17 Νοε 2016

Θεολογική ημερίδα προς τιμήν του Οσίου Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
Θεσσαλονίκη 17 Νοεμβρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ
ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΣΑΛΙΚΗ
Για την αγιότητα του μακαριστού γέροντα και Καθηγουμένου επί σειρά ετών στην  Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ Ευβοίας π. Ιάκωβου Τσαλίκη θα μιλήσουν σε ειδική ημερίδα που διοργανώνει, την 21η Νοεμβρίου, ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Πανοράματος υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου άνθρωποι που τον συναναστράφηκαν, που τον γνώρισαν, που τον έζησαν...  
Είναι αλήθεια ότι πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν να ανακαλύψουν ένα στήριγμα, πάνω στο οποίο θα εναποθέσουν τον πόνο τους, τα βάσανα τους, τα όνειρά τους... Αναζητούν μία όαση που θα τους ξεδιψάσει και θα ανανεώσει το διάβα τους μέσα στον κόσμο τούτο.  Ο καλός Θεός, ως Δημιουργός γνωρίζει καλά τις ανθρώπινες ανάγκες και φροντίζει μέσα από την απεραντοσύνη της αγάπης του να δημιουργεί τέτοιες οάσεις, οι οποίες ανακουφίζουν τον ανθρώπινο πόνο. Και όχι μόνο τον ανακουφίζουν αλλά του υποδεικνύουν την οδό εκείνη που θα τον κάνει ευτυχισμένο, την οδό της σωτηρίας, που θα τον βγάλει παντελώς από την έρημο και τις απατηλές ψευδαισθήσεις της.

Μία τέτοια όαση, ένα ατράνταχτο στήριγμα για χιλιάδες ψυχές αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι σήμερα η Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ στη Βόρειο Εύβοια. Εκεί ασκήτεψε στα βήματα του μεγάλου Οσίου Δαυίδ ένας ταπεινός λευΐτης, ένας αξιοθαύμαστος ιερομόναχος, ένας ξακουστός για την εποχή μας άγιος γέροντας ο π. Ιάκωβος Τσαλίκης. Ένας γέροντας που η όλη βιωτή του ταυτίστηκε με το θαύμα, νοούμενο ως διαρκή ουράνια προσφορά προς τον ταλανιζόμενο άνθρωπο. Ο π. Ιάκωβος Τσαλίκης συμπληρώνει θα υποστηρίζαμε την γνωστή τριάδα των συγχρόνων Αγίων Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και Παϊσίου του Αγιορείτου. Υπήρξε αδιάλειπτο δοχείο της Χάριτος του Θεού, το οποίο ξεχείλιζε και ξεπερνούσε τα ελληνικά σύνορα. 
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο Συνεδριακό Κέντρο «Διακονία», που βρίσκεται επί της οδού Πλαστήρα 65 (Χαριλάου), τηλέφωνο 2310397800, την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 18:00 μ.μ. με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 25 ετών από την κοίμηση του Αγίου Γέροντα Ιακώβου και ενόψει της αγιοκατάταξης αυτού.
Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος θα απευθύνει χαιρετισμό και στη συνέχεια ο πρόεδρος της ημερίδας Δημήτριος Τσελεγγίδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α. Π. Θ. θα δώσει το λόγο στους:
-Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, που θα μιλήσει με θέμα, «ο πατήρ Ιάκωβος, σημείο του Θεού στην εποχή μας»
-Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Ευβοίας, που θα καταθέσει τις «εμπειρίες και τα θαύματα του Αγίου Γέροντος Ιακώβου»
-κ. Μαρία Μακρή, Φιλόλογος, συγγραφέας που θα αναφερθεί στον «γέροντα Ιάκωβο, όπως δίδασκε, νουθετούσε και όπως οι άλλοι μιλούν γι’ αυτόν»
κ. Διονύσιο Μακρή, Θεολόγο, Δημοσιογράφο, συγγραφέα, όπου και θα καταθέσει προσωπικές κυρίως «εμπειρίες από τον γέροντα Ιάκωβο στην τοπική κοινωνία» και τέλος
-κ. Νικόλαο Μπαλδιμτζή, ιατρό, που θα μιλήσει για τις «σωτηριώδεις του Οσίου Γέροντος Ιακώβου.
Την ημερίδα θα κλείσει μετά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει των εισηγήσεων ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
Κατά την έναρξη της ημερίδας χορωδία της Χριστιανικής Φοιτητικής δράσης θα απαγγείλει τροπάρια.  

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com