14 Ιουλ 2014

Σύρου Δωρόθεος: “ Θεωρώ ότι πράττω το σωστό και πραγματικά δεν με ενδιαφέρει το τι λέει και τι γράφει ο καθένας. ”


dorotheos ikonos

Στο ησυχαστήριο του Μητροπολίτη Δωρόθεου
Συνέντευξη του Σεβασμιώτατου από το σπίτι του στη Μύκονο
 Του ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΛΥΜΙΩΤΗ από cyclades24.gr
-Σεβασμιώτατε σας έχουμε δει πολλές φορές, σε διάφορες εκδηλώσεις στη Σύρο, να είστε δίπλα στον Καθολικό Επίσκοπο. Ποιο είναι το μήνυμα με αυτή σας τη στάση τόσο στον λαό της Σύρου, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει συμβίωση Ορθόδοξων και Καθολικών σε ένα νησί;
 “Δεν θα μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου αλλά και για τον Καθολικό Επίσκοπο Φραγκίσκο με τον οποίο συνοδοιπόρησα και αποχώρησε πρόσφατα. Θελήσαμε μαζί λοιπόν να δώσουμε ένα μήνυμα ενότητας και αγάπης, (ΕΔΩ   & ΕΔΩ &ΕΔΩ & ΕΔΩ & ΕΔΩ &ΕΔΩ &ΕΔΩ &ΕΔΩ &ΕΔΩ &ΕΔΩ) αφού ζούμε σε μια μικρή κοινωνία όπου οι διαχωριστικές γραμμές είναι πάντα πολύ επιζήμιες. 

Η παρουσία μου λοιπόν δίπλα στον Επίσκοπο Φραγκίσκο τον οποίο τιμώ και αγαπώ ήθελα να σηματοδοτήσει, ότι μπορούμε να βλέπουμε αυτά που μας ενώνουν και να τα πολλαπλασιάζουμε προς χάρη του λαού μας και να μην αφήνουμε τις όποιες διαφορές υπάρχουν να μας έχουν αντιμέτωπους. Νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί στη Σύρο, παρά το γεγονός ότι τόσο εγώ όσο και ο Καθολικός Επίσκοπος έχουμε ακούσει αρνητικές κριτικές, οι οποίες προέρχονταν από ακραίους ευσεβιστές εκτός Σύρου, ο οποίοι θεωρούν ότι το να ομιλείς με τον Καθολικό Επίσκοπο είναι προδοσία της πίστεως σου. Θεωρώ ότι πράττω το σωστό και πραγματικά δεν με ενδιαφέρει το τι λέει και τι γράφει ο καθένας. ( ΕΔΩ &ΕΔΩ &ΕΔΩ &ΕΔΩ)
Οι φανατισμοί και οι μισαλλοδοξίες πρέπει να είναι έξω από την Εκκλησία.”

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ...ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ..ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΟΥ..ΑΛΛΑ ΦΕΝΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΗΤΙΚΟ...ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΝΑ ΝΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ....ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΜΑΖΕΨΕΙ,,,ΑΛΛΙΒΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ Ο ΘΕΟΣ,,,ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ///

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ είπε...

Η Ορθοδοξία δεν είναι το τσιφλίκι κανενός επισκόπου να κάνει ότι θέλει και ότι θεωρεί αυτός ότι είναι το σωστό. Οι Ιεροί κανόνες είναι για όλους τους επισκόπους, για όλους τους ρασοφόρους όπως για όλο το ποίμνιο.

Τα «όμορφα λόγια» για αγάπη, ένωση και αδελφοσύνη, είναι τα «όμορφα κόλπα» αυτών που θέλουν να κάνουν την Ορθοδοξία διάτρητο ίδρυμα χωρίς αρχές με όμορφες τελετές και φανταχτερές δηλώσεις χωρίς καμία ουσία. Και τελικά να καταστρέψουν το θεραπευτικό της έργο.

Κανείς δεν τον εμποδίζει να έχει καλές και αδελφικές σχέσεις με τον παπικό της Σύρου. Κανείς δεν τον προτρέπει να ανοίξει πόλεμο με τους παπικούς της Σύρου. Ω μη γένοιτο! Είναι δημιουργικό έργο οι καλές σχέσεις σε μια μικρή κοινωνία όπως αυτή της Σύρου. Αλλά άλλο αυτό και άλλο οι συμπρσευχές. Το θέμα που προέκυψε από την εμφάνιση του σεβασμιότατου δεν αφορά μόνο την Σύρο. Εδώ πρόκειται για καταρράκωση της Ορθοδοξίας και θεμελιώδη παραβίαση των αποφάσεων των Οικουμενικών συνόδων χάριν της αίρεσης του Οικουμενισμού.

Αν δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος τους υπάρχει και η… κάθοδος. Ο σκανδαλισμός των πιστών είναι το χειρότερο από την εποχή ακόμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ο Στήβεν Ράνσιμαν μας λέει ότι η ευσέβεια και η βαθιά πίστη των Βυζαντινών στην Ορθοδοξία δεν τους εμπόδιζε να ξεσηκώνονται και να καθαιρούν επισκόπους, ακόμα και Πατριάρχες, όταν παρέκλιναν της αποστολής τους.

Το ποίμνιο σε τόσο δύσκολους καιρούς διψά για σωστούς ορθοτομούντες ιεράρχες.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Ανώνυμος είπε...

