8 Δεκ 2016

Η δαιμονιώδης επιστήμη

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΡΥΟΓΕΝΕΤΙΚΗ
Στην εποχή μας ο άνθρωπος αν και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ως ορθολογιστής, όμως οι πράξεις του πολύ συχνά τον διαψεύδουν για το παράλογο που τις χαρακτηρίζει. Τον τελευταίο καιρό τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον έντυπο τύπο γίνεται λόγος για μία 14χρονη κοπέλα από το Λονδίνο, η οποία έπασχε από μία σπάνια μορφή καρκίνου και πριν πεθάνει “διεκδίκησε και κέρδισε το δικαίωμα”, όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε το δημοσίευμα, αντί να ταφή να καταψυχθή με κρυονική μέθοδο στην Αμερική, ελπίζοντας πως στο μέλλον θα έχη βρεθεί ο τρόπος να την επαναφέρουν στην ζωή λόγω της εξέλιξης της επιστήμης. Υπήρξε μάλιστα και δικαστική απόφαση από το Ανώτατο Βρεττανικό Δικαστήριο, η πρώτη στην παγκόσμια ιστορία. 

Η απόφαση αυτή εγείρει πολλά ερωτήματα, αλλά και καταδεικνύει πόσο ακατήχητος είναι ο κόσμος στις ημέρες μας, κάτι για το οποίο ευθύνονται τόσο οι ποιμένες όσο και οι χριστιανοί. Βέβαια η συγκεκριμένη κοπέλα πιθανόν δεν θα ήταν ορθόδοξη, όμως το γεγονός ότι απασχόλησε ιδιαίτερα τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι και εμείς ως ορθόδοξοι δεν έχουμε την ανάλογη πνευματική γνώση, ώστε να αντιλαμβανόμαστε το παράλογο του γεγονότος.
Η επιστήμη στις ημέρες μας έχει καταστεί μία μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα, αφού μεγάλο μέρος των επιστημόνων έχουν αποστατήσει από την πίστη και έχουν περιφρονήσει και απορρίψει τελείως το Ευαγγέλιο. Με αποτέλεσμα να γίνουν μυθοπλάστες, συκοφάντες και να εξαπατούν τους ανθρώπους, οι οποίοι επειδή δυστυχώς δεν γνωρίζουν αλλά και τους αρέσουν αυτά τα μυθεύματα τους ακούν και εξαπατούνται, όπως η κοπέλα, η οποία υποβλήθηκε στην κρυονική μέθοδο. Η επιστήμη έχει καταστεί δαιμονιώδης, επειδή ακριβώς έχει μάθει να κρίνη και να σκέπτεται σύμφωνα με αυτά τα οποία γνωρίζει ακόμα και όταν αυτά υπερβαίνουν και ξεπερνούν την υλική φύση. Η ανθρώπινη γνώση όσο θα απορρίπτει και θα πορεύεται ανεξάρτητα από την αλήθεια της πίστεως τόσο και θα γίνεται και πιο απειλητική για τον άνθρωπο.
Οι Πατέρες όμως της Εκκλησίας μας και ειδικότερα ο άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης, επειδή αυτά τα οποία λένε δεν είναι δικά τους αλλά του Πνεύματος της Αληθείας, μας έχουν παραδώσει και την περί του ανθρώπου διδασκαλία τους, με την οποία προσφέρουν διαχρονικά πολύτιμα στοιχεία, για να κατανοήσουμε τον άνθρωπο. Έτσι στο βιβλίο του “Περί κατασκευής του ανθρώπου”, ο άγιος Γρηγόριος μιλώντας για την ψυχή και το σώμα του ανθρώπου μεταξύ των άλλων αναφέρει «Δεν είναι αληθινό να ισχυριζόμαστε, πως υπάρχει η ψυχή πριν από το σώμα, ούτε το σώμα χωρίς ψυχή… Απόδειξη της ανθρώπινης ζωής θεωρούμε την θερμότητα, την ενεργητικότητα και την κινητικότητα, ενώ η ψύξη και η ακινησία προκειμένου περί των σωμάτων, δεν είναι τίποτε άλλο παρά απόδειξη νεκρότητας… Αυτό δε που νεκρώνεται κρυώνει, γι’ αυτό αποδίδουμε την αιτία της ζωής και στην θερμότητα… Γνώρισμα της θερμότητας είναι η κινητική ενέργεια και τα αίτιά της τα βρίσκουμε στην καρδιά. Η συν­­εχής κίνηση σ’ αυτό το μέλος εξασφαλίζει την αδιάκοπη εισπνοή και εκπνοή του αέρα δια μέσου της αναπνοής. Γι’ αυτό κι αν ξεπεράσει το φυσικό όριο η θερμότητα, η αναπνοή όσων φλέγονται από τον πυρετό γίνεται συχνότερη, είναι σαν να βιάζεται η καρδιά να σβήσει την φωτιά που υπάρχει μέσα της, με τον νεώτερο αέρα που εισπνέει… Διακρίνουμε τρεις δυνάμεις που κατευθύνουν την ζωή μας. Η μία από αυτές θερμαίνει τα πάντα με την θερμότητα. Η άλλη υγραίνει ελαφρά με την υγρασία αυτό που θερμαίνεται…Η τρίτη δύναμη δια του εαυτού της συγκρατεί με μία άρθρωση και συναρμογή τα χωρισμένα μέρη…». Έτσι το σώμα του ανθρώπου όταν ψύχεται νεκρώνεται και χωρίζεται από την ψυχή του μέχρι της κοινής αναστάσεως.
Το παράλογο όμως είναι ότι οι άθεοι και οι αγνωστικιστές ενώ περιγελούν τους χριστιανούς για την πίστη τους στην ύπαρξη του αιωνίου παραδείσου η της αιώνιας κόλασης, καταστάσεις τις οποίες οι άνθρωποι προγεύονται ήδη από τον παρόντα κόσμο, οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 43.000 ευρώ (το κόστος της κρυονικής μεθόδου, δηλαδή της επ’ αόριστο συντήρησης του σώματος σε θερμοκρασία χαμηλότερη των -130ο C) για κάτι που, όπως αναφέρει στην επιστολή της η κοπέλα απλά επιθυμεί να συμβή. Και αυτό συμβαίνει, γιατί η αμαρτία και ο ακάθαρτος τρόπος ζωής έχει συσκοτίσει τόσο το μυαλό του ανθρώπου με αποτέλεσμα οι πράξεις του να είναι παράλογες και να ικανοποιούν τα πάθη του.
Γ.Κ.Τ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από τη πολύ γνώση του κόσμου να δεις που θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στην αγνωσία!

