22 Σεπ 2015

Μνήμη του Αγίου Φωκά του κηπουρού (22 Σεπτεμβρίου)



Η Εκκλησία, τιμά τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ισαάκ και  Μαρτίνου, Φωκά του κηπουρού και του αγίου Ιερομάρτυρα Φωκά Επισκόπου Συνώπης.
Ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός καλλιεργούσε με πολλή επιμέλεια τον μικρό κήπο που διατηρούσε από τα λίγα εισοδήματα που έπαιρνε. Ασκούσε στη ζωή του την ολιγάρκεια και την αυτάρκεια, ώστε να έχει την ευχέρεια να βοηθά και τους φτωχούς συνανθρώπους του, και παράλληλα, αδιάκοπα και με επιμέλεια, μελετούσε την Αγία Γραφή, για να γνωρίσει το Λόγο του Θεού και να ενισχυθεί πνευματικά από την μελέτη της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός αξιολογούσε τη ψυχή του, ως πνευματικό κήπο και προσπαθούσε να την καλλιεργεί συνέχεια ώστε να μη γεμίσει με πνευματικά αγκάθια.
Ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός αξιολογούσε τη ψυχή του, ως πνευματικό κήπο και προσπαθούσε να την καλλιεργεί συνέχεια ώστε να μη γεμίσει με πνευματικά αγκάθια. Το ίδιο προσπαθούσε να πράττει και με τους χριστιανούς που ερχόντουσαν κοντά του για πνευματική ωφέλεια, όταν η φήμη του άρχισε ήδη να γίνεται ευρύτερα γνωστή. Μαρτυρείται ότι με την ταπείνωση και την προσευχή μετέβαλε και απίστους να ασπαστούν την αληθινή εν Χριστώ διδασκαλία.
Όπως ήταν φυσικό ένεκα φθόνου, για την όλη πνευματική του δραστηριότητα ο Άγιος Φωκάς καταγγέλθηκε και καταδικάστηκε σε δι΄αποκεφαλισμού θάνατο, τον οποίο δέχθηκε με πίστη και θάρρος.
Ένας ακόμη μάρτυρας, που τιμούμε σήμερα, είναι ο Άγιος Φωκάς από τη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου. Οι γονείς του Πάμφυλος και Μαρία του μεταλαμπάδευσαν παιδιόθεν τη φλόγα της αγνής Πίστης και τη θερμή ευσέβεια τους. Ο Φωκάς, από μικρό παιδί, εντρυφούσε με ζήλο στην ανάγνωση των Γραφών. Διακρινόταν για την αγάπη που είχε προς το Θεό, αλλά και προς τους συνανθρώπους του.
Είχε πάντα οδηγό τα θεόπνευστα λόγια της Αγίας Γραφής: "Ὁ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῷ φωτὶ μένει,... ὁ δὲ μισῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τὴ σκοτία ἐστι" (Α΄ Επιστολή Ιωάννου, Β΄ 10-11). Εκείνος, δηλαδή, που αγαπά τον αδελφόν του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό φως. Ενώ, εκείνος που μισεί τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι.
Ο Άγιος Φωκάς αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ευτύχησε να έχει το χάρισμα της επιτέλεσης θαυμάτων στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή της Επισκοπής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο σε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον έριξαν σε καυτό λουτρό, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του, επί αυτοκράτορος Τραϊανού (98 - 117 μ.Χ.).
Όλως ιδιαιτέρως εορτάζει σήμερα η Εκκλησία του Αγίου Φωκά, Επισκόπου Σινώπης στην κοινότητα της Αθηαίνου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου - Εκκλησίας Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com