5 Οκτ 2016

Επιστολή θεολόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Αποτέλεσμα εικόνας για αιτωλοακαρνανια
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Έδρα : Χένδερσον 21- 30100 Αγρίνιο
Αγρίνιο, 30 Σεπτεμβρίου 2016
                    Αριθ. πρωτ.  178
ΠΡΟΣ:  Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης
              Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.
                                 ΑΘΗΝΑ.
ΚΟΙΝ:  1) Υπουργό Παιδείας κ. Νικόλαο Φίλη.
            2) Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, Αθήνα.      
 3) Θεολογικό Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ».
Μακαριώτατε προσκυνούμε,

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προκύψαν ζήτημα της εφαρμογής των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ενόψει της συγκλήσεως της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 4 Οκτωβρίου ε.ε., κατά την οποία θα συζητήσετε και το θέμα αυτό με το σύνολο των αγίων μελών της, θα θέλαμε υιϊκώς να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:
1. Η υπεύθυνη και θαρραλέα προσωπική Σας τοποθέτηση υπέρ του ορθοδόξου χαρακτήρα της θρησκευτικής αγωγής των ελλήνων μαθητών, που ανήκουν σε ορθόδοξες χριστιανικές οικογένειες, εκφράζει απολύτως όχι μόνο εμάς τους θεολόγους εκπαιδευτικούς του Παραρτήματος της Π.Ε.Θ. νομού Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των γονέων των μαθητών μας, όπως καθημερινά διαπιστώνουμε από σχετικές συζητήσεις.
Ευχαριστούμε θερμά για τη συγκεκριμένη παρέμβασή Σας και παρακαλούμε να συνεχίσετε τον αγώνα προς την ίδια κατεύθυνση με όλους τους αγίους αρχιερείς της πατρίδας μας. Όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες θεολόγοι – μέλη του Παραρτήματός μας, οι οποίοι υπερβαίνουμε τους εκατόν εβδομήντα και εκπροσωπούμε σχεδόν το σύνολο των θεολόγων του νομού μας, είμαστε δίπλα Σας και αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τα απαράγραπτα πνευματικά δίκαια των παιδιών μας.
Οι περί ουδετερόθρησκου σχολείου αντιλήψεις μερίδας πολιτικών μας έρχονται σε ευθεία αντίθεση όχι μόνο με την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, αλλά και το φρόνημα των σημερινών ορθοδόξων ελλήνων, αρκετοί των οποίων είναι και ψηφοφόροι των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων.
Άλλωστε η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών κάθε ετεροδόξου, ετεροθρήσκου ή αθέου προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τηρείται ευλαβώς (!) στη σχολική πράξη, ενώ όλες οι μη ορθόδοξες θρησκευτικές κοινότητες απολαύουν, ως γνωστόν, του δικαιώματος να διδάσκουν στα παιδιά τους ακραιφνώς και ομολογιακώς το θρησκευτικό τους δόγμα.
Προς τί, λοιπόν, η επιλεκτική εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας επιχειρούμενη προσπάθεια για καταπάτηση του δικαιώματος των ορθοδόξων Ελλήνων μαθητών να διδάσκονται απρόσκοπτα, ευμέθοδα, αυθεντικά – και ασφαλώς με σύγχρονο λόγο – την πίστη των γονέων τους;
2. Έχοντας μελετήσει τα Ν.Π.Σ., όπως και πολλοί άλλοι ειδικοί, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δια μέσου αυτών των Προγραμμάτων το μάθημά μας παύει να εξοικειώνει το ορθόδοξο ελληνόπουλο με την ορθόδοξη χριστιανική λατρεία. Παύει να συντελεί στη διαμόρφωση του ορθοδόξου χριστιανικού ήθους, που θα πρέπει να είναι το μέγα ζητούμενο της πολυτραυματισμένης σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Ευθέως οδηγεί δια μέσου αυτών στη θρησκευτική σύγχυση, τον συγκρητισμό και τον αγνωστικισμό. Η αντιπαιδαγωγική μάλιστα προσφορά θρησκευτικών στοιχείων από πολλές θρησκείες συγχρόνως στην ίδια διδακτική ενότητα καθιστά το μάθημα θρησκευτικό συνονθύλευμα, που εκτός από τη σύγχυση θα προκαλεί και δικαιολογημένη απέχθεια, ιδιαίτερα στις μικρότερες μαθητικές ηλικίες, που δεν διαθέτουν υψηλή κριτική και διεισδυτική ικανότητα κατά την πρόσληψη του γνωσιολογικού υλικού.
Πρόκειται για πράγματα που και εσείς διαπιστώσατε, όπως προκύπτει από την από 27/9/2016 βαρυσήμαντη επιστολή Σας προς τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως και τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
3. Αναμφιβόλως, τασσόμαστε υπέρ του μεθοδολογικού εκσυγχρονισμού και γνωσιολογικού εμπλουτισμού των διδακτικών ενοτήτων του μαθήματος των Θρησκευτικών με στοιχεία ιστορικά, πολιτιστικά, λογοτεχνικά, κοινωνιολογικά και άλλα. Όμως αυτός ο εκσυγχρονισμός και εμπλουτισμός σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαθιστά τους κύριους σκοπούς του μαθήματος και να αλλοιώνει τον ορθόδοξο χριστιανικό του χαρακτήρα.
4. Συναφώς Σας πληροφορούμε ότι σε τρεις συνάξεις θεολόγων, που πραγματοποιήθηκαν στην Αμφιλοχία (9-4-2016), Αγρίνιο (10-4-2016) και Μεσολόγγι (16-4-2016) με την ευλογία και παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και στις οποίες παραβρέθηκαν περισσότεροι από 100 θεολόγοι, ομόφωνα διατρανώθηκαν οι παραπάνω θέσεις.
5. Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να αναστείλει την εφαρμογή των Ν.Π.Σ., να αρχίσει διάλογο από μηδενική βάση με τους αρμόδιους φορείς και κυρίως με την Εκκλησία της Ελλάδος και μέσα από μία γόνιμη και καλοπροαίρετη συνεργασία να προκύψει ό,τι καλύτερο υπέρ των ορθοδόξων Ελλήνων Μαθητών αναφορικά με το θρησκευτικό τους μάθημα.
Μακαριώτατε,
Παρακαλούμε τις ανωτέρω θέσεις μας να μεταφέρετε και στα σεπτά μέλη της Ιεραρχίας μας.
Με βαθύτατο σεβασμό
Για τη Διοικούσα Επιτροπή 
                Ο Πρόεδρος                                                            Η Γραμματέας

     Σπυρίδων Ι. Παπαθανασίου                                    Δήμητρα Γώγουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com