποὺ κλονίζονταν στὴν πίστη. Γι’ αὐτὸ καὶ ἡ θεόπνευστη αὐτὴ ἐπιστολὴ περιέχει συστηματικὴ ἀπόδειξη γιὰ τὴν ἀσύλληπτη ὑπεροχὴ τοῦ Χριστιανισμοῦ. Πράγματι, ἡ χριστιανικὴ πίστη ὑπερέχει ἀπὸ τὸν Ἰουδαϊσμὸ καὶ κάθε ἄλλη θρησκεία, διότι δὲν τὴ δίδαξαν Προφῆτες ἢ ἀκόμη καὶ ἄγγελοι, ἀλλὰ τὴν ἀποκάλυψε ὁ ἴδιος ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ καὶ Θεός, ὁ Ἰησοῦς Χριστός. 

Χαιρετισμός Επισκόπου Μπρατσέκ Λογγίνου, στην Ημερίδα για τη Μεγάλη Σύνοδο

Ο χαιρετισμός του Επισκόπου Μπρατσέκ (Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία) Λογγίνου, στην Ημερίδα για τη Μεγάλη Σύνοδο έγινε εκ μέρους του Μητροπολίτη Ουκρανίας κ. Ονουφρίου.

Προφήτισσα ιστορία...



Προφήτισσα ιστορία...
    Ένας λαός ακυβέρνητος, υπόδουλος σε μια πανίσχυρη Αυτοκρατορία ζει υπό το καθεστώς του φόβου για χρόνια... αν αντιδράσει, παύει να αναπνέει... αν δεν πληρώσει κεφαλικό φόρο, θα παραδώσει το κεφάλι του... τίποτα δεν του ανήκει: τα παιδιά του τα διώχνει για να τα σώσει, το σπίτι του το ορίζει ένας τύραννος με πολλά γρόσια, και το όνομά του εμπαίζεται στα χείλη της Ευρώπης: στα μεγάλα σαλόνια το παρατσούκλι του είναι κλέφτης... και το ακούει τόσο συχνά, που το πιστεύει κιόλας...η γη του είναι χρόνια τώρα η φυλακή του: την πατά, αλλά δεν την έχει... την αγαπά μα δεν την ορίζει... κι η φυλακή αυτή είναι πια η ασφάλειά του: αν υπακούσει, σώζεται φυλακισμένος, αν γονατίσει, επιβιώνει... το ξέρει... τόσα χρόνια το έχει εμπεδώσει: του το λένε και του το ξαναλένε οι δικοί του Άρχοντες (παλιά τζάκια οι περισσότεροι, ή γιουσουφάκια στο κονάκι κάποιου Πασά) που ανέλαβαν – με το αζημίωτο βέβαια- να τα’χουν καλά με την Υψηλή Πύλη, για να μην πέσει ο πέλεκυς βαρύς στα κεφάλια όλων: «όποιος αντέδρασε, έχασε το κεφάλι του... είναι μεγάλες Δυνάμεις αυτές- δε νικιούνται. Το συμφέρον μας είναι η υπακοή...» .

25 Μαρ 2016

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ο στύλος της Εκκλησίας και κήρυξ της θείας Χάριτος (Αρχ/του Μάρκου Μανώλη )



Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ο στύλος της Εκκλησίας και κήρυξ της θείας Χάριτος*
Η σημερινή Κυριακή, ευσεβείς χριστιανοί είναι συνέχεια θα μπορούσε να πη κανείς της προηγουμένης Κυριακής της Ορθοδοξίας. Διότι σήμερα εορτάζομε την μνήμην του μεγάλου προμάχου της Ορθοδοξίας μας του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσ/νίκης του Παλαμά και όπως οι προ αυτού Άγιοι Πατέρες ηγωνίσθησαν δια τον θρίαμβον της Ορθοδόξου πίστεως έτσι και ο σημερινός μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς «επόμενος τοις Αγίοις Πατράσι», ακολουθώντας δηλαδή πιστά την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων, εστερέωσε την Ορθοδοξίαν μας, εστήριξε την πίστιν των Ορθοδόξων και κατήσχυνε όλους εκείνους οι οποίοι πολεμούσαν αυτήν, μάλιστα δε εκείνους, που πολεμούσαν τον Ορθόδοξο μοναχισμό, τον ησυχασμό και εκείνους που δεν εδέχοντο διάκρισιν μεταξύ ουσίας και ενεργείας εις την Αγίαν Τριάδα.
Βέβαια αυτά τα ζητήματα ίσως μας φαίνονται πολύ θεολογικά και πολλές φορές θα έλεγε κανείς τι σχέσι έχουν αυτά με την ζωή μας. Η πραγματικότης είναι ότι έχουν μεγάλην και τεραστίαν σχέσιν, διότι έτσι, με την διδασκλίαν του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά βλέπομε ότι ο Θεός δεν είναι κάτι το απρόσιτον. Η ουσία Του βεβαίως του Πανάγαθου Θεού, της Παναγίας Τριάδος είναι όντως απρόσιτος και άγνωστος εις ημάς, αλλά γίνονται γνωσταί εις ημάς αι ενέργειαι. 

Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος: Η Παιδεία

Συνέντευξη του ακαδημαϊκού Κων/νου Δεσποτόπουλου στην εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού 4E «Αναδιφήσεις στην Ιστορία και τον Πολιτισμό», παραγωγής 2004, με θέμα «Η Παιδεία» και στην Δρ. Φιλολογίας Ερατώ Ζέλλιου-Μαστοροκώστα. (Lo Mak)

Ποια Επανάσταση;

Ποια Επανάσταση;
   Όλη μας τη σχολική ζωή ο Μάρτιος ήταν ντυμένος με υπερηφάνεια και ελπίδα: η άνοιξη που ξεκινούσε, η ιστορία της γέννησης του Ελληνικού κράτους μέσα από μια Επανάσταση, η γιορτή του Ευαγγελισμού, η αλλαγή της ώρας που μεγάλωνε την ημέρα και μείωνε το σκοτάδι, όλα συνεργούσαν στην αλλαγή της διάθεσης και στην πίστη πως όλα θα πάνε καλά. Τα τελευταία χρόνια το συναίσθημα αυτό μοιάζει να χάνεται, σαν φλόγα σ’ ένα καντήλι που τελειώνει το λάδι του... όχι μόνο αυτό: τα τελευταία χρόνια η υπερηφάνεια και η ελπίδα ποινικοποιήθηκαν, κατηγορήθηκαν και έγιναν συνώνυμα της αφέλειας ή – χειρότερα- της επίπλαστης ευτυχίας του πρόσφατου παρελθόντος. Κι όμως: ποτέ άλλοτε αυτή η πατρίδα, αυτός ο λαός κι αυτός ο κόσμος δεν είχε τόση ανάγκη την υπερηφάνεια και την ελπίδα του Ελληνικού Μάρτη, όσο σήμερα.

Δεν μας τα λες καλά, υπουργέ μου !!!!!




Δεν μας τα λες καλά, υπουργέ μου !!!!!
Όχι υπουργέ μου.....Δεν το πας καλά και το ξέρουμε. Κοίτα να το μάθεις και εσύ. Διάβασα το μήνυμά σου για την Εθνική μας Επέτειο και έφριξα. Διευκρίνισέ μου , τι θέλετε εκεί στο Υπουργείο να γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου; Τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται σε δυσπρόσιτες περιοχές ;Τον ρόλο των δασκάλων στην σύγχρονη κοινωνία; Τα προβλήματα των καθηγητών στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας; Τις κατά καιρούς  εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις; Το νέο σχολείο ή το έξυπνο ή το πολυπολιτισμικό; Όλα αυτά μαζί ;Κάποιον άλλον αχταρμά; Τί ακριβώς σηματοδοτεί για σένα υπουργέ μου το νόημα της 25 Μαρτίου και πώς νοηματοδοτείς την .... «εθνική μας συλλογικότητα»;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com