26 Αυγ 2015

Κατεδάφισαν το ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας.

Οι Δρυμαδιώτες πολέμησαν για την εκκλησία τους (βίντεο)
Όταν λίγο μετά τις 4 το πρωί τα σκαπτικά μηχανήματα έγιναν αντιληπτά από τους Δρυμαδιώτες, αρκετοί μαζεύτηκαν στον χώρο της εκκλησίας για να εμποδίσουν την κατεδάφιση.
Οι κάτοικοι άρχισαν να πετούν πέτρες προς τα μηχανήματα που ξεκίνησαν να κατεδαφίζουν τον Άγιο Αθανάσιο, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο άρχισαν με την σειρά να πετούν πέτρες στους κατοίκους.
Ακολούθησαν λεκτικές αντιπαραθέσεις εξ αποστάσεως με τους αστυνομικούς και στην συνέχεια το σκαπτικό μηχάνημα με το σφυρί παρατεταμένο κατευθύνθηκε απειλητικά προς τους Δρυμαδιώτες.
Οι κάτοικοι φοβούμενοι για την σωματική τους ακεραιότητα υποχώρησαν και επέστρεψαν λίγο αργότερα για να ξεθάψουν τα ιερά κειμήλια και τις εικόνες.
ΥΠΕΞ για κατεδάφιση του ναού στη Χειμάρρα: Αυτά γίνονταν μέχρι πρότινος από τζιχαντιστές
tovima.gr,26/08/2015
Μηχανήματα της πολεοδομικής αστυνομίας της Αλβανίας κατεδάφισαν το ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας.
Η κατεδάφιση έγινε τα ξημερώματα, παρότι είχαν προηγηθεί συνομιλίες μεταξύ των πιστών και εκπροσώπων της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί λύση (Φωτό αριστερά από himara.gr).
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εκκλησίας, αλλά και πολιτών που εκφράζουν την γνώμη τους στα αλβανικά ΜΜΕ, κανένα από τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της κυβέρνησης δεν ισχύει νομικά ώστε να δικαιολογηθεί η κατεδάφιση του ναού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλβανικές αρχές προτίθενται να κατασκευάσουν μνημείο προς τιμή του ιεραποστόλου του καθολικισμού Νίλο Καταλάνο, ο οποίος έδρασε στην περιοχή στα τέλη του 17ου αιώνα, ωστόσο επίσημα οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι ο ναός χτίστηκε αυθαίρετα χωρίς άδεια το 1994.
Οι εργασίες κατεδάφισης ξεκίνησαν την Τρίτη, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σχολίασε την υπόθεση μέσω Twitter λέγοντας:
«Είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία και διαμαρτύρονται γιατί επαναφέρουμε στη ζωή την κληρονομιά μας!».
Τι απαντά το υπουργείο Εξωτερικών
«Η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την σημερινή κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας
Και πρόσθεσε: «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος. Για τις εν προκειμένω κινήσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία και προς τη Διεθνή Κοινότητα θα ενημερωθείτε άμεσα. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω».
Εντονη αντίδραση και από το κόμμα που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας
Την έντονη διαμαρτυρία του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που εκπροσωπεί την εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας και συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, προκάλεσε η κατεδάφιση του ναού του Αγίου Αθανασίου, στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.
«Ο κρατικός βανδαλισμός κατά του ναού του Αγίου Αθανασίου, στους Δρυμάδες της Χειμάρρας, είναι άλλη μία σημαντική ένδειξη ότι η αντισυνταγματικότητα, η έλλειψη του Κράτους Δικαίου, της ανθρώπινης διάστασης και της θρησκευτικής ελευθερίας, εγκαταλείπονται και αντικαθιστώνται από την αυθαιρεσία, την αλαζονεία, τη βία και την υποκρισία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες.
«Εγκλωβισμένη στα πελατειακά συμφέροντα, η κυβέρνηση, η οποία δεν κατάφερε να χτίσει σχολεία και νοσοκομεία για τους πολίτες, καταστρέφει τώρα τα αντικείμενα λατρείας και της πνευματικής ζωής τους. Κανένας «πατριωτισμός» δεν μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για τα αρπακτικά και ευρέως γνωστά σχέδια τού Κότσο Κοκδήμα, με την υποστήριξη του πρωθυπουργού Ράμα, εις βάρος των περιουσιών των κατοίκων της Χειμάρρας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ.
Ο ίδιος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για «να προστατεύσει τις πνευματικές αξίες και να διασφαλιστεί ιδίως ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθερίων και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων γενικότερα».
Αναφερόμενος στη διάσκεψη της Βιέννης, ο κ. Ντούλες δήλωσε: «Υπό τη σκιά των εξελίξεων αυτών, πού θα μπορέσει να βρει την παροιμιώδη υποκρισία του σήμερα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα να αντικρίσει κατάματα τους καγκελάριους Μέρκελ και Φάιμαν και τους υπόλοιπους ομολόγους του τών Δυτικών Βαλκανίων στη διάσκεψη της Βιέννης; Πώς θα εξηγήσει στον αλβανικό λαό ότι με τις πράξεις του, καθημερινά, τον απομακρύνει από το ευρωπαϊκό όνειρο;».
Αντιδράσεις από ΝΔ
Ζήτημα ενταξιακής προόδου της Αλβανίας στην ΕΕ, αλλά και σεβασμού ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων εγείρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, μετά και την οριστική κατεδάφιση του ναού με ερώτησή του προς την Κομισιόν.
Ο επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της ΝΔ στην ερώτησή του παραθέτει ένα σύντομο ιστορικό των επεισοδίων που είχαν προηγηθεί μεταξύ των κατοίκων και των αλβανικών αρχών, εκτιμώντας ότι τα γεγονότα «έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων εθνικιστικού χαρακτήρα του Αλβανού πρωθυπουργού περί 'Μεγάλης Αλβανίας' και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην ΑΟΖ.» 
Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Χθες, είχαμε τις προσβλητικά αμετροεπείς δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού κ. Ράμα, ο οποίος χαρακτήρισε ως 'οικοδόμημα που μοιάζει με γκαράζ' το παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας.
»Σήμερα, ξημερώματα, στις 4:00 το πρωί, επήλθε το αναπόδραστο αποτέλεσμα αυτών των σκόπιμα προκλητικών δηλώσεων. Κατεδαφίστηκε το παρεκκλήσιο και στα ερείπια θάφτηκαν τα ιερά του σκεύη. Η καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι μείζον ζήτημα. Δεν είναι διμερές Ελληνο-αλβανικό. Είναι πολύ ευρύτερο. Αφορά στις σχέσεις Αλβανίας-Ευρώπης.
» Ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Και ο νοών νοείτω.»

1 σχόλιο:

π. Γ. Θ. είπε...

Εάν είμασταν Έλληνες...θα είχαμε μπουκάρει μέσα...δυστυχως το πολύ φαγητό ισοπεδώνει τα πάντα.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com