3 Απρ 2013

Ασπάστηκε τον ισλαμισμό ο Έλληνας καμικάζι που ανατινάχτηκε στο Αλγέρι


Οι δράστες της επίθεσης στο αλγερινό εργοστάσιο, ανάμεσά τους και ο Κρις Κατσιρούμπας, ήταν μέλη της οργάνωσης «Υπογράφοντες με Αίμα» που ίδρυσε το στέλεχος της Αλ Κάιντα Μοχτάρ Μπελμοχτάρ
Ο Ελληνας καμικάζι που ανατινάχτηκε στο Αλγέρι
Τι μπορεί να μεταμορφώσει έναν νέο άνθρωπο σε ανθρώπινη βόμβα; Ιδίως έναν νεαρό άντρα με δυτική παιδεία και ελληνικές ορθόδοξες ρίζες; Ο λόγος για «τον ξανθό νεαρό γόνο Ελλήνων που μιλούσε αγγλικά της Βόρειας Αμερικής», ο οποίος φέρεται να ανατινάχτηκε στη μεγάλη έκρηξη στο αλγερινό εργοστάσιο στην περιοχή Ιν Αμένας, σκοτώνοντας και τους τελευταίους 10 ομήρους, στο πλαίσιο μακάβριας ισλαμικής αποστολής.
 Η αποκάλυψη της ελληνικής καταγωγής του ενός από τους δύο Καναδούς που είχαν ενταχθεί στην ισλαμιστική οργάνωση, η οποία πραγματοποίησε την πολύνεκρη επίθεση τον Ιανουάριο σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία, έγινε από το καναδικό κρατικό κανάλι CBC. Στο σχετικό ρεπορτάζ δόθηκε στη δημοσιότητα και το όνομα του Αλί Μεντλέζ, που φέρεται να συμμετείχε με τον ίδιο τρόπο στην επίθεση αυτοκτονίας. Ηταν άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, επιστήθιος φίλος του Χρήστου Κατσιρούμπα. Κι οι δύο ζούσαν στο Οντάριο και εγκατέλειψαν το λύκειο το 2007. Λίγο μετά ο Κατσιρούμπας, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του, ασπάστηκε τον ισλαμισμό, ενώ ο Αλί Μεντλέζ παντρεύτηκε δύο χρόνια μετά.

 Οι γονείς του ελληνικής καταγωγής Καναδού υπηκόου ήταν διαζευγμένοι και εκείνος ζούσε με τη μητέρα του σε ένα σπίτι με πισίνα που βρισκόταν σε μεσοαστική γειτονιά της συνοικίας Λόντον του Οντάριο. Γείτονες και φίλοι άρχισαν να μην αναγνωρίζουν πια τον Χρήστο Κατσιρούμπα μετά το 2009, όταν εκείνος απέφευγε κάθε δραστηριότητα και έβρισκε καταφύγιο μόνο στο τζαμί, συνήθως μαζί με τον Αλί Μεντλέζ.
 Πριν από έναν χρόνο οι δύο φίλοι εγκατέλειψαν τον Καναδά. Το ταξίδι τους έμελλε να «τερματίσει» στην Αλγερία.
 Πόσο έλλογο, πολιτικό ον μπορεί να είναι ένας ελληνικής καταγωγής Καναδός υπήκοος που γίνεται αυτόχειρας και μαζικός δολοφόνος στο βορειοαφρικανικό μαγκρέμπ;
 Οι ειδικοί θα του χρέωναν τουλάχιστον αυτοκτονικές τάσεις και προβλήματα ψυχικής υγείας ενός ανθρώπου με πολλές «ετικέτες», αλλά όχι την ταυτότητα του «ισλαμιστή τρομοκράτη με καναδικό διαβατήριο και ελληνικές ρίζες».
 Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην επίθεση της 16ης Ιανουαρίου εκατοντάδες εργαζόμενοι κρατούνταν όμηροι από τους ισλαμιστές στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας της Αλγερίας, σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις των γαλλικών δυνάμεων στο Μάλι. Λίγες ημέρες μετά έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 αλλοδαποί όμηροι, ένας Αλγερινός και 29 από τους ισλαμιστές τρομοκράτες, όταν οι ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων στο εργοστάσιο. Ανάμεσά τους ήταν και ο Χρήστος Κατσιρούμπας.
 Δήμητρα Αθανασοπούλου - Δημοκρατία, 3/04/2013
Η επίθεση  - Λουτρό αίματος με 66 νεκρούς
Η επίθεση των ισλαμιστών είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιανουάριο στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου του Ιν Αμένας στην Αλγερία. Οι 32 ένοπλοι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αλγερινής εταιρείας και απειλούσαν να τις ανατινάξουν.
Εκτός από αυτό όμως, είχαν κρατήσει εργαζομένους της μονάδας ως ομήρους για τέσσερις ημέρες. Η τρομοκρατική ενέργεια κατέληξε ύστερα από παρέμβαση του στρατού της Αλγερίας σε λουτρό αίματος, με νεκρούς 37 από τους ομήρους και 29 από τους βομβιστές αυτοκτονίας.
Επέζησαν τρεις
Οι τρεις τρομοκράτες που επέζησαν συνελήφθησαν. Οπως έγινε γνωστό, οι δράστες της επίθεσης ήταν μέλη της οργάνωσης «Υπογράφοντες με Αίμα», η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο από τον ιστορικό ηγέτη της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο οποίος και σκοτώθηκε κατά την επέμβαση.
Στον απόηχο της αιματηρής κατάληξης της υπόθεσης, ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ είχε δηλώσει: «Οι 32 τρομοκράτες προήλθαν από το Βόρειο Μαλί. Τρεις από τους δράστες ήταν Αλγερινοί και οι υπόλοιποι υπήκοοι Καναδά, Αιγύπτου, Τυνησίας, Μαλί, Νιγηρίας και Μαυριτανίας, όλοι μέλη της ομάδας του Μόχταρ Μπελμόχταρ, πρώην στελέχους της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, την οποία εγκατέλειψε τον Οκτώβριο για να ιδρύσει τη δική του οργάνωση».
Μέχρι προχθές, όταν το κρατικό κανάλι του Καναδά αποκάλυψε την καναδική ταυτότητα των δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας, η επίσημη κυβέρνηση αρνούνταν κάθε σχέση με το θέμα.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - Εθνος,3/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com