3 Απρ 2016

Νίκος Φίλης, Η κατάργηση του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του



Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, παραχώρησε συνέντευξη στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή και την εφημερίδα Realnews. Μεταξύ άλλων ο Υπουργός αναφέρεται στο μάθημα των Θρησκευτικών. Κάνει λόγο για θετική γνώμη μεγάλου μέρους των θεολόγων προς τα νέα Προγράμματα Σπουδών! Αναφέρει ότι θα ακούσει τις απόψεις της Εκκλησίας αλλά τονίζει ότι "είναι συνταγματική ευθύνη και αρμοδιότητα της πολιτείας να αποφασίζει για τα θέματα της Εκπαίδευσης". Αναφέρει δε με νόημα ότι "Αυτό συνέβη κατά το παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν εγκρίθηκαν τα νέα βιβλία Θρησκευτικών, παρά την αντίδραση της Εκκλησίας"!
Συγκεκριμένα ο Υπουργός απαντά ως εξής:

Τα θρησκευτικά στα σχολεία πώς θα διδάσκονται κ. υπουργέ;
Η αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών με κατάργηση του ομολογιακού του χαρακτήρα του αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές. Ήδη στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει συγκροτηθεί επιτροπή, όπου αξιολογείται η δίχρονη πιλοτική εφαρμογή των προγραμμάτων, που έχουν τη θετική γνώμη μεγάλου μέρους των εκπαιδευτικών θεολόγων. Η Εκκλησία, όπως και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος, θα διατυπώσει τις απόψεις, αλλά είναι συνταγματική ευθύνη και αρμοδιότητα της πολιτείας να αποφασίζει για τα θέματα της Εκπαίδευσης. Αυτό άλλωστε συνέβη κατά το παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν εγκρίθηκαν τα νέα βιβλία Θρησκευτικών, παρά την αντίδραση της Εκκλησίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού.
Γιατί εκτιμάτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά πρόωρες εκλογές; Και…η πρότασή του μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό;
Σε αντίθεση με όσα δήλωνε αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματός του, ο κύριος Μητσοτάκης κατέφυγε προχθές στον παλαιοκομματικό αντιπολιτευτισμό της εμμονικής εκλογολογίας. Του διέφυγε άραγε ότι αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο ευαίσθητο σημείο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης; Φαίνεται ότι άκουσε τη σύσταση της εγχώριας διαπλοκής, η οποία έχει λόγους να αμφισβητεί την πολιτική σταθερότητα.
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του δημόσιου χρέους, δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε η χώρα να βγει από την περιπέτεια των μνημονίων και να εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής κανονικότητας. Καθεμιά πολιτική δύναμη θα κριθεί από το πρόγραμμά της και την ικανότητά της να απαντήσει στην κεντρική προτεραιότητα για ανάπτυξη της χώρας με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.
Η παλινδρόμηση στην παρωχημένη εκλογολογία (και μάλιστα λίγους μήνες μετά τις εκλογές) δυσχεραίνει την αναγκαία εθνική προσπάθεια, κάτι που γίνεται αντιληπτό από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας, την οποία έλαβε, παρουσιάζοντας στον ελληνικό λαό χωρίς εξωραϊσμούς την κατάσταση. Και θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.
Εξετάζετε και υπό ποίες προϋποθέσεις-το ενδεχόμενο διεύρυνσης ή αναδιάρθρωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας; Και θεωρείτε πλησιέστερα τη Φώφη Γεννηματά ή τον Σταύρο Θεοδωράκη;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας, που είναι αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι στο τέλος του έτους θα αρχίσει η ανάκαμψη. Είναι ευθύνη των άλλων πολιτικών δυνάμεων να επανατοποθετηθούν, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ευρύτερων συγκλίσεων.
Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τους προβληματισμούς και τις διεργασίες που παρατηρούνται στο πλαίσιο των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σε άλλες χώρες. Είχε παραστεί στη συνάντηση που διοργάνωσε ο πρόεδρος Ολάντ με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες, αλλά και ως παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Παρευρέθη αναζητώντας διεθνή ερείσματα για τη χώρα, επιδιώκοντας ταυτοχρόνως την όσμωση ανάμεσα στο χώρο της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς όπου ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει επίσης προγραμματικές συζητήσεις και συνεργασίες με το κόμμα των πρασίνων καθώς και κινήματα πολιτών.
Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν αντιμετωπίζεται από ένα μόνον κόμμα, χρειάζεται τη διαμόρφωση πολιτικού-κοινωνικού μπλόκ δυνάμεων. Σε μια καθαρή κατεύθυνση όμως αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού, και της μονόπλευρης λιτότητας. Οι εξελίξεις στη νότιο Ευρώπη (Πορτογαλία και Ισπανία, μετά την Ελλάδα) υποδεικνύουν τις δυνατότητες μιας εναλλακτικής πορείας. Η καθεμιά πολιτική δύναμη επιβάλλεται να αυτοπροσδιορισθεί εκ νέου.
Οι ηγεσίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, πάντως, ξεκίνησαν το διάλογο για την ανασύνταξη και ενοποίηση της αριστεράς. Πιστεύετε ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα είναι περισσότερο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;
Το ερώτημα αυτό αφορά τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μπορούν να παρακολουθήσουν τις αναζητήσεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία; Η ανασυγκρότηση του κεντρώου χώρου δεν μπορεί να γίνει με όρους δορυφοριοποίησής του προς την συντηρητική παράταξη. Καθώς βγαίνουμε από την κρίση, είναι αναγκαία η επιλογή προγράμματος για την ανάπτυξη της χώρας με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Από κει θα κριθούν και οι πολιτικές συγκλίσεις.
Εσείς στην υπόθεση των capitalcontrols στηρίζετε τον Γιάνη Βαρουφάκη;
Τα capital controls επιβλήθηκαν σαν τιμωρία από τους ευρωπαίους για το Δημοψήφισμα. Για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση κρίθηκε από τον λαό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Είστε βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως το Πάσχα κ. υπουργέ; Και τι θα σηματοδοτεί εάν δεν ολοκληρωθεί; Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση δεσμεύεται από τη συμφωνία του Αυγούστου. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο! Μια θετική και σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, όπως είναι οι κοινωνικές συνέπειες (ξενοφοβία κλπ) από τα προσφυγικά κύματα, αλλά και η αβεβαιότητα από το Brexit . Ο Απρίλιος του 2016 δεν είναι ίδιος με τον Απρίλιο του 2015.
Εσείς προσωπικά το ΔΝΤ το θέλετε στο Πρόγραμμα;
Η Ευρώπη ζήτησε αρχικά τη συνδρομή του ΔΝΤ γιατί δεν είχε την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσει τη κρίση χρέους των χωρών-μελών της.
