20 Απρ 2016

Συνοδική Εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης για τη Μεγάλη Σύνοδο



Συνοδική Εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης δια την Κυριακή των Βαΐων
«Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, που υποδεχόμαστε όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί «μετά βαΐων και κλάδων» τον Κύριο της Δόξης, τον Ερχόμενο προς το εκούσιο Πάθος Του, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης απευθύνεται στο Πλήρωμα της Εκκλησίας της Κρήτης για να ενημερώσει υπεύθυνα τους Κρήτες για την επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία θα συγκληθεί στην Κρήτη, από 17ης έως 27ης προσεχούς Ιουνίου.Η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελεί αυθεντική προέκταση του τρόπου ύπαρξης της Εκκλησίας. «Η Ορθοδοξία είναι η Εκκλησία της συνοδικότητος», αναφέρει η πρόσφατη σχετική Πατριαρχική και Συνοδική Εγκύκλιος της Μητρός Εκκλησίας. Το Συνοδικό Πολίτευμα της Εκκλησίας θεμελιώθηκε κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, όταν οι Απόστολοι σύμφωνα με την προτροπή του Κυρίου «ήσαν άπαντες ομοθυμαδόν επί το αυτό» (Πραξ. 2, 1), αναμένοντες την έλευση του Παναγίου Πνεύματος. Αυτή η παρακαταθήκη επιβεβαιώθηκε και αναδείχθηκε κατά την Αποστολική Σύνοδο στα τέλη του έτους 48 μ.Χ. και στη συνέχεια αναπτύχθηκε και καθιερώθηκε με τις επτά μεγάλες Οικουμενικές Συνόδους.

