8 Ιουν 2016

Απόδοσις του Πάσχα (8 Ιουνίου)


Άγιος Θεόδωρος Στρατηλάτης


Σήμερα είναι η απόδοση της εορτής του Πάσχα, δηλ. ολοκληρώνονται οι 40 ημέρες από την Ανάσταση του Κυρίου. Επίσης εορτάζεται η Ανακομιδή των λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου.
Για μια ακόμη φορά, κατά το παρόν εκκλησιαστικό έτος, συμπληρώνεται ο κύκλος των σαράντα ημερών της Ανάστασης και γίνεται η απόδοση-ολοκλήρωση, όπως ονομάζεται, της εορτής του Πάσχα. Βέβαια, κάθε Σάββατο απόγευμα με τον Εσπερινό, και κάθε Κυριακή με τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, οι Χριστιανοί ζουν διαρκώς το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού.
Η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου επαναφέρει στο προσκήνιο τη σχετική διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Το πανίερο γεγονός της ανακομιδής των λειψάνων ενός αγίου, είναι πολύ σημαντικό για την ζωή της Εκκλησίας και την πνευματική ωφέλεια των πιστών. Για το λόγο αυτό μάλιστα υπάρχει ειδική ακολουθία πέρα από τη συγκεκριμένη ημέρα μνήμης του Αγίου.

Το σώμα του ανθρώπου δεν είναι φυλακή της ψυχής, ούτε κάτι το κακό και βδελυρό. Το δημιούργησε ο Θεός και ενεφύσησε σε αυτό «πνεύμα Θεού», άρα είναι ιερό. Η σωτηρία δεν είναι αποκλειστικά για τη ψυχή του ανθρώπου, η οποία είναι ήδη αναστημένη με τη νίκη του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού κατά του θανάτου με την Ανάστασή Του, αλλά σώζεται ολόκληρη η ψυχοσωματική οντότητα του ανθρώπου ως ανεπανάληπτη εικόνα του Θεού.
Συνεπώς, όσες πρακτικές διευκολύνσεις κι αν οδηγούν στην απόφαση για καύση των ανθρωπίνων σωμάτων δεν είναι ικανή να καταλύσουν αυτή την αλήθεια κι αυτή τη διδασκαλία της Εκκλησίας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου –Εκκλησία Κύπρου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όλοι σχεδόν οι άγιοι εκ της μικράς Ασίας.Και ο άγιος Θεόδωρος από τα Ευχάιτα κοντά στην Σεβάστεια.Άντε να τα βρεις σήμερα να βαδίσεις στα άγια χώματα του Πόντου!Κάποιο Τσελικ μπουρούν ντερέ θα ονομάζεται!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com