26 Οκτ 2014

Σοκ για τα «σχολεία της τζιχάντ»

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο-σοκ και φωτογραφίες από την καθημερινότητα στα «σχολεία της τζιχάντ»
Σοκ για τα «σχολεία της τζιχάντ»
Υποχρεωτική παρακολούθηση... αποκεφαλισμών και βασανιστηρίων, εκπαίδευση με όπλα, μαθήματα πάνω στη θεωρία του φονταμενταλισμού και καθημερινές ασκήσεις μισαλλοδοξίας.

Κάπως έτσι εξελίσσεται το «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα για τα μικρά αγόρια στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS σε Ιράκ και Συρία. Διαβόητοι παγκοσμίως για τη βαρύτητα που δίνουν στον επικοινωνιακό πόλεμο μέσω σκληρής προπαγάνδας, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες από την καθημερινότητα στο «σχολείο της τζιχάντ», εκεί όπου παιδιά ηλικίας ακόμη και κάτω των οκτώ ετών εγκλιματίζονται στη φρίκη του πολέμου κραδαίνοντας στα χέρια τους όχι σχολικά εγχειρίδια αλλά... AK47.
Το οπτικοακουστικό υλικό (το οποίο φέρεται να «γυρίστηκε» πριν από τα τέλη Ιουνίου, αλλά ήρθε στο φως πρόσφατα) ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει ορισμένους από τους χειρότερους φόβους της διεθνούς κοινότητας. Σημειώνεται πως ο ΟΗΕ έχει ήδη σε έκθεσή του (με ημερομηνία 13 Αυγούστου 2014) καταγγείλει την ύπαρξη «κέντρων εκπαίδευσης και στρατολόγησης παιδιών... τα οποία εν συνεχεία παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας».
Κατασκηνώσεις
Ανήλικα αγόρια, στην πλειονότητά τους ηλικίας 14 και 15 ετών αλλά και κάποιοι κάτω των 8, δελεάζονται με χρήματα από τους τζιχαντιστές για να παρακολουθήσουν προγράμματα εκπαίδευσης σε ειδικές κατασκηνώσεις. Οταν ωστόσο ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, οι ανήλικοι δεν έχουν την επιλογή να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά αντιθέτως φεύγουν για τα πεδία των μαχών.
Στα εν λόγω κέντρα «τα παιδιά που έχουν στρατολογηθεί λαμβάνουν στρατιωτική και θρησκευτική εκπαίδευση», σημειώνει χαρακτηριστικά σε έκθεσή του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Στην ίδια έκθεση τονίζεται επίσης πως «οι δημόσιες εκτελέσεις είναι συνηθισμένο θέαμα πλέον τις Παρασκευές στη Ράκα (σ.σ. την πόλη-αρχηγείο των τζιχαντιστών στη Συρία)» και πως «παιδιά είναι παρόντα στις εκτελέσεις».
Κυκλοφορούν μάλιστα βίντεο στα οποία βλέπει κανείς ανηλίκους να παίζουν κοντά σε πτώματα και μικρά αγόρια να εξασκούνται στη σκοποβολή με όπλα που είναι κυριολεκτικά μεγαλύτερα από το μπόι τους. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποια από τα αγόρια με τα όπλα παρουσιάζονται να φορούν στο κεφάλι τους και κορδέλες με το «λογότυπο» της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». «Τα παιδιά δεν είναι πλέον παιδιά», σχολιάζει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το αμερικανικό περιοδικό «The Atlantic».
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, υπάρχουν επίσης καταγγελίες για παιδιά που χρησιμοποιούνται στα πεδία των μαχών ως «αγγελιαφόροι, πληροφοριοδότες, κατάσκοποι ή φρουροί» με δέλεαρ σε όλες τις περιπτώσεις ένα μικρό χαρτζιλίκι. Να σημειωθεί βέβαια πως η στρατολόγηση και στρατιωτική εκπαίδευση παιδιών κάτω των 15 ετών συνιστά από μόνη της «έγκλημα πολέμου».
