7 Ιουν 2016

Ποια η χρεία να κατοχυρωθούν συνοδικώς τα εκκλησιολογικά άτοπα της «Δήλωσης του Τορόντο»;



ΠΟΙΑ Η ΧΡΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΣΥΝΟΔΙΚΩΣ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΤΟΠΑ ΤΗΣ   ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ;
Στο κείμενο ‘Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον’’, της δημοσιευθείσας απόφασης της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, στο άρθρο 19 αναφέρονται και τα εξής :  «Έχουν δε βαθείαν την πεποίθησιν (αι ορθόδοξοι Εκκλησίαι-μέλη του Π.Σ.Ε.) ότι αι εκκλησιολογικαί προϋποθέσεις της Δηλώσεως του Toronto (1950), τιτλοφορουμένης ‘’Η Εκκλησία, αι Εκκλησίαι και το Παγκόσμιον Συμβούλιον Εκκλησιών’’ είναι κεφαλαιώδους σημασίας δια την Ορθόδοξον συμμετοχήν εις το Συμβούλιον.  Όθεν, αυτονόητον, ότι το Π.Σ.Ε. δεν είναι και εν ουδεμιά περιπτώσει επιτρέπεται να καταστεί υπερ-Εκκλησία.  ‘’Σκοπός του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών δεν είναι να διαπραγματεύεται ενώσεις μεταξύ των Εκκλησιών, όπερ δύναται να γίνει μόνον υπό των Εκκλησιών, ενεργουσών εξ ιδίας πρωτοβουλίας, αλλά να φέρη τας Εκκλησίας εις ζώσαν επαφήν προς αλλήλας και να προαγάγη την μελέτην και συζήτησιν των ζητημάτων της χριστιανικής ενότητος’’ (Δήλωσις του Toronto (1950), § 2) ».

Η δήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), που συνήλθε στο Τορόντο του Καναδά  κατά το έτος 1950, η οποία  τιτλοφορείται «Η Εκκλησία, οι Εκκλησίες και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών», ενώ αναφέρει ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), δεν πρέπει να γίνει ποτέ υπερ-εκκλησία, στην καταληκτική σημείωση αναφέρει ότι «οι εκκλησίες αναγνωρίζουν ότι το να αποτελεί κάποιος  μέλος της εκκλησίας του Χριστού είναι πιο περιεκτικό από το να αποτελεί  μέλος της ίδιας του της εκκλησίας». 
Σαφέστατα καταδεικνύεται ότι είναι πιο περιεκτικό  να είσαι μέλος της εκκλησίας του Χριστού, από το να είσαι μέλος της  ίδιάς σου της εκκλησίας.  Μπορεί το Π.Σ.Ε. να μη αποτελεί  υπερ-εκκλησία, σαφέστατα όμως υποδεικνύεται η εκκλησία του Χριστού, σαν μια εκκλησία που είναι πάνω από όλες τις εκκλησίες-μέλη του Π.Σ.Ε, στην οποία είναι περιεκτικότερο να ανήκουν οι εκκλησίες-μέλη του Π.Σ.Ε.  Μπορούμε ως Ορθόδοξοι να δεχθούμε αυτή την  απαράδεκτη υπόδειξη – παραδοχή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είναι η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία;
Επιπρόσθετα με αυτά στη «Δήλωση του Τορόντο», «ως προς το τι είναι το Π.Σ.Ε. », στο  εδάφιο 5 αναφέρεται το ότι «Οι εκκλησίες – μέλη του Π.Σ.Ε. αναγνωρίζουν στις άλλες εκκλησίες στοιχεία της αληθούς εκκλησίας». 
Μπορούμε να δεχθούμε τα άτοπα που καταγράφονται στις εκκλησιολογικές προϋποθέσεις της «Δήλωσης του Τορόντο» και μάλιστα να θεωρήσομε ορθή τη συνοδική κατοχύρωσή τους; 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΦΟΒΙΖΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΛΥΠΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ......ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ....ΠΙΣΤΕΥΕΥΩ ΕΙΣ ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ,,,,,,,,,,,ΤΙ ΜΑΣ ΛΥΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ Ο ΠΑΠΑΣ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΠΟΙΟΣ.....ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΧΑΡΑ ΘΑ ΔΕΧΤΩ ΝΑ ΜΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ....ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ.....

Ανώνυμος είπε...

Δεν ονομάζεται Οικουμενική αδελφέ μου, όχι γιατί λείπει ο Πάπας.
Απουσιάζει Αυτός που έπλασε την Οικουμένη.
Τόσο απλά.
Αν κάνω λάθος διορθώστε με και εμένα.

Ανώνυμος είπε...

Πίσω από την διεθνή Οικουμενιστική κίνηση, κρύβεται η εκκολαπτόμενη και προετοιμαζόμενη δαιμονική Πανθρησκεία της "Νέας Εποχής" του Αντιχρίστου.

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως πιέζεται έντονα με διάφορους τρόπους (πολύ πιθανώς και οικονομικά, και όχι μόνο) να προωθεί τον Οικουμενισμό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (ένας από αυτούς είναι η λεγόμενη Πανορθόδοξη σύνοδος της Κρήτης).

Φυσικά παρόμοιες έντονες πιέσεις για την προώθηση του Οικουμενισμού, δέχονται και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως είναι της Ελλάδας.
Η συμμετοχή στο "Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών", έχει σαν ΚΥΡΙΟ σκοπό την προώθηση του δαιμονικού Οικουμενισμού.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com