20 Αυγ 2016

Προς απαγόρευση της μπούργκας και στη Γερμανία

Υπέρ της μερικής απαγόρευσης της μπούργκας (μουσουλμανικής ενδυμασίας των γυναικών που καλύπτει το σώμα και το κεφάλι) τάχθηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ενώ το θέμα της ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων στη γερμανική κοινωνία εξακολουθεί να κυριαρχεί στη δημόσια ζωή, προκαλώντας αντιθέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος συνασπισμού.

«Η μπούργκα δεν είναι συμβατή με τη χώρα μας, που είναι ανοικτή στον κόσμο», δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ έπειτα από συνάντησή του με τους υπουργούς Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων, που προέρχονται από τα δύο συντηρητικά κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού, την CDU και την CSU. «Συμφωνούμε ότι απορρίπτουμε την μπούργκα, ότι θέλουμε να εισαγάγουμε την αρχή να φαίνεται το πρόσωπο (της γυναίκας) εκεί όπου είναι απαραίτητο για την κοινωνία μας: στο τιμόνι (του αυτοκινήτου), στις διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης, στο ληξιαρχείο, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Πιέσεις από AfD
Τόσο ο Ντε Μεζιέρ, όσο και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχουν ταχθεί εναντίον της καθολικής απαγόρευσης της μπούργκας –πράγμα που ζητάει επίμονα το ξενοφοβικό κόμμα AfD– επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το γερμανικό σύνταγμα. Το ζήτημα ήρθε με ένταση στην ημερήσια διάταξη ύστερα από σειρά επιθέσεων, τον Ιούλιο, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία αισθάνεται ισχυρή πίεση από την AfD, η οποία αναμένεται να αποκομίσει σημαντικά κέρδη στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, στο Βερολίνο και στο ανατολικό κρατίδιο Μέκλενμπουργκ-Βορπόμερν.
Παραμένει αμφίβολο, όμως, αν ο Τόμας ντε Μεζιέρ καταφέρει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των σοσιαλδημοκρατικών εταίρων της κ. Μέρκελ στον κυβερνώντα συνασπισμό αναφορικά με τη μερική απαγόρευση της μπούργκας, που εισηγείται. Η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες, που προέρχεται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD, καυτηρίασε τη συζήτηση περί απαγόρευσης της μπούργκας, κάνοντας λόγο για «ολοένα και περισσότερο ξενοφοβική  ατμόσφαιρα» στη Γερμανία. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας δήλωσε ότι το θέμα της μπούργκας δεν πρέπει να συνδέεται με την πολιτική ασφάλειας.
Η Γερμανία αριθμεί περί τα 4 εκατομμύρια μουσουλμάνους, κάτι που αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού πληθυσμού. Σύμφωνα με μελέτη του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μεταναστών και Προσφύγων, περισσότερο από τα δύο τρίτα των μουσουλμάνων γυναικών στη Γερμανία δεν φορούν καν την ισλαμική μαντίλα. Το ποσοστό εκείνων που φορούν μπούργκα είναι κατά πολύ μικρότερο.
AFP, REUTERS, kathimerini Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

H καταργηση της μπουργκας θα τους σωσε?.Ας γελασουμε.Και ο Σαρκοζι τα ιδια ελεγε ,Ωσοσο η Γαλλια εχει εχθρικους λαους που την αποδομουν σε σημειο που ο στρατιωτικος νομος να γινεται σταθερα και μαλιστα μετα το Μπατακλαν λιγο πριν ληξει ο στρατιωτικος νομος να σου και η επιθεση στην Νικαιο,ολως τυχαια και ο στρατιωτικος νομος συνεχιζεται!!!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com