20 Σεπ 2016

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Τα νέα προγράμματα του του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα.

Αρχιεπίσκοπος: Τα νέα προγράμματα του Υπ. Παιδείας θα προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας
20.9.2016
Απαράδεκτα και επικίνδυνα χαρακτήρισε τα νέα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, επισημαίνοντας πως μπορεί να προκαλέσουν ρήξη στη σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας και ζημία στην κοινωνία.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΘ κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης και τα μέλη της Ένωσης, επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο για να «εκφράσουν», όπως είπαν «την αγωνία των θεολόγων καθηγητών, των παιδιών και των γονιών για τα νέα προγράμματα σπουδών που βεβιασμένα εφαρμόζει ο Υπουργός Παιδείας. Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στη θέση της Εκκλησίας και τη διάθεση να αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο, ώστε να αποτραπεί η άλωση της Ορθόδοξης Παιδείας» υπογράμμισε ο κ. Τσαγκάρης.
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «το μάθημα των θρησκευτικών περνάει μία κρίση. Και έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας να συνεργαστούμε με θετική θέση. Όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια πέντε ή δέκα ημερών, αλλά με περισσότερο χρόνο και άνεση, για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις. Ως Αρχιεπίσκοπος, πρόεδρος της ΔΙΣ και της Ιεραρχίας έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Δεν πήρα ποτέ μονόπλευρη θέση, είτε στην Πανελλήνια Ένωση των Θεολόγων, είτε στον «Καιρό», αλλά επέμενα ότι οι δύο αυτές προσπάθειες πρέπει να συνεργαστούν κάτω από την επίβλεψη της Εκκλησίας και της Πολιτείας, για να δώσουν καρπούς».
Συμπλήρωσε, επίσης, πως «ακούμε τώρα, βεβιασμένα, τα νέα προγράμματα, τα οποία ξέρουμε πώς αποφασίσθηκαν, πώς προωθήθηκαν και με τη σφραγίδα ποιών ανθρώπων. Τα καινούργια προγράμματα, τα οποία διάβασα, είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημία στην Παιδεία και στην Κοινωνία, καθώς και ρήξη στη σχέση της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Θα φέρω το θέμα και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάνω, δε, έκκληση στον Πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια, να αναβάλλει κάθε μία πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μία μεγάλη βάση Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος».
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ και ΠΕΘ για τα θρησκευτικά


……………………………………………………………
Είχε συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων
Ιερώνυμος για αλλαγές στα Θρησκευτικά: Απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα
20/09/2016 protothema.gr
Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία και στην κοινωνία, είπε ο Αρχιεπίσκοπος - Απηύθυνε έκκληση στον Τσίπρα να αναβάλει τις αλλαγές
Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών με το νέο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζει το υπ. Παιδείας κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα».
«Επειδή το διάβασα το πρόγραμμα σπουδών, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας» είπε ο κ.Ιερώνυμος μετά από συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων.
Ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο, επίσης, για βεβιασμένα νέα προγράμματα που ξέρουμε πώς προωθήθηκαν και με σφραγίδα ποιών ανθρώπων προωθήθηκαν. 
«Έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς πολιτείας να συνεργαστούμε με θετική άποψη, όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια 10 ή 5 ημερών αλλά με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.
«Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια αυτή, να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος» κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.
………………………………………………..
Ιερώνυμος: Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι αλλαγές στα Θρησκευτικά
Προειδοποιεί για ρήξη στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να «κάνει πίσω».
«Απαράδεκτες και επικίνδυνες» χαρακτήρισε τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικώνμε το νέο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.
«Επειδή διάβασα το πρόγραμμα σπουδών, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, μετά από συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων.
«Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια αυτή, να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος», κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου:
«Με πολύ χαρά δέχτηκα σήμερα εδώ την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων με τα μέλη της οποίας συζητήσαμε καυτά προβλήματα που έχουν σχέση με τα Θρησκευτικά γενικότερα και ειδικότερα με τα μέσα των ημερών αυτών που ελήφθησαν.
Η αλήθεια είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών περνάει μία κρίση και έχουμε την ανάγκη όλοι, και από πλευρά Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας να συνεργαστούμε γερά πάνω σε μεγάλη βάση με θετική άποψη όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια δέκα ημερών, πέντε ημερών αλλά με περισσότερο χρόνο και με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις.
Εγώ ως Αρχιεπίσκοπος στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, έχω αφιερώσει πολύ χρόνο και βλέπω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτό της αγωγής των παιδιών μας. Μελετούσα πάντοτε τα προβλήματα. Δεν πήρα ποτέ μονόπλευρη θέση, είτε στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, είτε από το άλλο τμήμα, που θέλει να ανανεώσει τα πράγματα, αλλά επέμενα ότι αυτές οι δύο προσπάθειες έπρεπε να συνεργαστούν, κάτω και από την επίβλεψη της Εκκλησίας.
Βεβιασμένα, λοιπόν, ακούμε τώρα τα νέα προγράμματα, τα οποία ξέρουμε πώς ελήφθησαν και πώς προωθήθηκαν και με σφραγίδα ποιων ανθρώπων. Εγώ με μια λέξη θα έλεγα σήμερα, επειδή διάβασα τα καινούργια προγράμματα και τα είδα, πως είναι απαράδεκτα. Είναι επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία μας και ρήξη στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία.

