7 Οκτ 2016

Σχόλιο στην αναφορά του Μητροπολίτη Αργολίδος για τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη


Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗ
Σε κείμενο του Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου που δημοσιεύτηκε στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων romfea.gr., και που τιτλοφορείται «Προς τους επώνυμους και ανώνυμους λιβελογράφους», απαντά και στις θεολογικές ενστάσεις για τον Οικουμενισμό. Αναφερόμενος σε κάποιο Κατουνακιώτη μοναχό π. Κ., παραθέτει αναφορά στον προβληματισμό του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη, για το αν θα διέκοπτε ή όχι το μνημόσυνο του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Ο προβληματισμός του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη για το αν θα διέκοπτε ή όχι το μνημόσυνο του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, ποσώς δεν συνεπάγεται αδιαφορία για τον Οικουμενισμό. Είναι μεγάλο λάθος να εκληφθεί ο προβληματισμός του Γέροντα, ως αδιαφορία απέναντι στον Οικουμενισμό.

Η αναφορά του καθηγητή κ. Δ. Τσελεγγίδη στη συνάντηση που είχε με τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη, κατά την οποία του ζήτησε την άποψή του για τον Οικουμενισμό, πιστεύω δίνει την απάντηση. Ο κ. Δ. Τσελεγγίδης για την συνάντηση αυτή αναφέρει τα εξής : «Τον ρώτησα λοιπόν, επί του συγκεκριμένου, μήπως μπορεί να μου πει τι πράγμα είναι ο Οικουμενισμός. Μου απάντησε απερίφραστα και χωρίς καμιά δυσκολία : ‘’Αυτήν την ερώτηση, παιδί μου, μου την έχει κάνει κι ένας ακόμη νωρίτερα από σένα. Εγώ, εδώ πέρα επάνω, βρίσκομαι σαράντα χρόνια στα βράχια. Έχω ξεχάσει και τα ελληνικά μου’’, σημειωτέον ότι τελείωσε σχολαρχείο, ‘’αλλά μ’ αυτό το θέμα δεν έχω ασχοληθεί. Γι’ αυτό, επειδή έπρεπε να το απαντήσω, αφού δέχτηκα ερώτημα και δεν είχα καμιά γνώμη πάνω στο θέμα, πήγα στο κελλί μου και προσευχήθηκα και ρώτησα τον Χριστό να με πληροφορήσει τι είναι ο Οικουμενισμός. Πήρα την απάντησή του, η οποία είναι ότι ο Οικουμενισμός έχει πνεύμα πονηρίας και κυριαρχείται από ακάθαρτα πνεύματα’’. Και τον ρώτησα, πως ακριβώς πιστοποιήθηκε αυτό. Μου απάντησε πως ‘’μετά την προσευχή γέμισε το κελλί μου από αφόρητη δυσωδία, η οποία μου έφερνε ασφυξία στην ψυχή, δεν μπορούσα να αναπνεύσω πνευματικά’’. Τον ρώτησα, αν αυτό ήταν ένα έκτακτο γεγονός γι’ αυτόν ή αν έτσι του απαντά ο Χριστός σε ανάλογες περιπτώσεις, και με βεβαίωσε, ότι’σε όλες τις περιπτώσεις, που είναι μπλεγμένες με μάγια, με ακάθαρτα πνεύματα, αυτή είναι η κατάσταση στην οποία με εισάγει. Μερικές φορές υπάρχει και λεκτική απάντηση, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, αυτή ήταν η απάντηση και έχω απόλυτη τη βεβαιότητα ότι ο Οικουμενισμός δεν έχει το Πνεύμα το Άγιο, αλλά το πνεύμα το ακάθαρτο».
H απάντηση λοιπόν είναι ξεκάθαρη : «ο Οικουμενισμός έχει πνεύμα πονηρίας και κυριαρχείται από ακάθαρτα πνεύματα». Μετά από προσευχή ο Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης πήρε την απάντηση. Ήταν χαρακτηριστική η απάντησή του : ‘’μετά την προσευχή γέμισε το κελλί μου από αφόρητη δυσωδία, η οποία μου έφερνε ασφυξία στην ψυχή, δεν μπορούσα να αναπνεύσω πνευματικά’’.
Μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι απέναντι στον Οικουμενισμό; Σαφέστατα όχι. Η βεβαίωση που έδωσε ο Γέροντας ήταν σαφής : ‘’σε όλες τις περιπτώσεις, που είναι μπλεγμένες με μάγια, με ακάθαρτα πνεύματα, αυτή είναι η κατάσταση στην οποία με εισάγει. Μερικές φορές υπάρχει και λεκτική απάντηση, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, αυτή ήταν η απάντηση και έχω απόλυτη τη βεβαιότητα ότι ο Οικουμενισμός δεν έχει το Πνεύμα το Άγιο, αλλά το πνεύμα το ακάθαρτο».

