4 Ιουν 2015

Σαράγεβο: Συνάντηση των τεσσάρων μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων υπό τον Πάπα Φραγκίσκο


Σαράγεβο: Συνάντηση των τεσσάρων μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων υπό τον Πάπα Φραγκίσκο

Εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στην οικουμενική διαθρησκειακή συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά την επίσκεψή του στο Σαράγεβο, στις 6 Ιουνίου, δήλωσε ο μοναχός Γιόζο Μάριντσιτς, μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής για την προετοιμασία της επίσκεψης του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα της επίσκεψής του στο Σαράγεβο, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Διεθνές Φοιτητικό Κέντρο Φραγκισκανών θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ισλαμικής Κοινότητας, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εβραϊκής Κοινότητας.

"Αυτή την οικουμενική διαθρησκειακή συνάντηση, εμείς οι Φραγκισκανοί, τη θεωρούμε μεγάλη τιμή και αναγνώριση του έργου μας στον οικουμενικό διάλογο, μέσω της παρουσίας μας στους χώρους αυτούς εδώ, πάνω από 700 χρόνια" ανέφερε ο μοναχός Γιόζο.
Πενήντα εκπρόσωποι της Ισλαμικής Κοινότητας με τον επικεφαλής της Χουσεΐν Καβάζοβιτς, αντιπροσωπεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Επίσκοπο Ζαχουμίου - Ερζεγοβίνης Γρηγόριο και η Εβραϊκή Κοινότητα με 29 εκπροσώπους της με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γιάκομπ Φίντσι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση.
Εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας, στη συνάντηση θα λάβουν μέρος 59 ιερείς με επικεφαλής τον Επίσκοπο Σαράγεβο Βίνκο Πούλιτς και τον επικεφαλής της φραγκισκανής επαρχίας Βοσνίας, μοναχό Λόβρο Γκάβραν.
"Ο Πάπας θα συναντηθεί με τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες που συμμετέχουν στο Διαθρησκειακό Συμβούλιο Βοσνίας με έμφαση σε εκείνα που μπορούν να κάνουν οι κοινότητες αυτές για τη διαφύλαξη δίκαιης ειρήνης στη χώρα" είπε ο μοναχός Γιόζο, υπενθυμίζοντας ότι ο Ποντίφικας εξήγησε πως μεταβαίνει στη Βοσνία ως αδελφός και αγγελιοφόρος ειρήνης ώστε να εκφράσει σε όλους σεβασμό και φιλία και να τους ενθαρρύνει για ειρηνική συμβίωση στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σαράγεβο Ίρβαν Νέφιβτς δήλωσε ότι αντιπροσωπεία από το Βατικανό έμεινε για δύο μέρες στη βοσνιακή πρωτεύουσα και ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες ενόψει της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο πρωθυπουργός της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας Φαντίλ Νόβαλιτς είπε ότι εφαρμόζονται τα συνηθισμένα μέτρα ασφάλειας, όπως σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι αγαπητός σε όλους τους λαούς και στη Βοσνία κι αυτό συμβάλει στην καλή κατάσταση ασφάλειας.
"Εκ μέρους της κυβέρνησης και προσωπικά, εκφράζω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επίσκεψη του Πάπα. Αποτελεί πραγματικά τιμή για μας και η Ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης θα αποδειχθεί ο καλύτερος οικοδεσπότης" δήλωσε ο κ. Νόβαλιτς ο οποίος κάλεσε τους πολίτες του Σαράγεβο να υποδεχθούν τον Πάπα.
Οι τεχνικές προετοιμασίες, αναγκαίες για τη διοργάνωση της μαζικής προσευχής στο ολυμπιακό γήπεδο ποδοσφαίρου "Kosevo", επίσης προχωρούν χωρίς εμπόδια" δήλωσε το μέλος της οργανωτικής επιτροπής, αρμόδιος για το τμήμα αυτό της επίσκεψης του Πάπα, Ιγκόρ Πλάνινιτς.
"Όλα προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε το έργο μας" δήλωσε ο κ. Πλάνινιτς, ο οποίος υπολογίζει άφιξη περίπου 65.000 πιστών στο στάδιο "Kosevo", στο οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί ειδική εξέδρα, μήκους 26 και πλάτους 14 μέτρων, πάνω στην οποία θα βρίσκονται η Αγία Τράπεζα και άμβωνας. Η Αγία Τράπεζα και ο άμβωνας φιλοτεχνήθηκαν στην πόλη Τομίσλαβγκραντ και έχουν ήδη μεταφερθεί στο Σαράγεβο, όπως και η καμπάνα, που θα ευλογήσει αύριο ο καρδινάλιος Πούλιτς.
Η καμπάνα για τη μαζική προσευχή με τον Πάπα στο στάδιο "Kosevo" είναι βάρους 320 κιλών, δωρεά επιχείρησης κατασκευής μεταλλικών προϊόντων από το Ζάγκρεμπ. Μετά τη Θεία Λειτουργία στο Σαράγεβο θα τοποθετηθεί στο νέο ενοριακό ναό του Αγίου Ιγνατίου, στη συνοικία Γκρμπαβίτσα του Σαράγεβο.
Δημιουργήθηκε από ειδικό κράμα χαλκού και κασσίτερου και είναι διακοσμημένη με τον θυρεό του Πάπα Φραγκίσκου, φύλλα βελανιδιάς, κροατικό πλέγμα και το Χριστόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com