Θεωρώ ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης της κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα την θεσμική υποδομή να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα ευρωπαϊκά θέματα. Η μόνη θετική συμβολή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν η άποψή του για απομείωση του χρέους,. Αυτή η συζήτηση όμως έχει ανοίξει πια στην Ευρώπη. Άρα η παρουσία του ΔΝΤ με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες εμμονές του επιδρά πια μόνο αρνητικά σε κυρίως στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Αλήθεια σε τι σχολεία θα πηγαίνουν τα παιδιά των προσφύγων; Και τζαμί στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα γίνει; Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας;
Η παρούσα κρίση πλήττει κυρίως παιδιά. Σύμφωνα με τη UNICEFτο 41% των ατόμων που φθάνουν ή εγκλωβίζονται στην Ελλάδα είναι παιδιά. Κατά την επίσκεψή μας πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, συναντηθήκαμε με τον επικεφαλής της UNICEFΆντονι Λέϊκ και συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένες συνέργειες.
Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, η επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής, η ισχυροποίηση των δομών φιλοξενίας ώστε να προστατευτούν τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο από ασθένειες, τραύμα, βία, εκμετάλλευση και παράνομη διακίνηση.
Προγραμματίζουμε τάξεις υποδοχής, ώστε τα παιδιά πρόσφυγες να μαθαίνουν ελληνικά αλλά και άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα, προκειμένου να προετοιμασθεί η μετάβαση σε άλλη χώρα. Ήδη στα κέντρα φιλοξενίας έχουν συγκροτηθεί δομές δημιουργικής απασχόλησης για τα μικρότερα παιδιά. Οι έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν εμπειρία, γιατί έφεραν σε πέρας το δύσκολο έργο της ένταξης χιλιάδων παιδιών-μεταναστών τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας. Και η στάση τους αυτή ανταποκρίνεται στο μεγάλο απόθεμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας προς τους πρόσφυγες.
Όσο για την ανέγερση τζαμιού, θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει δημιουργηθεί αξιοπρεπής λατρευτικός χώρος για τους χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στην Αττική, όπως χρειαζόμαστε και νεκροταφεία.
Και αυτό όχι μόνο για λόγους ικανοποίησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Τα θρησκευτικά στα σχολεία πώς θα διδάσκονται κ. υπουργέ;
Η αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών με κατάργηση του ομολογιακού του χαρακτήρα του αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές. Ήδη στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει συγκροτηθεί επιτροπή, όπου αξιολογείται η δίχρονη πιλοτική εφαρμογή των προγραμμάτων, που έχουν τη θετική γνώμη μεγάλου μέρους των εκπαιδευτικών θεολόγων. Η Εκκλησία, όπως και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος, θα διατυπώσει τις απόψεις, αλλά είναι συνταγματική ευθύνη και αρμοδιότητα της πολιτείας να αποφασίζει για τα θέματα της Εκπαίδευσης. Αυτό άλλωστε συνέβη κατά το παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν εγκρίθηκαν τα νέα βιβλία Θρησκευτικών, παρά την αντίδραση της Εκκλησίας.
Έχουμε Απρίλιο και ακόμα δεν είδαμε τις προσλήψεις ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Τι να περιμένουμε;
Έχουμε καταρτίσει πρόγραμμα για διορισμούς 20.000 εκπαιδευτικών μέσα στην τριετία. Η απάντηση των θεσμών συναρτάται με την έκβαση της αξιολόγησης. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά, από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, με τις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών. Και η προετοιμασία για τον Σεπτέμβριο κρίνεται τώρα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Φιλης ας διαβασει το Συνταγμα