Για αυτό, από αυτή τη θέση σήμερα, θα τα πω και στην ιεραρχία όλης της Εκκλησίας της Ελλάδος στις αρχές Οκτωβρίου, κάνω έκκληση προς τον πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα να σταματήσει όλη αυτή την προσπάθεια, να αναβάλει κάθε πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια μεγάλη βάση Πολιτείας - Εκκλησίας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους, σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα διάβασα ότι σε βιβλίο της τετάρτης του Δημοτικού σχολείου αναφέρουν ότι ο Χριστός καταδιώχθηκε από τον Ηρώδη όταν ήταν μικρός και με την οικογένειά του κατευθύνθηκε προς την Αίγυπτο. Ως εδώ πολύ σωστά. Κατόπιν λέει ότι ήταν πρόσφυγας. Κι εδώ καλά. Μετά αρχίζει το ποίημα... Πρόσφυγες είναι και σήμερα χιλιάδες παιδιά και μεγάλοι που υποχρεώνονται να αλλάξουν τόπο διαμονής γιατί στη πατρίδα τους κινδυνεύουν. Κοιτάξτε πόσο πονηρά κατευθυνόμενο ώστε να γαλουχήσουν μικρές αθώες ψυχές εκεί που θέλουν οι πονηροί.
Μάτια τρομαγμένα, ανήσυχα,ψυχές κουρασμένες και φοβισμένες.Ζητούν ένα στοργικό βλέμμα,ένα φιλικό χέρι,λίγο ζεστό φαγητό ένα καλό λόγο.Κάποιοι μιλούν σκληρά ή κοροιδευτικά για αυτούς,ο λόγος του Χριστού όμως είναι ξεκάθαρος..Ξένος ήμουν και με φροντίσατε..αν κάνατε ένα καλό σε έναν από τους ταπεινούς αδελφούς μου..είναι σαν να το κάνατε σε μένα. Όλα αυτά έτσι που τα διαβάζει κανείς τα επικροτεί. Ναι έτσι είναι,και έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Αλλά δεν είναι τόσο αθώο όταν το λες στα παιδιά που είναι σφουγγάρι ο νους τους. Γιατί το εκλαμβάνουν όπως τους το λες,αλλά εδώ εμπεριέχει σκοπιμότητα,γιατί ο διωγμός του Χριστού έχει άλλο νόημα. Λέει η γραφή στον προφήτη Ωσηέ εξ Αιγύπτου εκάλεσα τον υιόν μου..,δηλαδή από το κόσμο της αμαρτίας και του σκότους κάλεσα το γιό μου. Άλλο σημαίνει το ένα κι άλλο το άλλο. γιατί συγχέουν το προσφυγικό με τη φυγή του Χριστού στην Αίγυπτο που έχει άλλη σημασία; Για να δείτε πώς με ύπουλο τρόπο γαλουχούν τις αθώες ψυχές εεκί που θέλουν,τάχα πως νοιάζονται για τους πρόσφυγες! Εκείνοι που προκαλούν με βιομηχανίες όπλων πολέμους,με οικονομικά συμφέροντα καταστρέφουν χώρες μας κάνουν μάθημα αλληλεγγύης,εκείνοι που έχουν τοποθετήσει και προωθούν δικούς τους σε όλους τους νευραλγικούς χώρους μας κάνουν μαθήματα ηθικής!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com