Social media
Ωστόσο, πέρα από όσα συμβαίνουν εντός των συνόρων Ιράκ και Συρίας, τα βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα το ISIS εντάσσονται παράλληλα και στο ευρύτερο πλαίσιο του παγκόσμιου «επικοινωνιακού ιερού πολέμου» που διεξάγουν οι τζιχαντιστές μέσω κυρίως των social media, στην προσπάθειά τους να εμπνεύσουν φόβο αλλά και να προσηλυτίσουν επίδοξους τρομοκράτες σε κάθε γωνιά της υφηλίου.
Η αιματηρή επίθεση του ενόπλου στο Κοινοβούλιο της Οτάβα, στον Καναδά, την περασμένη Τετάρτη, αλλά και η επίθεση με τσεκούρι εναντίον αστυνομικών που πραγματοποίησε άνδρας χθες στη Νέα Υόρκη, φανερώνουν πως όντως υπάρχουν αρκετοί «μοναχικοί λύκοι» ανά τον κόσμο, έτοιμοι να χτυπήσουν ο καθένας με τον τρόπο του. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση των τριών ανήλικων κοριτσιών από τις ΗΠΑ που επιχείρησαν πρόσφατα να φτάσουν στη Συρία μέσω Τουρκίας αλλά τελικώς συνελήφθησαν στη Γερμανία έπειτα από παρέμβαση του FBI.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ
Ενισχυμένοι οι Κούρδοι στη Μ. Ανατολή
Εάν υπάρχει ένας «παίχτης» που έχει μέχρι στιγμής βγει ενισχυμένος από το χάος που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, αυτός είναι οι Κούρδοι. Το καθεστώς του Μασούντ Μπαρζανί στο Ιρακινό Κουρδιστάν ξεχωρίζει πλέον ως ο πιο κραταιός πόλος αντίστασης ενάντια στη τζιχαντιστική απειλή εντός του Ιράκ. Οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά του βορείου Ιράκ στηρίζονται πλέον στρατιωτικά από τη Δύση, ενώ μόλις προχθές έλαβαν το «πράσινο φως» για την πρώτη τους στρατιωτική επιχείρηση εκτός των ιρακινών συνόρων. Περίπου 200 «βαριά οπλισμένοι» Πεσμεργκά προβλέπεται να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν μέσω Τουρκίας στη Συρία για να ενισχύσουν το μέτωπο κατά των τζιχαντιστών στην κουρδική πόλη Κομπάνι.
Στα σύνορα
Η συγκεκριμένη πόλη κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις «συμβόλου» που ενώνει τους Κούρδους απανταχού και δίνει νέα πνοή στις φιλοδοξίες για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σημειώνεται πως περίπου 30 εκατ. Κούρδοι ζουν μοιρασμένοι σε Τουρκία, Ιράκ, Συρία και Ιράν. Από πολιτική-στρατιωτική σκοπιά, οι Κούρδοι ως ομάδα δεν είναι φυσικά ομοιογενείς. Αντιθέτως, έχουν συγκρουστεί έντονα μεταξύ τους στο παρελθόν. Πίσω στο παρόν ωστόσο, η συγκυρία τούς φέρνει πιο κοντά.
Η ηγεσία του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης PYD (του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος στη Συρία) πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στο Ιρακινό Κουρδιστάν και κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Μπαρζανί, με τον οποίο μάλιστα κατέληξε σε συμφωνία για τη διαμόρφωση κυβερνητικής-στρατιωτικής συμμαχίας στη Συρία. Μένει να φανεί εάν η εν λόγω συμμαχία θα αποδώσει καρπούς. Μένει να φανεί επίσης ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας καθώς η Αγκυρα βλέπει παραδοσιακά τις κουρδικές φιλοδοξίες με έντονη καχυποψία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

 Έθνος,25/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com