Εάν μελετήσουμε οποιαδήποτε πτυχή της Εκκλησιαστικής ζωής θα διαπιστώσουμε ότι ο συνοδικός θεσμός είναι συνυφασμένος με την ίδια την Εκκλησία μέσα στην οποία, ορθοτομείται η πίστη, λαμβάνονται κρίσιμες Αποφάσεις, ανακεφαλαιώνεται η Ιερή Παράδοση και εν τέλει μαρτυρείται ότι το Άγιο Πνεύμα «όλον συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας» (Ιδιόμελο της Πεντηκοστής).
Στις Συνόδους της Εκκλησίας μετέχουν και λαμβάνουν τις Αποφάσεις οι Επίσκοποι της Εκκλησίας, ως προεστώτες της Θείας Λειτουργίας και της θείας Λατρείας, ως επί κεφαλής και εκφραστές των Τοπικών Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων. Την ορθότητα των Αποφάσεων των εκάστοτε Συνόδων επικυρώνει κατά τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή «η ευσεβής πίστις» και «η ορθότης των δογμάτων», με κριτήριο τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής και την Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας. Θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας και της ορθοπραξίας, δηλαδή της ορθής Πίστης και του ορθού τρόπου λειτουργίας της Εκκλησίας, είναι ολόκληρο το πλήρωμα της Εκκλησίας.
Έχουν περάσει πολλοί αιώνες από την τελευταία φορά που συγκλήθηκε Σύνοδος με πανορθόδοξο χαρακτήρα. Το στοιχείο αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο την Εκκλησιαστική και Ιστορική σημασία της αναμενόμενης Συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη. Για την προετοιμασία της εργάστηκαν, επί πολλές δεκαετίες, κυρίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Μητέρα μας Εκκλησία, σε συνεργασία και συνοδοιπορία με τα ανά τον κόσμον Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Πρόσφατη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών έλαβε τις τελικές Αποφάσεις γύρω από τις διαδικασίες της σύγκλησης της Συνόδου, οι οποίες στη συνέχεια εγκρίθηκαν από τις κατά τόπους Συνόδους των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, η Σεπτή Κορυφή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, έχει το προνόμιο και ταυτόχρονα την υψηλή αποστολή να προεδρεύσει στις εργασίες της Συνόδου, στις οποίες θα λάβουν μέρος όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες από ολόκληρο τον κόσμο. Η Αντιπροσωπία κάθε Εκκλησίας θα απαρτίζεται από εικοσιπέντε Ιεράρχες-Μέλη, καθώς επίσης θα μετέχουν επικουρικά ορισμένοι ειδικοί Σύμβουλοι, κληρικοί η λαϊκοί. Συνολικά, οι μετέχοντες στις εργασίες της Συνόδου, αναμένεται να υπερβούν τα πεντακόσια πρόσωπα. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αναλάβει το κόστος της διαμονής των Μελών της στην Κρήτη και δεν επιβαρύνεται οικονομικά η Εκκλησία της Κρήτης.
Τα θέματα, τα οποία θα εξετάσει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι τα εξής: α) Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο, β) Το μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα του, γ) Το αυτόνομο και ο τρόπος ανακηρύξεώς του, δ) Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της σήμερα, ε) Η αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, στ) Η Ορθόδοξη διασπορά. Ασφαλώς, υπάρχουν και άλλα θέματα και σύγχρονα προβλήματα, τα οποία ενώ είναι σοβαρά δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο προς συζήτηση, επειδή απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, μέσα από πανορθόδοξη συνεργασία και διάλογο, ώστε να γίνει εφικτή η αντιμετώπισή τους στο μέλλον.
Οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και τα Μέλη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα αφιχθούν στο Ηράκλειο, την έδρα της Εκκλησίας Κρήτης, το Σάββατο 18 Ιουνίου, όπου θα τελεσθεί ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Πεντηκοστής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου Ηρακλείου και την επαύριον, Κυριακή της Πεντηκοστής, θα τελεσθεί το Πατριαρχικό Συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου. Στη συνέχεια, οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων, και θα καταλήξουν πανηγυρικά κατά την Κυριακή των Αγίων Πάντων, με συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου Χανίων.
Αγαπητοί αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω,
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, είναι γεγονός ύψιστης ιστορικής σημασίας και σπουδαιότητας. Η σύγκλησή της περιποιεί ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για τη Μεγαλόνησο Κρήτη, την Ιεραρχία, τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή και πιστό Λαό της και όλοι εκφράζομε την ευγνωμοσύνη μας προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και προς όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.
Μετά τα παραπάνω, καλούμε όλο το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας Κρήτης σε προσευχή «προς τον εν Τριάδι Θεόν όπως στέψη δια των ευλογιών Του το γεγονός τούτο, δια να οικοδομηθή δι’ Αυτού η Εκκλησία Του και δοξασθή το Πανάγιον Όνομά Του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Πατριαρχική και Συνοδική Εγκύκλιος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Τέλος, εν όψει της επερχομένης Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πατρικώς ευχόμαστε να διέλθετε αυτή με εσωτερική πνευματική ευφροσύνη και κατάνυξη, να εορτάσετε δε το Άγιο Πάσχα με αληθινή χαρά και Ορθόδοξο βίωμα.

Με πατρικές ευχές και εν Κυρίω αγάπη
† Ο Κρήτης Ειρηναίος, Πρόεδρος
† Ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος
† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος
† Ο Κυδωνίας και Απoκoρώνoυ Δαμασκηνός
† Ο Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος
† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος
† Ο Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος
† Ο Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος
† Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας»

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΔΕΝ ΔΕΝΕΤΕ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΔΕΣΑΤΕ,,,,ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΑΣ...ΤΟ ΘΕΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ,,...ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΟΜΟΘΥΜΑΔΟΝ ΜΙΛΑΤΕ...ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΣΑΡΚΑ....

Ανώνυμος είπε...

Καλά, από την Κρήτη ήταν αναμενόμενο. Τι περιμένατε; Γι` αυτούς όλα μια χαρά είναι τα του Πατριαρχείου. Κρίμα για το κατάντημα.Κρίμα. Κρίμα!!! Πηγαίνετε στην Κρήτη για να δείτε πώς ζουν την εκκλησιαστική ζωή. Και θα καταλάβετε γιατί όλα αυτά τα καμώματα της ιεραρχίας τους είναι αυτονόητα.

Γιαννακίδης Ιωάννης είπε...

Απο την Πολη ερχονται και στην κορφη κανελα !!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com