Aυτό καταγράφεται και από τη Συνοδεία του Γέροντα στα Κατουνάκια σε σχετικό βιβλίο για τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη. Σαφέστατα λοιπόν προκύπτει ότι οι σοβαρές θεολογικές ενστάσεις για τον Οικουμενισμό, δεν αποτελούν λιβελλογραφήματα. Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι απέναντι στον Οικουμενισμό. Θα επαναλάβω το λόγο του Γέροντα της υπομονής και της προσευχής : «Έχω απόλυτη τη βεβαιότητα ότι ο Οικουμενισμός δεν έχει το Πνεύμα το Άγιο, αλλά το πνεύμα το ακάθαρτο». Ο σχολιασμός πιστεύω είναι περιττός

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην ιεράρχηση του επισκόπου αργολίδος προέχουν τά οικονομικά προβλήματα καί ο ΕΝΦΙΑ καί ύστερα τά θέματα της πίστεως για τά οποία είναι αρμόδια η εκκλησία --τί εννοεί αραγε -- και όχι ο κάθε ΄΄άσχετος΄΄ ! Δουλαιά το μοναχού λέιει είναι τό κομποσχοίνι Εννοείται οτι δουλεια του μοναχού ειναι το κομποσχοίνι ,όπως βέβαια και του επισκόπου και του αρχιεπισκόπου και του πατριάρχη και όχι να τρέχουν σέ συνέδρια και σέ ξενοδοχεία μέ αερόπλανα ,μέ καράβια και ό,τι άλλο μέσο ,αλλα να κάθονται να προσεύχονται στο κελλί τους για την ειρήνη του κόσμου ,για την ενότητα, για το περιβάλλον ,για την επιστροφή των αιρετικών Αλήθεια από ποιόν θα έπρεπε να πάρουν άδεια οι μοναχοί και οι λαϊκοί για να μιλήσουν για τον οικουμενισμό ,από τους οικουμενιστές επισκόπους ; Θά ήθελα να συγχαρώ την κυρία που λοιδορεί ο επίσκοπος ,επειδη είχετ την παρρησία να σταθεί ενώπιόν του και να τον ελέγξει για τά όσα ανάρμοστα λέει Αυτό θα έπρεπε να τό κάνει όχι μόνο μία κυρία ,αλλά σύσσωπς ο λαός όταν ασεβείς επίσκοποι ,έχουν το θράσσος να απευθύνουν οικουμενιστικά κυρύγματα και εγκυκλίους μέσα στους ναούς Γι'αυτό οι επίσκοποι θέλουν να κρατάνε τον λαό ακατήχητο,να μή γνωριζει την πίστη του, για να μήν αντιλαμβάνεται την προδοσία που συντελείται απο τους λυκοποιμένες επισκόπος, που θέλουν να δέσουν την εκκλησία στο άρμα του αντιχρίστου Αλήθεια δέν το γνωρίζαμε οτι ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός είναι αρχηγός και εμπνευτής κάποιου ψυχολογικού συνδρόμου Ενα χαρακτηρικσικό των οικουμενιστών είνα η ασέβειά τους προς τους αγίους

΄΄Ωραίος κάλλει΄΄ είπε...

Μία λέξη μόνο αρμόζει ντροπή για τον μητροπολίτη Αργολίδος !

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΗΤΕ Η ΠΙΣΤΙΣ, (ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΟΥΔΙΤΗΣ), ΚΑΙ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΣΙΩΠΟΥΝ, ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΧΕΤΩΣΑΝ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ. ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΑΥΤΩΝ.

Γ.Σ. είπε...

Τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ποιος είναι ο λιβελογράφος και ψευδολόγος και πλανεμένος.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com