Συγχαίρω τον κ.Ν. ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

Να τον έχει καλά ο Θεός

Ορθοτομεί την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ!

Ανώνυμος είπε...

2:02 ευχαριστουμε!
Δεν ειμαι ο 1:49.-

Αντιοικουμενιστής είπε...

"Η παρουσία μου λοιπόν δίπλα στον Επίσκοπο Φραγκίσκο τον οποίο τιμώ και αγαπώ ήθελα να σηματοδοτήσει, ότι μπορούμε να βλέπουμε αυτά που μας ενώνουν και να τα πολλαπλασιάζουμε προς χάρη του λαού μας και να μην αφήνουμε τις όποιες διαφορές υπάρχουν να μας έχουν αντιμέτωπους. Νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί στη Σύρο, παρά το γεγονός ότι τόσο εγώ όσο και ο Καθολικός Επίσκοπος έχουμε ακούσει αρνητικές κριτικές, οι οποίες προέρχονταν από ακραίους ευσεβιστές εκτός Σύρου, ο οποίοι θεωρούν ότι το να ομιλείς με τον Καθολικό Επίσκοπο είναι προδοσία της πίστεως σου. Θεωρώ ότι πράττω το σωστό και πραγματικά δεν με ενδιαφέρει το τι λέει και τι γράφει ο καθένας."
Αγαπητέ "άγιε" Σύρου θα ηδύνατο και ημείς να σου απαντήσουμε ότι σύμπας ο Ορθόδοξος Λαός εις την Ελλάδαν, παρότι θλίβεται τα μάλλα δια την έκπτωσιν ταύτην, αδιαφορεί δια το τι κακοπαιγμένας παραστάσεις επιθυμείς και βούλεσαι να δίδεις κατά διαστήματα, οσφυοκάμπτοντας ολοένα και περισσότερον εις τους παπικούς της Σύρου ή ετέρων περιφερειών εις την Ελλάδαν ή εις το εξωτερικόν. Όμως "άγιε" Σύρου δεν πείθεις πλέον ουδέναν. Εις την αρχήν μας λέγης δια την "παρουσίαν" υμών δίπλα εις τον "καθολικόν επίσκοπον". Κατά πρώτον, "άγιε"» Σύρου, διατί άραγε καλείς τον παπικόν επίσκοπον "καθολικόν"; Έχει δια σε αξία η λέξις "καθολικός"; Καθολικός σημαίνει απάντων. Αληθώς αγαπητέ έχεις "επίσκοπον" εις την περιφέρειάν σου; Και συ αληθώς τις ει; Είσαι ο νεοκόρος του παπικού επισκόπου; Μη και είσαι ο υπηρέτης του; Εσύ δεν είσαι αληθώς ο Μητροπολίτης, άρα και ο Επίσκοπος της νήσου Σύρου; Εάν εσύ θεωρείς "καθολικόν" έτερον επίσκοπον Σύρου και ουχί τον εαυτόν υμών τότε αυτοαναιρείσαι και συνεπώς αυτοκαταργείσαι! Άρα μόνος διαπιστώνεις ότι είσαι ουδέν! "Ουδείς", αγαπητέ "άγιε" Σύρου "δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν• ή γαρ τον ένα μισήσει και τον έτερον αγαπήσει, ή ενός ανθέξεται και του ετέρου καταφρονήσει". Σε ερωτώ λοιπόν: Ποίον μισής; Την Ορθοδοξίαν; Ποίον αληθώς αγαπάς; Τους παπικούς; Εις ποίον "κύριόν" σου αντέχης; Εις τους παπικούς; Ποίους αληθώς καταφρονής; Τους Ορθοδόξους; Τι σε "ενώνει" ακριβώς με τους παπικούς; Διατί δεν σε ενώνει το ίδιον με τους Ορθοδόξους, αυτούς οίους τόσο ευκόλως υβρίζης και απορρίπτης. Οι "όποιες διαφορές" αληθώς δια σε είναι ασήμανται; Τότε διατί δε γίνεσαι "καθολικός επίσκοπος" εις τους παπικούς, αφού ούτως ή άλλως εσύ μας λέγης ότι δεν είσαι δια τους Ορθοδόξους; Όχι, "άγιε" Σύρου ημείς δε θα σε ακολουθήσουμε εις την αντορθόδοξον, αδελφοκτόνον και εν τέλει μισάνθρωπον αδιαφορίαν υμών δια τους – θεωρητικώς – αδελφούς σου και δυστυχώς δια σε, Ορθοδόξους. Όσο κατέχεις την Υψίστην τιμητικήν θέσιν του Ορθοδόξου Μητροπολίτου θα ενδιαφερόμεθα δια τας πράξεις και τους λόγους σου, όχι μόνον τους δικούς σου, αλλά και οιουδήποτε ετέρου Ορθοδόξου Επισκόπου, οίτιναι οφείλουσι να είναι και να φαίνονται Ορθόδοξοι κατά πάντα. Εάν θέλης δια φίλον τον λατίνον επίσκοπον, ή δια να του ομιλήσεις λάβε τούτον εις την λαμπράν βίλαν σου κατ’ ιδίαν. Ειδάλλως, απεκδύσου απάντων των Ορθοδόξων και αυτομόλει εις τον παπισμόν και εις τους φίλους υμών. Ου δύνασαι "άγιε" Σύρου Ορθοδόξοις δουλεύειν και παπικοίς...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com