Ανώνυμος είπε...

επρεπε να ζουσε ο χριστοδουλος να ξεσηκωνε τον κοσμο

τωρα προχωρουν διοτι δεν υπαρχει αντιδρασισ

Βασίλειος Παπασπυρόπουλος είπε...

Ο φουκαράς ο Φιλης. Έχω δει 200 φωτογραφίες του και έχει το ίδιο ξινό ύφος σε όλες... Είδα μία φωτογραφία χθες που έτρωγε σε ένα τραπέζι στη Νέα Υόρκη με όλα τα φαγητά του κόσμου... και εκεί το ίδιο ακριβώς ξινό ύφος. Να πω την αμαρτία μου, αρχίζω και το λυπάμαι.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Εις δημοσιογράφος εφημερίδας ολίγων φύλλων, άνευ πανεπιστημιακού τίτλου, απολύτως αναλώσιμος δια το σύστημα, ανέλαβε το ανίερον έργον να πολεμά νυχθημερόν την Ορθόδοξον Πίστην εις την Πατρίδαν ημών. Η διαμάχη εις την βουλήν ήτο καλώς σκηνοθετημένη μεταξύ ενός αθέου, υλιστή, μαρξιστή και ενός ετέρου δωδεκαθεϊστή, φορών το προσωπείον του "χριστιανού". Στόχος αμφοτέρων όπως επιβάλουν το μάθημα της θρησκειολογίας εις την θέσιν του μαθήματος των θρησκευτικών. Οτιδήποτε έτερον ακούγεται περί δήθεν χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους ή περί επιβολής της προεραιτικότητος του ομολογιακού μαθήματος των θρησκευτικών αποτελούν τα εργαλεία μαρξιστικού τύπου αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης της εποχής του Λαυρεντίου Μπέρια, μεθοδολογίαν οίαν διδάσκονται άπαντες οι Μαρξισταί κατά την κατήχησίν των εις τα ανιεροσπουδαστήρια των κατά τόπους κομμουνιστικών νεολαιών... Εις την παρούσαν φάσιν, ο διαρκώς εν υπνώσει παχύδερμος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσπαθεί να επιβάλη την θρησκειολογίαν εις την Πατρίδαν ημών, χρησιμοποιώντας απάσας τας διαθεσίμους μεθόδους: εκβιασμούς, απειλάς, λεκτικήν βίαν, ψεύδη, φοβέρας, φήμας, τρομοκρατίαν κ.λπ., εν διαρκές βούλιγκ κατά της Ορθοδόξου Πίστεως, όπως θα έλεγον και οι νεοταξίται! Υπενθυμίζω ότι το μνημόνιον επεβλήθη εις την Πατρίδαν ημών προκειμένου να ξηλωθή η Ορθόδοξος Πίστις και οτιδήποτε σχετίζεται με Αύτην: Αφού προηγουμένως προηγήθηκε η αποποινικοποίησις της μοιχείας και η θεσμοθέτησις του πολιτικού γάμου ως υποχρεωτικού και προσωρινώς ως προαιρετικού, καθώς και η εισαγωγή του ιουδαϊκού Σαββάτου ως ημέρα αργίας, εν συνεχεία ακολούθησε η διαγραφή του θρησκεύματος εκ των ταυτοτήτων και εκ της απογραφής του πληθυσμού, η έμμεσις κατάργησις των δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα ως προπομπός της καταργήσεως των θρησκευτικών εορτών, η εισαγωγή του συμφώνου συμβιώσεως και εκφυλισμού του γάμου εις συμβολαιογραφικήν πράξιν, η επέκτασις του συμφώνου συμβιώσεως και δια τους ομοφυλοφίλους, η κατάργησις της Κυριακής αργίας, αρχικώς δια δέκα Κυριακάς, εν συνεχεία δια απάσας τους ενιαυτού και έπονται η επιβολή της θρησκειολογίας και η επίσημος ένωσις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον παπισμόν και τον προτεσταντισμόν, δια της αναγνωρίσεως της "κανονικότητος" και "εκκλησιαστικότητος" αυτών. Δεν αναφέρω ετέρας αποφάσεις όπως η επιβολή της "μαλλιαρής" γλώσσης, η επιβολή του μονοτονικού, η αλλοίωσις των βιβλίων της ιστορίας, των θρησκευτικών και της ελληνικής γλώσσης, η διάλυση της ελληνικής εκπαιδεύσεως κυρίως της κλασσικής εκπαιδεύσεως, η κατάργησις και απαγόρευσις αναρτήσεως της σημαίας "ξηράς" με τον μεγάλον Σταυρόν κ.α. Εις άπαντα αύτα η αντίδρασις ημών των Ορθοδόξων υπήρξε από ανύπαρκτος έως χλιαρά ή μέτριος, με κύριον και ουσιαστικόν αίτιον την ασυμβατότητα του κηρύγματος εκ των εκκλησιαστικών αμβώνων με την πολιτικήν ψήφον και έκφρασιν. Δηλαδή, οι ιεράρχαι, ιερείς, οι θεολόγοι και εν γένει οι άνθρωποι της "εκκλησίας" ημών ό,τι κατεδίκαζαν εις τον άμβωνα το επικροτούσαν πολιτικώς και το εστήριζαν δια της ψήφου των! Όχι, δε φοβούμεθα τας απειλάς ούτε του ευτραφούς υπουργού, ούτε την συμπαιγνίαν με τους δωδεκαθεϊστας ή τους μασόνους, ή τους νεοεποχίτας. Είναι προτιμότερον να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών! Πολύ θα επιθυμούσα να αντικρύσω την κυβέρνησιν οία θα τολμούσε τι τοιούτον! Θα εύρισκε εις την κάλπην ψήφον; Αδελφοί, γρηγορείτε και προσεύχεσθε...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com