Οι Χριστιανοί δεν ξεχωρίζουν από τους άλλους ανθρώπους στην γλώσσα ομιλίας, ούτε στις συνήθειες. Ούτε κατοικούν σε δικές τους ξεχωριστές πόλεις, ούτε χρησιμοποιούν κάποια γλωσσική διάλεκτο διαφορετική, ούτε ζουν με «περίεργο» τρόπο! Δεν έχουν επινοήσει κάποιο «παράξενο» τρόπο ζωής στηριγμένοι στην ανθρώπινη περιέργεια, ούτε και προΐστανται όπως μερικοί μιας ανθρώπινης διδασκαλίας. Κατοικούν σε ελληνικές ή βαρβαρικές πόλεις, όπως συνέπεσε ο καθένας, και διαβιούν με τις τοπικές συνήθειες και τον τρόπο ενδυμασίας και τροφής του κάθε τόπου ενώ συγχρόνως γίνεται φανερή η θαυμαστή και αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά τους.

Ζουν στην δική τους ο καθένας πατρίδα αλλά ως πάροικοι. Μετέχουν σε όλα τα κοινά ως πολίτες και υπομένουν τα πάντα, όμως σαν να ήσαν ξένοι. Η ξενιτειά είναι πατρίδα τους και η πατρίδα τους ξενιτειά. Παντρεύονται όπως όλοι και γεννούν παιδιά αλλά δεν τα σκοτώνουν. Γήινοι άνθρωποι είναι αλλά δεν ζουν με ζωώδη τρόπο. Διαβιούν στην γη αλλά έχουν το πολίτευμα στον ουρανό. Υπακούουν στους κρατικούς νόμους αλλά με τον τρόπο ζωής τους ξεπερνούν τους νόμους. Αγαπούν τους πάντες έστω κι αν διώκονται από όλους. Αγνοούνται και κατακρίνονται από πολλούς, φονεύονται αλλά «ζωοποιούνται». Γίνονται φτωχοί από πεποίθηση και «πλουτίζουν» τους άλλους. Στερούνται σχεδόν των πάντων αλλά δίνουν σε όλους. Περιφρονούνται από τους ανθρώπους αλλά γίνεται δόξα γι’ αυτούς η περιφρόνηση. Συκοφαντούνται αλλά δικαιώνονται. Χλευάζονται και αυτοί ευλογούν. Υβρίζονται και τιμούν. Ενώ κάνουν το καλό, τιμωρούνται ως κακοί· όταν όμως τιμωρούνται χαίρουν γιατί έτσι αποκτούν την «ἐν Χριστῷ» ζωή. Οι Ιουδαίοι τους πολεμούν ως αλλόφυλους και οι ειδωλολάτρες τους διώκουν, και αυτοί που τους μισούν δεν μπορούν να προσδιορίσουν την αιτία της έχθρας τους.

Να το πω απλά: Ό,τι είναι για το σώμα η ψυχή, είναι και για τον κόσμο οι Χριστιανοί. Όπως είναι διάχυτη σ’ όλο το σώμα η ψυχή, με τον ίδιο τρόπο είναι και οι Χριστιανοί στον κόσμο.

Απόσπασμα από την επιστολή προς Διόγνητο αφιερωμένο στους απιστούντες και καλό παράδεισο.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com