25 Απρ 2016

Αγιορείτικες Ιερές Μονές εκφράζουν τις θέσεις τους, για την δημοσιευθείσα απόφαση στο Σαμπεζύ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΕΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΜΠΕΖΥ
Οι Ιερές Μονές Κουτλουμουσίου, Καρακάλλου, Ξηροποτάμου, Φιλοθέου, Ζωγράφου και Γρηγορίου, δεν περίμεναν να συνέλθει η Αγιορείτικη Σύναξη, για να εκφράσουν τις θέσεις και επιφυλάξεις τους, για τη δημοσιευθείσα απόφαση της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ Γενεύης  (21-28 Ιανουαρίου 2016).   Η Ορθόδοξη έγνοια δεν χωρεί την υπομονή του κόσμου τούτου, αλλά την καλή ανυπομονησία εκείνη, που θα προλάβει τις οποιεσδήποτε εκκλησιολογικές και άλλες στρεβλώσεις.  

Ιδιαιτέρως οι επιφυλάξεις και οι διαφωνίες που αφορούν το κείμενο «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον», της δημοσιευθείσας απόφασης της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, είχαν τις περισσότερες αναφορές, από τις εν λόγω Ιερές Μονές.
Παρενθετικά έχει σημασία να αναφέρω ότι γέροντας σε Αγιορείτικο Κελλί (δεν είναι πρέπον να αποκαλύψω το όνομά του), προ καιρού μου ανέφερε ότι υπήρχε  δισταγμός αρκετών Αγιορειτών να  δημοσιοποιήσουν τις θέσεις και επιφυλάξεις τους, αλλά δεν το έκαναν για σκοπούς ενότητας.  Η ενότητα όμως δεν εξασφαλίζεται με σιωπή σε τέτοια θέματα.
Δεν περίμεναν λοιπόν οι Ιερές Μονές Κουτλουμουσίου, Καρακάλλου, Ξηροποτάμου, Φιλοθέου, Ζωγράφου και Γρηγορίου, για να αρκεσθούν απλά σε μια ‘’σιωπηρή διαφωνία’’ στην Αγιορείτικη Σύναξη, σε περίπτωση που μη γένοιτο μειοψηφίσουν.  Γιατί αν τούτη η διαφωνία εκφραζόταν ‘’σιωπηρά’’ στην Αγιορείτικη Σύναξη, ποιο το κέρδος;   Και φυσικά αν αυτές οι Ιερές Μονές αρκούντο σε μια ‘’δημοκρατική’’ αποδοχή της πλειοψηφίας, σε περίπτωση που δεν θα έβρισκαν και άλλους μιμητές, ποιο το όφελος;
Δείτε και:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγίον Όρος δεν είναι μόνο τα κοινόβια είναι και η έρημος. Αλλά τους γέροντες της ερήμου δεν τους ρωτούν γιατί είναι μονοί τους αυτοί με τον Θεό. Νομίζουμε πως έχουν γνώμη στα θέματα της πίστεως και της εκκλησίας γενικότερα. Με την ζωή τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στη φύλαξη της ορθής πίστεως.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com