2 Φεβ 2016

Αναφορά στο σωζόμενο Χρυσόβουλο του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού για τη νήσο Πάτμο

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΩΖΟΜΕΝΟ ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ Α΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΟ ΠΑΤΜΟ
Μετά το Σχίσμα του 1054μ.Χ. και την αποκοπή των Παπικών από την Εκκλησία κατά το έτος 1088 μ. Χ. ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Αλέξιος ο Α΄ ο Κομνηνός, είχε δωρήσει ολόκληρη τη νήσο Πάτμο στον Όσιο Χριστόδουλο με σωζόμενο  Χρυσόβουλο, μετά που ήρθε ο Όσιος  διωγμένος λόγω των αραβικών επιδρομών, από τη μεγάλη Μοναστική Κοινότητα του όρους Λάτρους της Βιθυνίας.  Σεβασμό σε τούτη την παράδοση, αποτελεί η μη παραχώρηση Ιερού Ναού Ορθοδόξων στους αιρετικούς Παπικούς.

Ο σωζόμενος «Χρυσόβουλος λόγος του Αυτοκράτορος Αλεξίου Α΄ Κομνηνού» άρχεται ως εξής : «Εν ονόματι, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, Αλέξιος πιστός Ορθόδοξος βασιλεύς και αυτοκράτωρ Ρωμαίων ο Κομνηνός, πάσιν οις το παρόν ημών ευσεβές επιδείκνυται σιγίλλιον…»
Αναφέρει ως εξής τη δωρεά προς το στον Όσιο Χριστόδουλον : «δωρείται δε αυτώ (τω ευλαβεστάτω μοναχώ Χριστοδούλω) την δηλωθείσαν νήσον μετά πάσης αυτής περιοχής και διακρατήσεως,  ου καιρικώς ουδέ χρόνοις αριθμητοίς, αλλ’ επ’ αναφαιρέτω και διηνεκή δεσποτεία και κυριότητι»
Η αναφορά στον σωζόμενο «Χρυσόβουλο λόγο του Αυτοκράτορος Αλεξίου Α΄ Κομνηνού», γίνεται εξ αιτίας της παραβίασης της Ορθόδοξης Ιερότητας των Προσκυνημάτων της νήσου Πάτμου, σε περίπτωση παραχώρησης Ναού Ορθοδόξων στους Παπικούς.
Δείτε σχετικά και:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΙΩΝ ΝΟΜΩΝ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com